avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 634 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Noua legislatie pentru perioada maxima de lucru in ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Noua legislatie pentru perioada maxima de lucru in strainatate si diurna

Buna ziua
am inteles ca s-a schimbat legislatia privind perioada maxima de lucru in strainatate ca delegat si diurna primita.imi poate explica cineva ce s-a schimbat?
Eu lucrez in Belgia ca si delegat de la o firma din Romania,as vrea sa stiu care este acum perioada maxima de sedere in exterior ca si delegat,si referitor la diurna ....dupa cat timp se impoziteaza acum dupa noua legislatie.Diurna mea nu depaseste maximul acordat pe zi in UE chiar din contra este mai mica,si am inteles ca acum va trebui impozitata ca venit salarial. Ma puteti lamurii va rog cum este de fapt?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:06, 11 Decembrie 2014
1. Art. 44 C.mun.
(1) Delegarea poate fi dispusa pentru o perioada de cel mult 60 de zile calendaristice in 12 luni si se poate prelungi pentru perioade succesive de maximum 60 de zile calendaristice, numai cu acordul salariatului. Refuzul salariatului de prelungire a delegarii nu poate constitui motiv pentru sanctionarea disciplinara a acestuia.
...

2. Diurna acordată salariaţilor în ţară şi în străinătate, pentru desfăşurarea activităţii, în interes de serviciu, în limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit prin Hotărâre a Guvernului este scutită de la plata impozitului pe venit şi a contribuţiilor sociale (pensie, sănătate, şomaj).

Dacă diurna este mai mare decât limita mai sus menţionată (mai mare de 2,5 ori nivelul legal stabilit prin Hotărâre a Guvernului), venitul respectiv este considerat venit de natură salarială şi va fi inclus pe statul de salarii, implicit i se vor reţine impozitul şi contribuţiile sociale.

De exemplu, diurna pentru deplasarea în Belgia este de 35 de euro/zi. Limita până la care nu se reţin contribuţii şi impozit este 35 euro * 2,5 = 87.5 euro/zi de delegare.

freeelis a scris:

1. Art. 44 C.mun.
(1) Delegarea poate fi dispusa pentru o perioada de cel mult 60 de zile calendaristice in 12 luni si se poate prelungi pentru perioade succesive de maximum 60 de zile calendaristice, numai cu acordul salariatului. Refuzul salariatului de prelungire a delegarii nu poate constitui motiv pentru sanctionarea disciplinara a acestuia.
...

2. Diurna acordată salariaţilor în ţară şi în străinătate, pentru desfăşurarea activităţii, în interes de serviciu, în limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit prin Hotărâre a Guvernului este scutită de la plata impozitului pe venit şi a contribuţiilor sociale (pensie, sănătate, şomaj).

Dacă diurna este mai mare decât limita mai sus menţionată (mai mare de 2,5 ori nivelul legal stabilit prin Hotărâre a Guvernului), venitul respectiv este considerat venit de natură salarială şi va fi inclus pe statul de salarii, implicit i se vor reţine impozitul şi contribuţiile sociale.

De exemplu, diurna pentru deplasarea în Belgia este de 35 de euro/zi. Limita până la care nu se reţin contribuţii şi impozit este 35 euro * 2,5 = 87.5 euro/zi de delegare.

deci din cate am inteles perioada maxima este 60 de zile si apoi pot sa prelungesc prin acord comun......intrebarea mea acum este : trebuie sa fac o pauza intre aceste perioade de 60 de zile sau nu,si daca da cata pauza trebuie facuta? Si a doua intrebare : care este perioada maxima pentru care pot sa tot fac aceste prelungiri de 60 de zile?
Nu trebuie sa fie facuta vreo pauza intre perioade.
Codul Muncii nu stabileste un numar maxim de prelungiri a delegarii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de munca in romania plus detasare ohiki ohiki Buna ziua, O persoana cu contract de munca in Romania unde primeste salariu minim si detasare in strainatate, unde pentru fiecare zi lucrata primeste diurna de ... (vezi toată discuția)
Delegatii krysss krysss Buna ziua, Care este diurna externa maxima deductibila de catre o societate comerciala cu capital integral privat, pentru deplasari in Olanda- valabila pe ... (vezi toată discuția)
Diurna 2013 Lizuca12 Lizuca12 Buna ziua, Care este diurna interna maxima deductibila, a ramas tot 13x2,5=32,50 lei Ce este peste se considera cheltuiala nedeductibila ? Daca diurna ... (vezi toată discuția)