avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1091 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Angajare persoana aflata in somaj de catre asociatia ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Angajare persoana aflata in somaj de catre asociatia de proprietari

Suntem o asociatie de oroprietari si dorim sa angajam un administrator de bloc.

Persoana selectata ptr angajare are 60 ani si se afla in momentul de fata in somaj.

Intrebare

Poate asociatia de proprietari beneficia de anumite facilitati fiscale in conditiile in care angajeaza cu contract de munca un somer trecut de 50 ani?


Cui trebuie sa ne adresam ptr indrumare?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:20, 11 Decembrie 2014
1. Adresati-va Agentiei de Somaj de care apartineti teritorial.

2. Spun asta pentru ca acum, la sfarsit de an, s-ar putea sa nu mai aiba fonduri destinate pentru acest scop.
multumesc pentru raspuns.
As dori sa aflam unde putem citi concret care sunt drepturile si obligatiile noastre daca incheiem un contract de munca (angajam) cu o persoana aflata in somaj.
1. Cititi Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca (art.77 - 94) si Normele metodologice de aplicare a Legii 76/2002 (aprobate prin HG 174/2002).

2. Daca imi dati o adresa de e-mail (pe mesaj privat) va trimit eu ambele acte normative actualizate la zi.
Legea nr.76/2002, actualizata o puteti gasi si aici
[ link extern ]

Articolul 85
(1)Angajatorii care incadreaza in munca, pe perioada nedeterminata, someri in varsta de peste 45 de ani sau someri care sunt parinti unici sustinatori ai familiilor monoparentale primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare persoana angajata din aceste categorii, o suma egala cu valoarea indicatorului social de referinta in vigoare, cu obligatia mentinerii raporturilor de munca sau de serviciu cel putin 18 luni.
(2)De facilitatile prevazute la alin. (1), cu exceptia scutirii de la plata contributiei la bugetul asigurarilor pentru somaj, datorata de angajator pentru persoanele respective, beneficiaza si angajatorii care, in raport cu numarul de angajati, si-au indeplinit obligatia, potrivit legii, de a incadra in munca persoane cu handicap, precum si angajatorii care nu au aceasta obligatie legala, daca incadreaza in munca pe durata nedeterminata persoane cu handicap si le mentin raporturile de munca sau de serviciu cel putin 2 ani.
(4)Angajatorii care inceteaza raporturile de munca sau de serviciu ale persoanelor prevazute la alin. (1) si (2), anterior termenului de 18 luni, sunt obligati sa restituie, in totalitate, agentiilor pentru ocuparea fortei de munca sumele incasate pentru fiecare persoana pentru care a incetat raportul de munca sau de serviciu anterior termenului mentionat, plus dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei in vigoare la data incetarii raporturilor de munca sau de serviciu, daca incetarea acestora a avut loc din motivele prevazute la art. 83 alin. (2).
(5)Angajatorii care incadreaza in munca, potrivit legii, someri care, in termen de 5 ani de la data angajarii, indeplinesc, conform legii, conditiile pentru a solicita pensia anticipata partiala sau de acordare a pensiei pentru limita de varsta, daca nu indeplinesc conditiile de a solicita pensia anticipata partiala, beneficiaza lunar, pe perioada angajarii, pana la data indeplinirii conditiilor respective, de o suma egala cu valoarea indicatorului social de referinta in vigoare, acordata din bugetul asigurarilor pentru somaj.
(6)Nu beneficiaza de facilitatile prevazute la alin. (1), (2) si (5) angajatorii care in ultimii 2 ani au fost in raporturi de munca sau de serviciu cu persoanele angajate din categoriile prevazute la aceste alineate.
Ultima modificare: Joi, 11 Decembrie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj - facilitati pentru angajatorii persoanelor cu varsta >50 ani steaua59 steaua59 ce facilitati are un angajator daca angajeaza o persoana trecuta de 50 de ani: prima intrebare daca acea persoana este in somaj si a doua ... (vezi toată discuția)
Angajare persoane peste 55 ani maria_iv maria_iv Mai beneficiaza de facilitati angajatorii care angajeaza persoane peste 55 de ani ? Multumesc. (vezi toată discuția)
Angajare somer amrad64 amrad64 Buna seara Stimete consultant va rog sa-mi spuneti care sunt facilitatile acordate anjajatorilor pentru angajarea de someri ,pentru 2014. Au mai aparut ... (vezi toată discuția)