avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 805 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale probleme intre asociatii unui SRL
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

probleme intre asociatii unui SRL

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati si pe mine in urmatoarea problema:
Un SRL este infiintata de doi asociati cu drepturi egale (50% si 50%). Asociatul A este administrator si reprezinta societatea cu puteri depline,fiind numit prin actul constitutuv. Asociatul B, semneaza, dupa infiintarea societatii un contract de inchiriere a unui spatiu, acesta urmand a fi punctul de lucru a societatii. Activitatea societatii in punctul respectiv nu s-a dovedit fiind benefica pt societate, aceasta inregistrand pierderi mari. Prin clauzele stipulate in respectivul contract de inchiriere a spatiului nu se poate rezilia decat daca se achita contravaloarea chiriei specificate in acesta pana la sfarsitul anilor de contract.
Acum intrebarea mea este urmatoarea:
Pot cere anularea contractului de inchiriere pe motiv ca asociatul B nu a fost imputernicit de asociatul A sa semneze actul respectiv? sau pt faptul ca dupa constituirea societatii nu a avut loc AGA?
Va rog ajutati-ma cu un sfat!
Cel mai recent răspuns: kristinapitesti , utilizator 15:49, 4 Iunie 2009
Asociatul B nu avea capacitatea de a reprezenta societatea gata constituita, asa incat cred ca puteti cere anularea pe acest motiv.
Cum as putea sa fac acest lucru? Sa prezint situatia celor cu care am incheiat contractul de inchiriere, si astfel sa cer anularea lui? Sau sa fac acest lucru prin instanta? Chiar nu stiu cum sa procedez..Va rog ajutati-ma...
Si mi-am dat seama de inca un lucru...prin care sper sa ma ajutati. Daca asociatul B a semnat contractul de inchiriere fara data..in prima faza....(respectiv in ziua de 12dec 2008), iar cei care au inchiriat spatiul, avand ca termen de semnare a contractelor 1 dec 2008, au pus pe contract data de 24.11.2008,desi certificatul firmei are ca data de iesire de la registrul comertului data de 28.11.2008. In aceste conditii se poate anula contractul daca firma nu era infiintata la momenul semnarii contractului? Acesta este un lucru pe care l-au omis ei, si eu , de asemenea, pana acum.
Contractul este perfect valabil.

Dovada valabilitatii este insasi motivatia ta.

Judecatorul va observa ca ai contestat valabilitatea contractului doar dupa ce ai observat ca afacerea nu este profitabila. Si dupa deschiderea unui punct de lucru.
Daca ar fi fost profitabila, nu ai fi zis nimic.

Din pacate, ai acceptat tacit contractul si desfasurarea activitatii in baza acestuia prin faptul ca ai recunoscut valabilitatea contractului la deschiderea de punct de lucru.
Motivarea ca nu este benefica afacerea nu poate sta la baza unei rezilieri si nici nu este viciu de consimtamint.

Orice contract semnat inainte de obtinerea personalitatii juridice este perfect valabil daca a fost facut in vederea constituirii sau deschiderii de punct de lucru.

De la data semnarii actului constitutiv sau de la data exprimarii consimtamintului (chiar verbal) de a se asocia al partenerilor sau de la data rezervarii denumirii, dupa caz, firma capata ceea ce in doctrina se cheama mica personalitate juridica, putind face operatiuni economice ca si cum ar fi constituita.

In concluzie, nu ai nici o sansa pe motivele invocate de tine.

Alberto Kurtyan
Multumesc pentru raspuns...As mai avea totusi o intrebare...daca inchid firma ...o radiez...si dupa aceea ii chem la o conciliere...daca nu ne intelegem...o sa ma actioneze in instanta? Se poate trece la urmarirea pe persoana fizica dupa aceea..daca nu se pot recupera datoriile de la firma?

Alte discuții în legătură

Contract de inchiriere - mai e valabil? IONELAP IONELAP Am preluat un spatiu comercial, utiliat. Proprietarul are pretentia ca in contractul de inchiriere pe care urmeaza sa-l semnam sa fie inclusa o clauza prin ... (vezi toată discuția)
Infiintare sc prestare de servicii (informatice) catre sua - solutii rapide, conditii bogde bogde Buna ziua! De cativa ani imi ajut un amic din SUA cu diverse servicii informatice (programare, administrare server etc.). Persoana respectiva a infiintat in ... (vezi toată discuția)
Infiintare firma intr-un judet, punct de lucru alt judet gianina stanescu gianina stanescu Buna seara, As dorii sa deschid o firma cu sediul social in judetul DB si un punct de lucru in PH. Spatiu pt punctul de lucru va fi inchiriat. Nelamurimea ... (vezi toată discuția)