avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 655 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Post de grefier prin concurs
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Post de grefier prin concurs

Buna ziua! Am terminat facultatea de comunicare si relatii publice la ,,U.Danubius"Galati si acum urmez masterul la aceeasi universitate,specializarea "Drept si administratie publica europeana" as putea obtine un post de grefier?(prin concurs bineinteles)

Cel mai recent răspuns: _Iulia_elena_ , utilizator 10:55, 12 Decembrie 2014
Din legea 567/2004: Recrutarea grefierilor
Art. 5 Recrutarea grefierilor se face, de regula, prin Scoala Nationala de Grefieri.
Art. 6 (1) Concursul de admitere in Scoala Nationala de Grefieri se organizeaza anual, la nivel national, de catre Scoala Nationala de Grefieri, sub coordonarea Consiliului Superior al Magistraturii.
(3) Concursul se desfasoara separat, pentru posturile de grefieri cu studii superioare si grefieri cu studii medii.
Art. 9 (1) Grefierii arhivari, registratorii si personalul conex se recruteaza prin concurs pentru ocuparea posturilor vacante.
(2) Concursul pentru ocuparea posturilor vacante se organizeaza la nivelul fiecarei curti de apel sau, dupa caz, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sau la Parchetul National Anticoruptie, cu sprijinul Scolii Nationale de Grefieri, potrivit regulamentului de organizare si desfasurare a concursului, aprobat de Consiliul Superior al Magistraturii.

HCSM 173/2007: Art. 3. - La concursul de admitere la Şcoala Naţională de Grefieri au dreptul să participe persoanele care îndeplinesc următoarele condiţii:
...
-au studii superioare juridice ori studii medii sau alte studii superioare, dupa caz.
...
Puteti obtine un post de grefier cu studii medii in urma unui concurs direct pe post organziat de o curte de apel.
Sunt 2 metode prin care se ajunge grefier si sunt mai multe tipuri de grefieri (de sedinta, statistician, arhivar, informatician). Colega de mai sus a redat doar un pasaj din lege care reglementeaza conditiile generale. Mai apoi in lege se explica mai clar pt fiecare situatie.
Cele 2 metode:
1. in urma concursului anual organizat de SNG unde se pot inscrie numai absolventii de studii superioare juridice finalizate cu diploma de licenta (adica neaparat facultatea de drept finalizata.. masterul,fie el si in drept, nu echivaleaza facultatea)
2.prin concurs direct pe post atunci cand curtile de apel considera ca este necesar. Cu studiile dumneavoastra(cred ca relatii si comunicare se considera studii filologice),singura modalitate de a fi incadrata pe studii superioare este daca se scoate la concurs un post de grefier documentarist. (se ia in calcul la incadrare doar facultatea absolvita . Masterul ajuta la promovare, sporuri de venit. ar nu ajuta la incadrarea in functie)
Redau integral sectiunea din lege cu privire la numirea in functie :
Secţiunea 1

Numirea în funcţie
Art. 33 - (1) Poate fi numită în funcţia de grefier persoana care îndeplineşte următoarele condiţii:
a) are cetăţenia română, domiciliul în România şi capacitate deplină de exerciţiu; b) nu are antecedente penale, nu are cazier fiscal şi se bucură de o bună reputaţie; c) cunoaşte limba română;
d) este aptă, din punct de vedere medical, pentru exercitarea funcţiei;
e) are studii superioare de specialitate sau studii medii, cunoştinţe de operare pe calculator sau de dactilografiere;
f) este absolventă a Şcolii Naţionale de Grefieri.
(2) La numirea în funcţia de grefier, pentru îndeplinirea condiţiei prevăzute la alin. (1) lit. e), este necesară absolvirea de studii superioare juridice sau de studii medii. Persoanele care au studii superioare de altă specialitate, altele decât cele prevăzute la alin. (3) şi (4), sunt asimilate celor cu studii medii din punct de vedere al încadrării.
(3) Pentru numirea în funcţia de grefier statistician, pentru îndeplinirea condiţiei prevăzute la alin. (1) lit. e), este necesară absolvirea de studii superioare economice, studii superioare juridice sau studii medii economice. (4) Pentru numirea în funcţia de grefier documentarist, pentru îndeplinirea condiţiei prevăzute la alin. (1) lit.
e), este necesară absolvirea de studii superioare juridice, studii superioare de administraţie publică sau filologice ori studii medii.
Art. 34 - Pentru numirea în funcţia de grefier informatician sunt necesare îndeplinirea condiţiilor prevăzute
la art. 33 alin. (1) lit. a) - d) şi absolvirea de studii superioare de specialitate.
Art. 35 - Funcţiile de grefier informatician pot fi nominalizate potrivit nomenclatorului de funcţii de specialitate prevăzute de lege pentru funcţiile de specialitate informatică.
Art. 36 - (1) În cazul în care activitatea instanţelor sau parchetelor nu se poate desfăşura în condiţii normale din cauza numărului mare de posturi vacante, recrutarea grefierilor se poate realiza prin concurs pentru ocuparea posturilor vacante. Concursul se desfăşoară la nivelul curţilor de apel, parchetelor de pe lângă curţile de apel, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Direcţiei Naţionale Anticorupţie, potrivit regulamentului aprobat de Consiliul Superior al Magistraturii.
(2) Posturile de grefieri vacante temporar pot fi ocupate prin concurs organizat de către instanţele şi
parchetele prevăzute la alin. (1), potrivit regulamentului aprobat de Consiliul Superior al Magistraturii.
(3) La concurs pot participa persoanele care îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 33 alin. (1) lit. a) - e).
Art. 37 - Grefierii şi grefierii informaticieni sunt numiţi prin decizie de către preşedinţii curţilor de apel sau, după caz, de procurorii generali ai parchetelor de pe lângă acestea, în a căror circumscripţie teritorială urmează să îşi desfăşoare activitatea.
Art. 38 - (1) Poate fi numită în funcţia de grefier arhivar, grefier registrator, agent procedural, aprod sau
şofer persoana care are studii medii şi îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 33 alin. (1) lit. a) - d).
(2) Numirea pe posturile prevăzute la alin. (1) se face pe bază de concurs, organizat la nivelul curţilor de apel, al parchetelor de pe lângă acestea sau, după caz, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sau la Direcţia Naţională Anticorupţie.
(3) Modul de organizare şi desfăşurare a concursului se stabileşte prin regulamentul prevăzut la art. 9 alin. (2).
Art. 39 - Grefierii arhivari, grefierii registratori, agenţii procedurali, aprozii şi şoferii sunt numiţi prin decizie de către preşedinţii curţilor de apel sau, după caz, de procurorii generali ai parchetelor de pe lângă acestea în a căror circumscripţie teritorială urmează să îşi desfăşoare activitatea.
Art. 40 - (1) Înainte de a începe să îşi exercite funcţia, personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea depune jurământul în faţa conducătorului instanţei judecătoreşti sau al parchetului de pe lângă aceasta, la care este numit.
(2) Dispoziţiile art. 34 din Legea nr. 303/2004, republicată, cu modificările ulterioare, se aplică în mod corespunzător.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum pot sa ma inscriu la concurs pentru a deveni grefier daca am studii medii? paterna paterna Va rog sa imi raspunda si mie cine cunoaste, cum pot sa ma inscriu la concurs de grefier cu studii medi, si unde sunt afisate? va multumesc (vezi toată discuția)
Admitere scoala nationala de grefieri septembrie 2010. allyynnutza allyynnutza Buna ziua. As vrea sa stiu daca are cineva idee despre admiterea la scoala natioanala de grefieri din septembrie 2010. Pe site-ul csm-ului, in calendarul ... (vezi toată discuția)
Grefier simplu cu studii medii sau superioare? Maryonea Maryonea Buna ziua. Intentionez sa particip la un concurs pentru grefieri la Parchetul de pe langa Judecatorie din orasul meu. Conditiile de studii sunt foarte generale ... (vezi toată discuția)