Buna ziua
Va rog sa ma lamuriti in cateva aspecte legate de activitatea asociatiei de parinti
1.daca asociatia are mai putin de 100 membri,contabilitatea trebuie tinuta de un specialist?
2.cenzorul poate tine contabilitatea asociatiei de parinti?
1.Cred ca este vorba despre cenzor-daca asociatia are intre 15 si 100 de membri este obligatoriu sa aveti 1 cenzor-cenzorul este o persoana cu studii economice superioare-din cate stiu trebuie sa fie chiar expert contabil.
2.Cenzorul nu poate tine contabilitatea.Rolul acestuia este de verificare si intocmire rapoarte.
Bilantul asocietiei trebuie intocmit si semnat de catre un contabil autorizat membru ceccar, indiferent cati membrii are respectiva asociatie.
Restul evidentei contabile poate fi tinut de catre orice persoana care se pricepe pentru ca toate actele (declaratii) si raspunderea o are presedintele asociatiei.
Pentru cenzor e corect ce vi s-a recomandat mai sus.
Va rog sa-mi raspundeti la cateva nelamuriri:
-evidentele contabile se depun la sf. unui an fiscal sau trebuie depuse trimestrial/lunar?
-se pot realiza schimbari la nivel de fondatori? ma gandesc ca unii parinti pot pleca din scoala, etc, in perioada functionarii.
-cum se realizeaza inchiderea asociatiei? similar cu cea a unei societati comericiale? sau e mai simplu decat atat.
Multumesc anticipat.
Asociatia de parinti fiind constituita pe og 26 din 2000 privind asociatiile si fundatiile (ong), depun doar bilant anual si declaratia 101 tot anual.
In plus, daca are incheiate contracte de prestari servicii cu diferite persoane pentru activitati ocazionale prestate de acestia catre asociatie si pentru acele servicii asociatia face plati, atunci trebuie sa retina si sa plateasca impozit pe venit, contributie la sanatate si sa depuna declaratia 112 pana pe 25 a lunii urmatoare celeia in care se face plata catre prestatori.
Daca aveti maxim 2 persoane angajate cu contracte de munca (cu norma intreaga sau redusa), depuneti trimestrial declaratia 112 si peste acest numar, o depuneti lunar.
Pentru aceste ultime doua situatii, depuneti anual si declaratia 205.
Anual pot fi primiti in asociatie noi membrii dar se pot si retrage dintre membrii existenti. Membrii fondatori raman acolo pe lista, asa cum au fost in acte la infiintarea asociatiei, chiar daca pe parcurs ei si-au manifestata vointa de a se retrage sau au fost exclusi pentru abateri de la prevederile statutate.
La convocarea urmatoarei adunari generale vor primi invitatia de participare doar membrii cu drept de vot existenti la data convocatorului. Comitetul director are rolul de a tine evidenta situatiei cu membrii, de a primi si aproba solicitarile scrise de a deveni membrii ai asociatiei si instiintarile in scris venite de la cei care se retrag.
Anual se poate organiza alegeri pentru constituire unei noi structuri de conducere pentru ca asociatia are scopul de a ajuta toate generatiile de elevi care invata si vor invata in acea scoala. Asociatia nu apartine doar acelor parinti care au infiintat-o. Procedura de dizolvare e destul de complicata.
Detalii, inclusiv dizolvarea, gasiti in OG 26 privind asociatiile si fundatiile, actualizata.