avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Nelamuriri ONG
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Nelamuriri ONG

Buna seara.

Va prezint urmatoarea situatie.

Sunt membru intr-o asociatie studenteasca de 4 ani. In tot acest timp am observat ca se produc tot felul de ilegalitati, nu se respecta statutul, nu exista acte in asociatie, nu nimic.

Am urmatoarele intrebari:

- Am intrat pe ministerul finantelor unde am vazut ultimul bilant depus de aceasta asociatie care dateaza din 2012. S-a incalcat vreo lege datorita faptului ca asociatia nu a depus declaratii si pe anul 2013 respectiv 2014?
In declaratia din 2012, din ce inteleg eu, au existat sume destul de mari in asociatie si aparent a ramas cu un excedent de 6671 lei.( sper ca actele de pe ministerul finantelor sunt in ROL). Ce trebuie sa se intample cu excedentul? Pot sa cer acele bilante la MF?


- Asociatia tot organizeaza diferite evenimente, de la care face bani, dar nimeni nu stie ce se intampla cu banii (lasand deoparte faptul ca au facut evaziune fiscala prin faptul ca biletele nu au fost inregistrate la finante). Am eu temeiul legal sa cer unde s-au dus banii rezultati din bilete? Mentionez ca asociatia nu are cenzor.

-Din cate stiu, conform legii, in cadrul Asociatie trebuie sa se intruneasca Adunarea Generala macar o data pe an. Din cate stiu, se intruneste doar o data, atunci cand se schimba doar de vazul lumii Biroul Executiv. In acelasi timp, actuala conducere nu este inregistrata la tribunal. Se poate falsifica acel proces verbal al Adunarii Generale, in cazul in care eu ca si tert, cert dizolvarea asociatiei in instanta? Este ilegal faptul ca nu s-a schimbat vechea conducere?

-Este legal ca o asociatie studenteasca, care presupune multi membrii, sa nu aibe un Registru? O contabilitate?

-Se pot reclama anonim toate ilegalitatile (in cazul in care sunt). Totusi, nu pot sa ma implic direct in sesizari, pentru ca mai vreau sa termin facultatea. (cei din biroul executiv sunt bine inradacinati in universitate).

Momentan atat.

Va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Miercuri, 10 Decembrie 2014
alexciuta, utilizator
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 21:58, 10 Decembrie 2014
Nedepunerea situatiilor financiare anuale este contraventie la Legea Contabilitatii.
La fel netinerea adecvata a registrelor contabile obligatorii, neeliberarea de chitante etc. iar daca s-a produs si evaziune fiscala se poate pune problema si de infractiune....
AG a asociatiei trebuie sa se intruneasca statutar cel putin o data pe an...
Din exteriorul asociatiei e greu de facut ceva dincolo de a sesiza autoritatile fiscale - se poate actiona mai eficient din interior, pentru ca membrii pot ataca in justitie actele conducerii, pot forta sa ajunga sa vada actele si sa documenteze eventualele ilegalitati etc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contabilitate asociatii ale parintilor elevilor din liceu poitiers10 poitiers10 Am infiintat o asociatie a parintilor elevilor din liceul in care predau. In contul acestei asociatii sunt virati cei 2% din impozit. Asociatia are aproape un ... (vezi toată discuția)
Impozitare venituri gabinemo gabinemo Buna ziua. O asociatie non-profit, cu activitate economica (Lupta impotriva incendiilor si prevenirea acestora) a realizat in anul 2015 un venit de 2600 lei. ... (vezi toată discuția)
Ong studențesc- legalitate AlinaMariaB AlinaMariaB Bună seara, Întrebarea sau problema mea aș putea să spun este una destul de ampla și legată și de legalitatea unui ONG. Fac parte dintr-un ONG ... (vezi toată discuția)