avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 770 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA persoanele fizice platesc TVA din vanzarea terenurilor ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

persoanele fizice platesc TVA din vanzarea terenurilor ? de cand ?

informatiile pe aceasta teme sunt putine, iar explicatiile pe jumatate, motiv pentru care va rog sa va exprimati opiniile.
Persoanele fizice platesc TVA din vanzarea terenurilor ?
Pentru care terenuri ? intravilane sau extravilane ? Numai daca au depasit plafonul de 35.000 euro ?
Numai daca au vandut constructii ridicate pe acele terenuri, fie intravilane fie extravilane ?
Cand devin platitor de TVA daca aceasta activitate de cumparare vanzare, este continua ?
Cine trebuie sa constate acest lucru si cand ?
Cel mai recent răspuns: t.simona , utilizator 15:13, 22 Septembrie 2009

Codul fiscal:
Art 127 alin 2 spune "constituie activ ec exploatarea bunurilor corporale si necorporale in scopul obt de venituri cu caracte de continuitate".

Pct 3 alin 1 din Norme spune: "obtinerea de venit de catre PF din vinzarea locuintelor din vinzarea locuintelor proprietate personala sau a altor bunuri care sunt folosite de catre acesta in scopuri personale, nu va fi considerata activ ec, cu exceptia situatiilor in care se constata ca activ respectiva este desf in scopul obtinerii de venituri cu caracter de continuitate".

Art 141 alin 2 lit f spune ca sunt scutite "livrarea de catre orice persoana a ubei constructii, a unei parta a acestuia si terenului pe care este construita, precum si a oricarui alt teren. Prin exceptie, scutirea nu se aplica pt livrarea unei constructii NOI, a unei parti a acesteia sau a unui teren CONSTRUIBIL. In sensul prezentului art, se def urmatoarele:
1 teren construibil repr orice teren amenajat sau neamenajat, pe care se pot executa constructii, cf legislatiei in vigoare;
2 constructie inseamna orice structura fixata sau nu pe pamint;
3 livrarea unei constr noi sau a unei parti din aceasta inseamna livrarea cel tirziu pina la data de 31 decembrie a anului urmator anului primei ocupari ori utilizari a constructiei sau a unei parti a acesteia, supa caz, in urma transformarii
4. o constr noua cuprinde si orice constructie transformata astfel incit structura, natura ori destinatia sa au fost modificate sau, in absenta acestor modificari, daca costul transformarilor, exclusiv taxa, se ridica la min 50% din val de piata a constructiei, exclusiv val terenului, ulterior transformarii" Acest articol este dezvoltat in pct 37 din Norme.

De constat trebuie sa constate PF atunci face vinzarea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare teren sub pretul de achizitie NICORICI2007 NICORICI2007 Buna ziua, Am urmatoarea situatie: o societatea vrea sa vanda un teren altei societati cu o valoare mai mica decat valoarea contabila. Terenul a fost ... (vezi toată discuția)
Care este motivul unei inspectii fiscale ? corina dobre corina dobre Am primit la cutia postala o scrisoare prin care eram informata ca sunt obiectul unei inspectii fiscale, drept urmare trebuie sa fiu acasa la o anumita ora , ... (vezi toată discuția)
Pers.juridica vinde o constructie dragoianu dragoianu In anul 2005 pers.juridica a cumparat un teren si a construit o locuinta in scopul vanzarii.Locuinta s-a finalizat in 2007 iar in 2010 s-a facut o reevaluare ... (vezi toată discuția)