avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 415 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Expertiza psihiatrica mama
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Expertiza psihiatrica mama

Buna ziua,

In decembrie anul trecut am divortat de fosta sotie la notariat, baiatul nostru acum in virsta de 3 ani si 2 luni fiind in custodie comuna si cu domiciliul la domiciliul mamei. Mama lui continua sa il alapteze la sin si acum si, in ciuda sesizarilor mele, refuza sa intrerupa alaptarea. In felul acesta a creat o dependenta a copilului fata de ea, copilul refuza sa mai stea la mine, simbata, cind de comun acord, conform actului notarial, am dreptul sa iau copilul. Din ce am mai citit si eu, din punct de vedere psihologic nu este normal ca un copil (si cu atit mai mult un baiat) sa fie alaptat asa mult. As vrea sa introduc in instanta o plingere si sa cer o expertiza psihiatrica a mamei copilului , sa decida instanta daca este iresponsabila sau nu. Mentionez ca la virsta de 1 an il lasa sa se joace cu obiecte ascutite (furculita, foarfeca, etc), acum il lasa sa se joace cu jucarii periculoase (pistoale cu ventuze, arc, etc) cu care se poate rani. Ce pot face legal pentru a corecta aceasta situatie?

Cu stima,
Nicolae
Recomandarile OMS sunt in sensul alaptarii pana la 3 ani. Conform obisnuitelor si mie mi se pare exagerat si la fel ar putea parea si judecatorilor. Dar nu intr-atat incat sa dispuna o expertiza psihiatrica, zic eu! In schimb s-ar putea sa generati un razboi care, in timp, nu o sa va aduca decat dezavantaje, parerea mea.
Chiar dacă instanța dispune expertiză psihologică(mai puțin psihiatrică), nu o poate obliga pe mama copilului să o efectueze.
Instanța nu are dreptul să o oblige să meargă la expertiză, iar pentru refuz nu poate fi sancționată deoarece hotărârea nu se dă executorie într-o astfel de situație, întrucât s-ar încălca constituția.
Dacă chiar și în cazul că fapta ar reprezenta ceva grav cu adevărat, care ar pune în pericol dezvoltarea psihică și psiho-afectivă a minorului, singura sancțiune coercitivă care ar intra în discuție ar fi decăderea din drepturile părintești, ceea ce nu e cazul pentru "vina" că-și alăptează copilul chiar și la 3 ani.

Vă sfătuiesc să vă adresați DGASPC-protecția copilului, de unde veți primi un răspuns instituțional din partea asistenților sociali și probabil o explicație la neliniștile dumneavoastră.
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Mai 2016
Dapix, utilizator
proastasatului a scris:

Recomandarile OMS sunt in sensul alaptarii pana la 3 ani. Conform obisnuitelor si mie mi se pare exagerat si la fel ar putea parea si judecatorilor. Dar nu intr-atat incat sa dispuna o expertiza psihiatrica, zic eu! In schimb s-ar putea sa generati un razboi care, in timp, nu o sa va aduca decat dezavantaje, parerea mea.

Pe mine ma intereseaza binele copilului, evolutia sa pe termen lung poate fi afectata prin aceasta dependenta legata de alaptare, care pentru copil a devenit un fel de drog. Spuneti ca si judecatorilor li se va parea exagerat, cu atit mai mult cu cit ati mentionat si recomandarea OMS, deci ce ar putea dispune judecatorii in acest caz?

Daca cereti doar expertiza o sa va respinga cererea.
Ultima modificare: Duminică, 29 Mai 2016
Admin, administrator
Buna dimineata,

Daca doriti sa continuati discutia respectati conditiile impuse prin Regulament: pe forum se combat idei, nu persoane.
Multumesc.

Alte discuții în legătură

Recurs- program de vizita minor ramgam ramgam Buna seara, Am dori sa stiu daca pot sa fac recurs la o solutie data intr-un proces pt vizitare minor. Copilul are 1 an si 2 luni, e alaptat, are un ... (vezi toată discuția)
Custodie comuna Claumihaela Claumihaela Ce program de vizita recomandati de obicei la o fetita care are in prezent 2 luni? Este hranita cu lapte prf dar nu cred ca o ppate lua acsa la el fiind asa ... (vezi toată discuția)
In cazul unui divort prin culpa comuna, cu minor in varsta de ... Monamonicam Monamonicam In cazul unui divort prin culpa comuna, cu minor in varsta de 9 luni ( alaptat la san), tatal solicita sa aiba dreptul de a lua minorul cate o saptamana sau 2 ... (vezi toată discuția)