M-am lovit de urmatoarea situatie:
Parintii au divortat. Custodia este comuna, copilul sta cu mama iar tata are drept de vizitare in primul si al treilea weekend din luna plus jumatate din fiecare vacanta, la intelelgerea partilor.
Tatal minorului a povestit ca fost privat de familie (parinti divortati) si de mancare cand a fost copil (mama manca fara a le da si copiilor ei). Acum, adult fiind a dezvoltat niste fixatii cu mancarea si cu familia si se comporta ca si cum ar trai in trecut (pe vremea cand era casatorit si forma o famile impreune cu copilul si mama acestuia). Nu se poate comunica deloc cu el chiar daca este vorba despre copil. Daca este sunat sa i se comunice ceva legat de viata copilului (scoala, vacante, probleme de sanatate) incepe sa vorbeasca aceleasi chestii de fiecare data si persoana care ii vorbeste (amam copilului in generar) nu poate sa transmita nimic tatalui din aceasta cauza. La fel se intampla si cu sms-urile trimise: i se trimite un sms cu informatia legata de copil sau cu intrebarea referitoare la copil si primeste drept raspuns cel putin 10 sms-uri care nu au nicio legatura cu problema expusa de mama. Aceeasi problema apare si daca se incearca abordarea directa: tatal vorbeste desprte orice altceva mai putin despre subiectul deschis de mama sau de alta persoana din familia mamei. Problema mai grava apare dupa, atunci cand tatal incepe sa reproseze ca atat mama cat si familia mamei nu ii comunica niciodata ceea ce este legat de copil.
O alta problema, unde copilul este prins la mijloc, apare deoarece daca mama ii spune ca are voie sa faca, sa maerga, sa spuna ceva tatal vine si ii spune copilului ca nu are voi sa faca, spuna, etc. cum a spus mama, cu alte cuvinte daca unul dintre parinti spune da, celalalt vine si spune nu astfel incat copilul nu mai stie ce sa creada si sa gandeasca ca daca nu are voie ceva la unul dintre parinti o sa aiba voie la celalalt parinte.
Concluzia e ca tatal se comporta ca si cand ar ave 2 personalitati: cu prietenii si cunoscutii se poarta intr-un anumit fel, iar cu fosta sotie si toti care sunt apropisati de fosta sotie se poarta exact invers.
Plus ca copilul a inceput sa povrestreasca ca atunci cand este la tata nu are voie sa se ridice de al masa pana nu termina de mancat chit ca trebuie sa mearga la toaleta si ca de cate ori este al tata ora de culcare este in jur de miezul noptii, si ca la tata face ce vrea el, motiv pentru care de fiecare data cand se intoarce al mama se intoarce cu diferite rani pe corp.
Ce vrea eu sa aflu de pe acest forum este daca mama copilului sau cineva din anturajul tatalui sau al mamei il poate determina/forta pe tata cu ajutorul legii sa isi faca un test psihologic sau un consult psihiatric. Mentionez ca, copilul merge la psiholog/consiliere sau daca pot fii ambii parinti trimisi la o evaluare psihologica.
De asemenea mentionez ca eu, persoana care a scris asta, nu sunt niciuna dintre persoanele care apar in acest caz.
Pentru inceput, solicitati la DGASPC sa evalueze psihologic copilul. E posibil ca acesta sa spun ce i se intampla cand e plecat la celalalt parinte. Evaluarea psihiatrica a celuilalt parinte, insa, nu se poate solicita decat in baza unor probe certe, iar instantele nu aproba de obicei acest gen de solicitari.