Va rog, daca ma poate ajuta cineva cu o lamurire. Eu sunt angajata, cu carte de munca, la o societate, unde platesc contributia la sanatate. In plus, am incheiat, cu o alta societate, un contract pentru drepturi de autor, pe o perioada determinata, de 3 luni, unde obtin un venit de 400 lei/luna. In aceste conditii, as vrea sa stiu daca pentru contractul de drepturi de autor trebuie sa platesc CASS si, daca da, cat ar trebui sa platesc? Pana anul trecut nu mi s-a oprit decat 10 % sin venitul brut incasat pe un astfel e contract, dar am inteles ca s-au schimbat reglementarile. De aceea, va rog, daca se poate, sa-mi clarificati acest aspect. Multumesc mult
1. Veniturile realizate de persoanele fizice din drepturi de autor se impun in cursul anului cu o cota de 10% aplicata asupra venitului brut, impozitul astfel calculat reprezentind plati anticipate in contul impozitului anual datorat. Calculul, retinerea si virarea acestui impozit se fac de catre platitorul de venit, iar termenul de virare la bugetul de stat este de pina la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost platit venitul.
2. Persoana fizica are in schimb obligatia sa depuna o declaratie speciala de venit pina la data de 15 mai a anului urmator celui in care s-a obtinut venitul. In acest caz, cheltuielile se determina forfetar, reprezentind 40% sau 50% din venitul brut, in functie de natura dreptului de autor, 50% fiind cota in cazul veniturilor incasate pentru lucrarile de arta monumentala.
3. Suplimentar se scad si cheltuielile reprezentind contributiile sociale obligatorii platite.
Referitor la contributia de asigurari de sanatate:
Ordin CNAS nr. 617 din 13 AUGUST 2007-actualizat
pentru aprobarea Normelor metodologice privind stabilirea documentelor justificative pentru dobandirea calitatii de asigurat, respectiv asigurat fara plata contributiei, precum şi pentru aplicarea masurilor de executare silita pentru incasarea sumelor datorate la Fondul national unic de asigurări sociale de sănătate
ART. 11
Persoana asigurata are obligatia platii contributiei asupra veniturilor realizate din cedarea folosintei bunurilor, veniturilor din dividende şi dobanzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala realizate în mod individual si/sau intr-o forma de asociere şi altor venituri care se supun impozitului pe venit numai în cazul în care nu realizeaza venituri de natura celor prevazute la art. 257 alin. (2) lit. a) - e) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, denumita în continuare lege, venituri din salarii care, potrivit Codului fiscal, nu sunt impozabile, precum şi venituri prevazute la art. 213 alin. (2) lit. h) din lege; baza de calcul a contributiei nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, lunar.
ART. 14
(1) Veniturile din drepturi de proprietate intelectuala sunt veniturile realizate din valorificarea drepturilor industriale, cum ar fi: inventii, mai putin realizarile tehnice, know-how, marci inregistrate, franciza şi altele asemenea, recunoscute şi protejate prin inscrisuri ale institutiilor specializate, precum şi a drepturilor de autor, inclusiv a drepturilor conexe dreptului de autor.
(2) Pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala (venitul brut din care se scade cheltuiala deductibila prevazuta de Codul fiscal), obligatia platii contributiei revine persoanelor fizice beneficiare ale acestor venituri.
(3) Persoanele care realizeaza venituri de natura celor prevazute la alin. (1) şi daca, pana la data de 31 decembrie a anului în curs, aceste venituri anuale sunt sub nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, vor plati contributia anual pana la data de 25 a lunii ianuarie a anului urmator, calculata la nivelul a 12 salarii minime brute pe tara.
1. Obligatoriu ptatiti impozit pe venit, iar contributia pentru asigurari de sanatate nu platiti pentru ca aveti Contract individual de munca si realizati venituri de natura celor prevazute la art. 257 alin. (2) lit. a) - e) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, denumita în continuare lege, venituri din salarii care, potrivit Codului fiscal, nu sunt impozabile.
Multumesc, dar as vrea sa stiu, mai clar, daca am obligatia sa platesc contributie de sanatate pentru contractul respectiv si, daca da, cat anume. Multumesc
Nu aveti obligatia sa platiti contributie de asigurari de sanatate, doar impozit pe venit de 6% diferenta pana la 16%.
De ce ? pentru ca aveti Contract individual de munca si in acest caz nu mai aveti obligatia sa platiti contributie de asigurari de sanatate.