avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 792 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Obtinerea calitatii de asigurat pt persoane fara venit
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Obtinerea calitatii de asigurat pt persoane fara venit

As dori sa stiu care este valoarea contributiilor sociale care trebuie platite, precum si ce fel de acte sunt necesare pentru dobandirea calitatii de asigurat.
Este vorba de mama mea care nu este pensionara si nu are nici un alt venit dar care are nevoie de o interventie chirurgicala destul de scumpa. Din pacate, nu poate deveni nici coasigurat intrucat detine un teren cu o suprafata >10.000 mp.
De aceea, m-am gandit ca singura solutie ar fi plata contributiei insa nu stiu care este valoarea minima care trebuie platita, dupa cat timp va putea fi considerata asigurata si va putea beneficia de tratament, precum si ce documente sunt necesare pentru a obtine aceasta calitate.

In afara de aceasta solutie, mai exista are alta varianta pentru a putea realiza operatia in sistemul public de sanatate?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:15, 10 Decembrie 2014
1. - Conform Legii 95/2006, privind reforma in domeniul sanatatii, pentru a beneficia de serviciile medicale oferite de stat o persoana trebuie sa se asigure in sistemul de sanatate.
- Daca are un contract individual de munca este asigurat prin efectul legii.
- Daca nu are nici un venit se poate asigura prin incheierea unui contract de asigurare cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS)..

2. - Venitul minim asigurat este salariul minim pe economie (900 lei) iar contributia lunara este de 5,5% din venitul asigurat.
- In cazul venitului asigurat egal cu salariul minim pe economie contributia este de 49,50 lei pe luna.

3. Deci luati legatura cu CJAS.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurarea de sanatate eugen02 eugen02 cum pot avea calitatea de asigurat in sistemul public de sanatate daca nu sunt angajat si nu am venituri ? se poate sa platesc personal aceasta asigurare? ... (vezi toată discuția)
Info cas ContSters339663 ContSters339663 Buna ziua. Vreau sa aflu daca in urma incheierii contractului de munca in luna septembrie a anului curent, mai beneficiez de asigurare de sanatate pana la ... (vezi toată discuția)
Contributia de asigurare pentru sanatate dupa somaj anca1224 anca1224 Buna ziua, Daca am iesit din somaj si pana ma angajez mai dureaza cam doua luni, trebuie sa platesc ca persoana fizica contributia pentru sanatate? Este ... (vezi toată discuția)