avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 338 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general tva combustibil
Discuție deschisă în Contabilitate în general

tva combustibil

am vorbit cu o contabila si mi-a zis ca tva la combustibil este deductibil ( la fel ca si cheltuielile cu intretinerea si reparatiile la masini) pentru masinile personalului cu functii de conducere. In lege, din ce inteleg eu, scrie clar ca nu se deduce tva la combustibil decat daca firma se ocupa cu trasport de marfa, persoane etc.
Pana la urma cum e corect?
Cel mai recent răspuns: lumi71 , utilizator 08:59, 4 Iunie 2009
Am aceas opinie : cheltuiala si TVA aferent combustibilului destinat utilizarii pentru autoturismele cu carecteristicile din art.145 utilizate de personbalul din conducerea societatii nu sunt deductibile , in schimb sunt deductibile cheltuielile de intretinere si reparatii in limita unui singur autoturism pentru fiecare persoana cu astfel de atributii.
Art.145
Limitari speciale ale dreptului de deducere
Art. 1451. - (1) In cazul vehiculelor rutiere motorizate care sunt destinate exclusiv pentru transportul rutier de persoane, cu o greutate maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, nu se deduce taxa pe valoarea adaugata aferenta achizitiilor acestor vehicule si nici taxa aferenta achizitiilor de combustibil destinat utilizarii pentru vehiculele care au aceleasi caracteristici, aflate in proprietatea sau in folosinta persoanei impozabile, cu exceptia vehiculelor care se inscriu in oricare dintre urmatoarele categorii
Cheltuiala si TVA aferent combustibilului destinat utilizarii pentru autoturismele cu carecteristicile din art.145 utilizate de personalul din conducerea societatii nu sunt deductibile , in schimb sunt deductibile cheltuielile de intretinere si reparatii in limita unui singur autoturism pentru fiecare persoana cu astfel de atributii.
MAi am eu ceva dubii in ceea ce priveste "exceptia' din textul legii si inca mai astept referiri cu privire la acest aspect.
eu inteleg ca si combustibilul este deductibil.
Se mai deduce cheltuielile cu combustibil si daca autoturismele sunt utilizate in scopul realizarii de venituri sau daca utilizati autoturismul in cazul in care asigurati transportul salariatilor.
Scopul urmarit prin legea care promoveaza limitarea deductibilitatii cheltuielilor cu combustibilul sau a cheltuielilor cu reparatiile este ca, de frica amenzilor date de organele de control care pot fi mai uneori mai mari decat beneficiile deducerii, contribuabilii mici (ei sunt cocosati si de impozitul forfetar si de eliminarea deductibilitatilor) sa nu deduca nici unde ar avea dreptul la deducere.
Hai sa stam stramb si sa judecam drept:
Am o firma cu un singur angajat. Firma are ca obiect de activitate prestari servicii, la domiciliul clientului. Am un singur angajat care este necalificat. Autoturismul care il am in proprietatea firmei il folosesc eu ca administrator, sau angajatul meu, pentru deplasarille la domiciliul clientului. Daca eu nu alimentez autoturismul nu ma pot deplasa la client, in concluzie nu imi pot onora comenzile. Sa imi ofere cineva o alternativa la aceasta situatie complicata prin care sa imi pot desfasura activitatea in continuare, fara a incalca aceasta lege.
Si impozitul forfetar este o aberatie dar prevederea cu combustibilii este etalon de ABERATIE. Ce putem face pentru a indrepta aceasta nedreptate? Poate ca unele firme nu sunt din care afara de afectate de impozitul forfetar, dar cu certitudine partea cu combustibilii afecteaza absolut toate firmele din tara.
Ce ma mira pe mine este ca nu sunt reactii adevarate in acest sens. Toata lumea accepta din cale afara de senin aceasta nedreptate.
Ultima modificare: Joi, 4 Iunie 2009
lumi71, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cheltuieli combustibili + tva deductibili cheltuieli lumi71 lumi71 O unitate asigura transport cu masina de serviciu pentru fiecare salariat in parte (fiecare salariat are o masina de serviciu cu care se deplaseaza la servici) ... (vezi toată discuția)
Deductibilitate cheltuieli auto helbiz helbiz Buna. Am o nelamurire si poate este cineva aici sa ma ajute. Detin o firma care presteaza activitati de management la sediul clientului. Am doua locatii in ... (vezi toată discuția)
Combustibil,contract locatiune,tva contract locatiune dupa 1 mai 2009??????????? anamariacelik anamariacelik pot fi deduse cheltuielile cu un autoturism luat in locatiune dupa 1 mai 2009?Ma refer la:rata de locatiune,TVA,combustibil si eventualele reparatii sau ... (vezi toată discuția)