am urmarit discutiile de pe acest forum si sunt convinsa ca ma puteti ajuta.
Pe 8 iunie mama mea va fi trimisa in somaj dupa 33 de ani de munca si as dori sa stiu daca se incadreaza in criteriile pentru pensionarea anticipata. Este nascuta pe 16 iulie 1955.
Poate sa primeasca somaj conform prevederilor in vigoare(1 an si 3 luni din cate inteleg) si apoi sa solicite pensionarea anticipata?
Daca acest lucru nu este posibil, cum poate solicita pensie in cel mai scurt timp posibil avand in vedere ca sunt voci care spun ca va fi desfiintat acest tip de pensie anul urmator?
Avand in vedere ca i se desface contractul de munca in 3 zile, poate sa depuna actele pentru pensie/ somaj ulterior acestei date(1 sapt->1 luna)?
Va multumesc mult.
1. Sa depuna dosarul pentru a primi indemnizatia de somaj. Perioada de somaj este asimilata perioadei de cotizare pentru pensie.
2. Daca actele la AJOFM se depun in 30 de zile de la data concedierii va primi indemnizatia de somaj de la data concedierii. Daca le depune mai tarziu (dar nu mai mult de 12 luni de la data concedierii) primeste indemnizatia de la
3. Fiind nascuta in iulie 1955 poate iesi la pensie de limita de varsta in iulie 2015, la 60 de ani.
4. Deoarece are 33 de ani vechime (peste cei 30 ani de stagiu ceruti de lege) poate iesi la pensie anticipata partiala in iulie 2010, la 55 de ani.
5. Sa vedem daca nu se schimba legea, intre timp.
6. Vorba colegei mele de forum, Gabriela Pintea, "tineti aproape"!
as mai avea o singura intrebare: pensia partiala anticipata presupune perioada de 5 ani pana la atingerea limitei de varsta? Este ea sinonima cu pensia anticipata?
Intreb acest lucru pentru a nu exista pericolul sa ramana fara nici un mijloc de venit pana la implinirea varstei de 60 de ani.
1. Pensia anticipata este posibila daca aveti cel putin 10 de cotizare peste stagiul complet (30 + 10 = 40 de ani).
2. Pensia anticipata partiala este posibila cu 5 ani inaintea varstei standard (60 - 5 = 55 ani) daca aveti stagiul complet de cotizare (30 de ani).
3. Pensia anticipata partiala se numeste asa pentru ca ea se diminueaza cu un procent in functie de numarul de luni de anticipare, astfel:
-----------------------------------------------
Stagiul de cotizare Procentul de
realizat peste stagiul diminuare pentru
standard complet de fiecare luna
cotizare prevazut in de anticipare
anexa nr. 3 (%)
(coloanele 3 si 6)
-----------------------------------------------
pana la 1 an 0,50
peste 1 an 0,45
peste 2 ani 0,40
peste 3 ani 0,35
peste 4 ani 0,30
peste 5 ani 0,25
peste 6 ani 0,20
peste 7 ani 0,15
peste 8 ani 0,10
intre 9 si 10 ani 0,05
-----------------------------------------------
4. La data cand impliniti 60 de ani pensia anticipata partiala se transforma in pensie de limita de varsta si se elimina diminuarea.
5. ATENTIE! transformarea pensiei anticipate partiala in pensie de limita de varsta se face LA CERERE. Deci trebuie sa faceti o astfel de cerere si sa o depuneti la Casa de Pensii.
Succes!