1. Art. 44 C.mun.
(1) Delegarea poate fi dispusa pentru o perioada de cel mult 60 de zile calendaristice in 12 luni si se poate prelungi pentru perioade succesive de maximum 60 de zile calendaristice, numai cu acordul salariatului. Refuzul salariatului de prelungire a delegarii nu poate constitui motiv pentru sanctionarea disciplinara a acestuia.
...
2. Diurna acordată salariaţilor în ţară şi în străinătate, pentru desfăşurarea activităţii, în interes de serviciu, în limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit prin Hotărâre a Guvernului este scutită de la plata impozitului pe venit şi a contribuţiilor sociale (pensie, sănătate, şomaj).
Dacă diurna este mai mare decât limita mai sus menţionată (mai mare de 2,5 ori nivelul legal stabilit prin Hotărâre a Guvernului), venitul respectiv este considerat venit de natură salarială şi va fi inclus pe statul de salarii, implicit i se vor reţine impozitul şi contribuţiile sociale.
De exemplu, diurna pentru deplasarea în Belgia este de 35 de euro/zi. Limita până la care nu se reţin contribuţii şi impozit este 35 euro * 2,5 = 87.5 euro/zi de delegare.
~ final discuție ~