avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1142 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Stimulent de insertie (intoarcere la munca din CCC)
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Stimulent de insertie (intoarcere la munca din CCC)

Buna ziua,
Am si eu o nedumerire referitor la data de intoarcere la locul de munca, din concediul de crestere copil, pentru a primi stimulentul de 500 lei.
Daca copilul s-a nascut pe 22 sept. 2014 - pot sa ma intorc pe 1 septembrie 2015,
(sau trebuie sa ma intorc pe 21 august 2015)
chiar daca tatal nu isi ia o luna concediu de crestere copil. Adica aproape o luna nici mama si nici tatal nu m-ai primesc nimic de la stat.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:57, 10 Decembrie 2014
Daca tatal copilului indeplineste conditiile pentru a beneficia de CCC si indemnizatia aferenta, atunci durata CCC se reduce cu o luna . In speta, revenirea la locul de munca trebuie sa se faca 23.august.2015.

Daca tatal copilului nu indeplineste conditiile pentru a beneficia de CCC si indemnizatia aferenta, atunci durata CCC nu se mai reduce cu o luna . In speta, revenirea la locul de munca trebuie sa se faca 23.septembrie.2015.

Pentru a beneficia de stimulentul de insertie va trebui:
- in prima situatie, sa reveniti la locul de munca inainte de 22.august.2015

- in a doua situatie, sa reveniti la locul de munca inainte de 22.septembrie.2015.
Deoarece ati optat pentru CCC pana la varsta de 1 an a copilului, pentru a beneficia de stimulentul de insertie trebuie sa reluati activitatea inainte de a implini copilul 1 an, respectiv 11 luni (adica inainte de 22 septembrie, respectiv 22 august).
Ultima modificare: Miercuri, 10 Decembrie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Multumesc de raspuns.

Dar aceste conditii, de ce depind (de exemplu: a avut venituri 12 luni anterioare nasterii copilului, dar declara ca nu a avut - se poate? )
Nu este in avantaj (banesc ma refer) sa intre si tatal o luna in CCC.

Si astfel mama trebuie sa depuna vreo cerere pentru concediu de crestere dar fara plata?

1. - Daca tatal copilului indeplineste conditiile pentru a beneficia de CCC (a avut venituri din salarii in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului) si declara ca nu a avut venituri aceasta se numeste fals in declaratii si se pedepseste.
- De altfel la dosarul pe care il depune la Primarie ii cere si o adeverinta fiscala (da la ANAF) asa ca nu poate sa dea o declaratie falsa.

2. - Daca tatal copilului indeplineste conditiile pentru a beneficia de CCC atunci, fie ca intra sau nu cel putin o luna in CCC, se reduce CCC al dvs. cu o luna de zile.
- In aceasta luna dvs. puteti relua activitatea sau puteti sa solicitati concediu fara plata.
- Acest concediu fara plata este stagiu de cotizare la sanatate si perioada asimilata stagiului de cotizare la pensie si somaj precum si vechime in munca si in specialitate.
- Daca solicitati concediu fara plata atunci trebuie sa anuntati la AJPIS despre aceasta pentru a vi se plati contributia la sanatate.

3. Concediul fara plata se aproba de angajator in baza unei cereri facute de dvs.

4. In cazul in care tatal copilului indeplineste conditiile pentru a beneficia de CCC atunci dvs. trebuie sa reluati activitatea inainte de data de 22 august, pentru a putea beneficia apoi de stimulentul de insertie dupa ce implineste copilul 1 an si pana ce acesta implineste 2 ani.


5. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Art. 7
(1) Persoanele care în perioada în care sunt îndreptățite să beneficieze de concediul pentru creșterea copilului, prevăzut la art. 2 alin. (1), obțin venituri supuse impozitului prevăzute la art. 3 au dreptul la un stimulent de inserție în cuantum lunar de 1 ISR.

(2) Stimulentul de inserție prevăzut la alin. (1) se acordă după cum urmează:

a) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creșterea copilului prevăzut la art. 2 alin.(1) lit.a), dacă acestea obțin venituri supuse impozitului înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani;

b) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creșterea copilului prevăzut la art. 2 alin.(1) lit.b), dacă acestea obțin venituri supuse impozitului, după împlinirea de către copil a vârstei de un an, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către acesta a vârstei de 2 ani;

c) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creșterea copilului cu handicap în vârstă de până la 3 ani, prevăzut la art. 2 alin. (1) lit. a), oricând, pe toată perioada.

(3) În cazul persoanelor care beneficiază de indemnizația lunară și solicită dreptul la stimulent de inserție, plata acestei indemnizații se suspendă.


Art. 11
Dreptul la concediul pentru cresterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acorda pe baza netransferabila persoanelor ai caror copii se nasc incepand cu data de 1 martie 2012, precum si celor aflate in situatiile prevazute la art. 8 alin. (2), incepand cu aceasta data, in situatia in care ambele persoane din familia respectiva indeplinesc conditiile de acordare a acestuia, dupa cum urmeaza:

a) cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;

b) in situatia in care persoana prevazuta la lit. a) nu solicita dreptul la concediul care ii revine, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acesteia.

Art. 21
...
(3) Perioada in care o persoana beneficiaza de indemnizatia prevazuta la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 alin. (1) si art. 9 alin. (4) si (5) sau se afla in concediul fara plata prevazut la art. 6 constituie perioada asimilata stagiului de cotizare in vederea stabilirii indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.
...

Art. 22
(1) Perioada în care o persoană beneficiază de drepturile prevăzute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5, art.6, art. 9 alin. (4) și (5) constituie perioadă asimilată stagiului de cotizare în vederea stabilirii drepturilor de pensie în sistemul public și a drepturilor stabilite de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, cu modificările și completările ulterioare

(2) Perioada concediului pentru creșterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1) și art. 6 constituie vechime în muncă și în serviciu, precum și în specialitate și se are în vedere la stabilirea drepturilor ce se acordă în raport cu acestea.



6. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:

Art. 4^1.
(1) In aplicarea prevederilor art. 11 lit. a) din ordonanta de urgenta, celalalt parinte sau cealalta persoana prevazuta la art. 8 alin. (2) din ordonanta de urgenta care nu a solicitat dreptul la indemnizatie poate solicita acest drept, daca indeplineste conditiile de acordare, oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap. Daca acest drept nu se solicita, concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se reduc cu o luna.

(2) In situatia prevazuta la alin. (1), persoana indreptatita care se afla in concediu pentru cresterea copilului poate opta pentru concediu fara plata sau, dupa caz, pentru realizarea de venituri supuse impozitului.
...

(5) In situatia in care persoana indreptatita opteaza potrivit alin. (2) la concediul fara plata, cererea pentru acordarea acestuia se depune si se inregistreaza la angajator, pe aceasta perioada aplicandu-se corespunzator prevederile art. 21 alin. (3) si art. 22 din ordonanta de urgenta.
...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediul pentru ingrijirea copilului Alexamdru Alexamdru Daca astazi intru in concediu pentru ingrijirea copilului pana la 1 an , la cate zile ma pot angaza ca sa pot beneficia de stimulentul de insertie? (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie simonaroxana80 simonaroxana80 una ziua, Am rugamintea sa ma lamuriti in cateva chestiuni: Am intrat in concediu de crestere copil incepand cu data de 4 februarie 2015 pe o perioada de 1 ... (vezi toată discuția)
Data de revenire din concediu de crestere a copilului pana la 1 an galcsb galcsb Copilul meu s-a nascut pe 7 Mai 2013.Am ales CCC de 1 ani.Am 2 intrebari: 1.Pot sa stau pana la sfarsitul lunii Martie 2014 in CCC,urmand ca de la 1 Aprilie ... (vezi toată discuția)