avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 596 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Contabilitate pentru firma nou infiintata fara ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Contabilitate pentru firma nou infiintata fara activitate?

Buna seara,
Recent am infiintat o firma SRL neplatitoare de TVA eu fiind administrator unic si numai ce am ridicat certificatul de inregistrare al firmei si nu am nicio activitate pe firma, nu am cumparat nimic, nu am vandut nimic, nu am angajati, etc. si doar de anul viitor, 2015, voi incepe sa am activitate pe firma, iar ce vreau sa intreb este daca sunt nevoit sa tin contabilitatea, sunt nevoit sa trimit ceva, undeva la sfarsit de an?
In momentul de fata singurele chitante care le am si am inteles ca trebuiesc predate unui contabil sunt taxele inregistrarii firmei.
Intreb asta deoarece as prefera sa apelez la un contabil doar de anul viitor cand voi incepe activitatea.
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 12:20, 8 Decembrie 2014
Da, completati registrul de casa, la inceput de an luati extrasul de cont de la banca cu operatiunile facute pana la 31 decembrie, apoi pentru ca sunteti incadrat ca platitor de impozit 3% microintreprindere, pana pe 25 ianuarie 2015 va trebui sa depuneti la ghiseu declaratia 100 pentru impozitul pe venitul microintreprinderilor chiar si cu zero, pentru trimestrul IV 2014.
Daca nu ati facut-o pana acum trebuie sa cumparati registrul unic de control de la Administratia financiara. Termenul este 30 de zile de la data inregistrarii la ONRC.Veti avea nevoie si de registru jurnal si registru inventar pe care le puteti cumpara din librarii.
In plus fata de ce s-a scris mai sus:

- inventariere capital social dupa inmatriculare societate, cu comletare in reg inventar
- politici contabile
- norme inventariere


Balanta de verificare:

Ordin 3512/2008:

Balanţa de verificare este documentul contabil utilizat pentru verificarea înregistrării corecte în contabilitate a operaţiunilor efectuate şi controlul concordanţei dintre contabilitatea sintetică şi cea analitică, precum şi principalul instrument pe baza căruia se întocmesc raportările contabile stabilite potrivit legii.
Balanţa de verificare a conturilor sintetice, precum şi balanţele de verificare ale conturilor analitice se întocmesc cel puţin anual, la încheierea exerciţiului financiar sau la termenele de întocmire a raportărilor contabile, la alte perioade prevăzute de actele normative în vigoare şi ori de câte ori se consideră necesar.

Legea 82/1991:

Art. 22. - Pentru verificarea înregistrării corecte în contabilitate a operaţiunilor efectuate se întocmeşte balanţa de verificare, cel puţin la încheierea exerciţiului financiar, la termenele de întocmire a situaţiilor financiare, a raportărilor contabile, precum şi la finele perioadei pentru care entitatea trebuie să întocmească declaraţia privind impozitul pe profit/venit, potrivit legii.


La sfarsit an:

- inventariere
- (2) Persoanele juridice care de la constituire nu au desfăşurat activitate, precum şi subunităţile fără personalitate juridică din România care aparţin unor persoane juridice cu sediul în străinătate, care de la constituire nu au desfăşurat activitate, depun o declaraţie în acest sens, în termen de 60 de zile de la încheierea exerciţiului financiar, la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice. (Legea 82/1991, art. 36-2)

Va trebuie sa aveti o stampila.

Decizie numerotare formulare financiar contabile cf Ordin 3512/2008.
Ultima modificare: Luni, 8 Decembrie 2014
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Registru inventar fundatie lorella lorella Am cautat si n-am gasit niciun act normativ care sa oblige o fundatie sa aiba registru- inventar, si/ sau registru jurnal, desi mi se pare normal, atat timp ... (vezi toată discuția)
Registru inventar antonia_m09 antonia_m09 Buna ziua, Am si eu o nelamurire. In registru inventar se completeaza elementele de activ si pasiv de tipul creditelor bancare, datorii sau creante cu ... (vezi toată discuția)
Pentru conventia civila se depune declaratia 205? ndan57 ndan57 am si eu o intrebare, ptr. conventie civila se depune decl. 205!!?? si pana la ce data?, pe site-ul min. de finante inca nu a aparut ptr. 2009, si o alta ... (vezi toată discuția)