avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 521 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Poprire pe cont
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Poprire pe cont

Buna seara!
Tatal meu este pensionar si are poprire pe contul unde incaseaza pensia, de la directia de taxe si impozie locale. Din 834lei pensie ii mai ramane in urma popririi, 360lei-foarte putin!
A mers sa isi transfere plata pensiei prin mandat postal, dar procedura dureaza 3 luni. Ar putea sa isi inchida contul si sa ii vina automat pensia prin posta? Pt a nu i se mai opri la taxe si impozite? Sau cei de acolo ar trimite apoi la casa de pensii poprire?
Mentionez ca aceasta poprire a fost trimisa catre cont in iunie 2013, tata incasand salariul in numerar, pana in toamna cand s-a pensionat si incaseaza pensia prin cont bancar.
Multumesc si astept cu mare interes un raspuns.
Cel mai recent răspuns: dellya , utilizator 22:12, 15 Decembrie 2014
Buna ziua!
Da, poprirea se poate institui direct la casa de pensii.
INSA ceva nu este chiar in regula in ceea ce ati expus dumneavoastra: in urma popririi (popririlor, daca sunt infiintate mai multe) nu poate fi urmarita o suma mai mare 1/3 (pentru o poprire) respectiv 1/2 din venit, daca sunt mai multe popriri (conform art 728 din Codul de procedura civila, pe care il redau mai jos). Ori, daca din 834 ramane cu 360, ceva nu e bine...
Banuiala mea este ca au operat poprirea atat cei de la casa de pensii cat si cei de la banca. Va recomand sa cereti intai informatii la casa de pensii.

Cu stima,

==

Art. 728: Limitele urmăririi veniturilor băneşti
(1)Salariile şi alte venituri periodice, pensiile acordate în cadrul asigurărilor sociale, precum şi alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia pot fi urmărite:
a)până la jumătate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere sau alocaţie pentru copii;
b)până la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
(2)Dacă sunt mai multe urmăriri asupra aceleiaşi sume, urmărirea nu poate depăşi jumătate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creanţelor, în afară de cazul în care legea prevede altfel.
(3)Veniturile din muncă sau orice alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia, în cazul în care sunt mai mici decât cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmărite numai asupra părţii ce depăşeşte jumătate din acest cuantum.
(4)Ajutoarele pentru incapacitate temporară de muncă, compensaţia acordată salariaţilor în caz de desfacere a contractului individual de muncă pe baza oricăror dispoziţii legale, precum şi sumele cuvenite şomerilor, potrivit legii, nu pot fi urmărite decât pentru sume datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere şi despăgubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vătămări corporale, dacă legea nu dispune altfel.
(5)Urmărirea drepturilor prevăzute la alin. (4) se va putea face în limita a jumătate din cuantumul acestora.
(6)Sumele reţinute potrivit prevederilor alin. (1)-(4) se eliberează sau se distribuie potrivit art. 863 şi următoarele.
(7)Alocaţiile de stat şi indemnizaţiile pentru copii, ajutoarele pentru îngrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate în caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum şi orice alte asemenea indemnizaţii cu destinaţie specială, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmărite pentru niciun fel de datorii.
Va multumesc frumos pt raspuns.
Am solicitat o situatie a contului daca ma exprim corect, si de acolo negru pe alb am vazut suma poprita.
Pe cuponul de pensie a lunii respective nu apare nici o retinere.
Buna ziua din nou!
Daca sunteti sigur ca nu au retinut nimic cei de la casa de pensii (desi eu am facut calculele pe aceata ipoteza si...cifrele au corespuns cu situatia descrisa de dumneavoastra), solicitati clarificari de la banca, sa vedeti de ce au retinut mai mult de jumatate de suma.
Cumva tatal dumneavoastra are vreun credit la banca respectiva? Daca da, e posibil sa fi fost retinuta si eventuala rata...

Cu stima,
Nu, nu are nici un credit.
Dar daca si-ar inchide contul, pensia s-ar transfera automat la plata prin mandat postal?
La casa de pensii trebuie facuta o cerere pt a transfera pensia prin mandat postal, dar procedura dureaza 3 luni!

Va multumesc mult!
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Poprire vyoletta vyoletta indemnizatia de sot supravietuitor poate fi poprita?mama mea primeste pensia de urmas dupa tata 374 lei si indemnizatia de vaduva de 113 lei intr-un cont ... (vezi toată discuția)
Blocare conturi razvan22 razvan22 buna seara mama are o datorie in valoare de 2000 ron iar acum 6 luni a primit de la un executor judecatoresc poprire pe toate conturile de la toate bancile ea ... (vezi toată discuția)
Cine incalca legea? roy1958 roy1958 buna ziua,as vrea sa ma lamuriti intr-o problema: sunt pers.cu invaliditate gr.1 si am girat pe cineva la un c.a.r.Acea persoana nu a platit ratele si un ... (vezi toată discuția)