NOUL COD DE PROCEDURA PENALA:
Art. 314: Solutiile de neurmarire si netrimitere in judecata
(1)Dupa examinarea sesizarii, cand constata ca au fost stranse probele necesare potrivit dispozitiilor art. 285, procurorul, la propunerea organului de urmarire penala sau din oficiu, solutioneaza cauza prin ordonanta, dispunand:
a)clasarea, cand nu exercita actiunea penala ori, dupa caz, stinge actiunea penala exercitata, intrucat exista unul dintre cazurile prevazute la art. 16 alin. (1);
b)renuntarea la urmarirea penala, cand nu exista interes public in urmarirea penala a inculpatului.
(2)Procurorul intocmeste o singura ordonanta chiar daca lucrarile dosarului privesc mai multe fapte ori mai multi suspecti sau inculpati si chiar daca se dau acestora rezolvari diferite conform alin. (1).
Art. 315: Clasarea
(1)Clasarea se dispune cand:
a)nu se poate incepe urmarirea penala intrucat nu sunt intrunite conditiile de fond si forma esentiale ale sesizarii ori exista unul dintre cazurile prevazute la art. 16 alin. (1);
b)nu se poate pune in miscare actiunea penala sau aceasta nu mai poate fi exercitata intrucat exista unul dintre cazurile prevazute la art. 16 alin. (1).
(2)Ordonanta de clasare cuprinde mentiunile prevazute la art. 286 alin. (2), precum si dispozitii privind:
a)ridicarea sau mentinerea masurilor asiguratorii;
b)confiscarea sau restituirea bunurilor ridicate;
c)sesizarea instantei civile competente cu privire la desfiintarea totala sau partiala a unui inscris;
d)cheltuielile judiciare;
e)sesizarea judecatorului de drepturi si libertati in vederea confiscarii sau restituirii cautiunii, dupa caz.
(3)Daca in cursul urmaririi penale s-a luat una dintre masurile de siguranta prevazute de lege, se va face mentiune despre aceasta.
(4)In ordonanta se va face mentiune si cu privire la incetarea de drept a masurii preventive dispuse in cauza.
Art. 316: Instiintarea despre clasare
(1)Ordonanta de clasare se comunica in copie persoanei care a facut sesizarea, suspectului, inculpatului sau persoanelor interesate, care au solicitat comunicarea solutiei.
(2)In cazul in care inculpatul este arestat preventiv, procurorul instiinteaza prin adresa administratia locului de detinere cu privire la incetarea de drept a masurii arestarii preventive, in vederea punerii de indata in libertate a inculpatului.