avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 676 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... ONG studențesc- legalitate
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

ONG studențesc- legalitate

Bună seara,
Întrebarea sau problema mea aș putea să spun este una destul de ampla și legată și de legalitatea unui ONG.
Fac parte dintr-un ONG studențesc care din 2011 de la înfiintare nu a mai depus nici un act de schimbare a conducerii și nici un bilanț contabil.
1.Aș vrea sa știu dacă o astfel de organizație se mai consideră una legal constituită din moment ce aceasta apare înregistrată în Registrul National.
2.Personal, îmi doresc să candidez pentru o funcție de conducere în această organizație. Dar având în vedere că nu au fost înregistrați președinții dinaintea mea nu știu ce aș putea face in acest sens. Pot eu sa merg sa înregistrez procesele verbale de la AG'urile lor la judecatorie odată cu cel prin care eu am fost aleasă?
3. Legat de bilanțul contabil... Asociația nu a avut activități financiare in cont decât in anul 2013. O sumă pe care există dovada cheltuirii. Din câte stiu eu se face o declarație la fisc de inactivitate sau ceva de genul, dar noi in acest timp am avut o serie de alte activități care nu au necesitat finanțe (activități de reprezentare în universitate), în acest caz mai este valabilă acea declarație?
Și eu ca președinte din momentul inrefistrarii la judecătorie pot depune bilanturile /declarația pe anii anterior sau este nevoie de semnătura președintelui din acel an?
Va mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 23:54, 18 Iulie 2017
1. Este inca legal constituita.
2. Depuneti doar actele adica procesul verbal pentru adunarea generala la care ati fost aleasa, proces verbal semnat de catre membrii prezenti. Luati legatura si cu un avocat care sa va atesta actele.
3. Depun declaratie de inactivitate in loc de bilant doar persoanele juridice care de la constituire nu au desfăşurat activitate. Trebuia sa fi depus si in anii urmatori, nu doar in primul an bilantul anual. Puteti semna si depune bilanturi dar in primul rand e bine sa luati legatura mai intai de toate cu cei de la finante pentru a vedea care e situatia ong-ului acolo la ei si apoi sa aveti in vedere ca sigur vor fi amenzi pentru nedepunere la termen a bilantului si declaratiei 101 pentru ong-uri si in acest caz are asociatia bani sa suporte aceste amenzi? Si odata aleasa in functia de conducere raspundeti de activitatea asociatiei dar si de belelele din trecut.
Trebuie sa colaborati si cu un contabil autorizat ceccar care sa va intocmeasca si semneze bilantul anual. Actele contabile doveditoare pentru incasari de venituri si efectuare de plati in numerar sau prin contul bancar (extras de cont de la banca unde asociatia isi are contul) va vor ajuta pentru a va intocmi balanta la 31 decembrie a fiecarui an.
Daca aveti mai mult de 15 membrii cu drepturi depline in asociatie, va trebuie sa colaborati si cu un cenzor care la adunarea generala anuala de prezentare si aprobare a bilantului va prezenta si depune raportul cenzorului dupa care se face o copie care se depune la finate odata cu bilantul.
Să înțeleg ca nu mai trebuie neapărat inregistrate la judecătorie și BC'urile din 2012 până acum? Pot să ma înregistrez direct eu, dar bilanțul si declarațiile pt fisc le fac președinții din acel moment?
Ma intereseaza foarte mult problema constituirii legale, deoarece la anul în luna februarie avem alegeri studențești pentru studenții reprezentanți, iar nouă ni se tot pune problema faptului ca nu putem face regulamentul de alegeri si nu putem participa la alegeri din partea organizației pentru ca nu am fi legal constituiți, iar in LEN 1 si alte legi si regulamente interne spune că pot "participa asociațiile studențești legal constituite', iar din punctul lor de vedere noi nu am fi așa din moment ce nu avem președinții înregistrați la judecătorie. În acest caz cine are drept de semnătură pe stampila organizației? Ultimul președinte înregistrat în acte?
Vă mulțumesc.
Da, ultimul presedinte care apare acolo. Dar depuneti actele la judecatorie si poate va iese in timp util decizia cu inregistrarea noii echipe de conducere.
Faptul ca nu s-au respectat niste cerinte legale sau statutare expunea asociatia la o actiune de dizolvare pe cale judecatoreasca, dar daca reia activitatea situatia e rezolvata, ca nu era caz de dizolvare de drept, ci doar motiv de dizolvare daca initia cineva procedura si nu se rezolva pana la finalizarea procesului... deci este "legal constituita" daca apare in regula in Registrul Asociatiilor si Fundatiilor chiar daca are bilanturi nedepuse, alegeri de organe de conducere neoperate in RAF etc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bilantul anual al ong-ului. Stefy26 Stefy26 Buna ziua! Daca in anul 2023, in cadrul ONG-ului am avut doar cateva cheltuieli (din imprumutul unui membru al CD), fara a realiza activitate economica sau ... (vezi toată discuția)
Contabilitate ong 2024 GGN12 GGN12 Bună ziua, Am deschis un ONG, asociație culturală - organizare expoziții, organizare de lecții de pictură, de muzică, etc.(toate documentele au fost ... (vezi toată discuția)
Nedepunerea bilantului contabil Milotin Milotin As dori si eu sa stiu care sunt consecintele nedepunerii unui bilant contabil / cerere de inactivitate de catre un ONG-S. Caz concret: Organizatia mea nu ... (vezi toată discuția)