avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 425 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Fonduri europene, finanţări ... Proiect cu fonduri structurale cu finantare anulata la ...
Discuție deschisă în Fonduri europene, finanţări nerambursabile, grant-uri

Proiect cu fonduri structurale cu finantare anulata la reverificarea eligibilitatii

Buna ziua,
Doresc sa supun atentiei dumneavoastra un caz mai delicat pentru care va solicit ajutorul.
O cunostinta de a mea a cumparat in anul 2012 un proiect pentru o ferma finantata partial cu fonduri europene. Proiectul a fost aprobat spre finantare in anul 2009.
La vremea respectiva, vechiul propietar/ beneficiar, a depus toate documentele solicitate, plus documentele suplimentare solicitate pe parcursul analizei proiectului. Proiectul a fost fost selectat, s-a incheiat contractul de finantare si apoi s-au desfasurat procedurile de licitatie si executie toate cu avizul si aprobarea FEADR conform cerintelor.
S-a trecut la constructie fermei, pentru o investitie de 2 mil EUR, iar investitia este relizata in proportie de aprox 85%. In tot acest timp s-au depus 2 cereri de decontare care s-au aprobat si decontat.
In urma cu trei luni insa beneficiarul a primit o instiintare ca, contractul de finantere se anuleaza, iar partea de cofinantare se retrage doarece la un control suplimentar al documentelor depuse in anul 2009 s-a contatat ca proiectul nu indeplinea conditiile pentru acordarea punctajuluii necesar pentru a-l face eligibil. ( Se acorda un punctaj suplimentar pentru fermele care produceau si furaj din surse proprii si aveau o moara proprie pentru producerea furajului).
Asa cum reiese din analiza comisiei de control este adevarat ca din documentele depuse in anul 2009 nu reiesea ca ferma indeplineste conditiile pentru obtinerea punctajului suplimentar intrucat nu avea inclusa partea necesara obtinerii punctajului suplimentar.
Cu toate acestea punctajul a fost acordat de comisia de analiza a proiectelor.
(proiectul a fost evaluat in trei comisii pana la aprobare, la nivel local, regional, si national)
Acum beneficiarul se afla in situatua de a avea o investitie de aproape 2 mil de EUR, inca ne functionala, de a avea toate bunurile ipotecate la banca, iar in urma deciziei de anulare a contractului de a avea proprire pe toate conturile personale.
Intrebarea este ce poate face aceasta persona pentru a iesi din impas, si a-si recupera partea de cofinantare cuvenita conform contarctului de finantare, intrucat nu este culpa sa ca proiectul a fost evaluat gresit la momentul depunerii si aprobarii?
Cel mai recent răspuns: Radu B , utilizator 09:21, 15 Decembrie 2014
1. ar trebui sa se indrepte persoanei care a avizat proiectul desi nu era eligibil
2. lumea ar trebui sa fie cu ochii in 4 atunci cand cere bani de la stat. Isi pot pierde tot fara a avea cea mai mica vina. Au fost multe cazuri.
MUltumesc,
Problema este ca sunt in cauza mai multe proiecte in aceeasi situatie.

Un simplu angajat nu va putea niciodata acoperii prejudiciul.

Proiectul a fost aprobat in trei comisii, local, regional si national iar la sfarsit totula a fost semnat de un director.

Impotriva cui sa se indrepte.

NU este cumva posibil ca FADR sa raspunda pentru greselile si prejudiciile create de angajatii sai.


In plus beneficierul nu a primit niciodata o lista explicita pentru ce anume a primit punctajul care facea proiectul eligibil. Nu avea de unde sa stie ca a primit puncte fara ca el sa aiba dreptul la ele, a primit doar o informare asupra punctajului final.
Intrebarea este mult prea complexa pentru a fi solutionata aici, fara a fi studiat dosarul. Din experienta mea profesionala, exista sanse de reusita, insa trebuie sa contactati un avocat specializat in acest tip de litigii.
APDRP este un organism desemnat al Guvernului României care și-a asumat gestionarea corectă a proiectelor cu fonduri europene prin programul PNDR. Statul român răspunde de greșeli nu persoana fizică . art 35 Decret lege 31/1954 în vigoare la data când ați semnat contractul. În al doilea rând ,contractele cu fonduri europene sunt contracte cadru,de adeziune cu calauze preformulate abuziv impuse . De asemenea au și condiții impuse prin Caietul de Sarcini (Ghidul Solicitantului ) .Dacă contractul a fost semnat în anul 2009 sigur ați avut la cele două tranșe diferențe de curs valutar . Vă puteți îndrepta împotriva Guvernului României prin MADR respetiv AFIR fost APDRP cu o plângere penală pentru deturnare de fonduri europene (a fost schimbată destinația banilor publici ) și înșelăciune în contracte .Diferențele de curs sunt ilegale și-au fost însușite de statul Român ! Comisia Europeană trebuie să răspundă penal pentru că nu a urmărit destinația banilor (complicitate ) cum ajung banii al aplicant . Oricum cazul e la DNA și la OLAF. [ link extern ]
Ultima modificare: Duminică, 14 Decembrie 2014
neamtu 2, utilizator
Trebuie consultat un avocat care a mai lucrat cu astfel de proiecte !

Alte discuții în legătură

Proiect cu fonduri structurale cu finantare anulata fara culpa beneficiarului Radu B Radu B Buna ziua, Doresc sa supun atentiei dumneavoastra un caz mai delicat pentru care va solicit ajutorul. O cunostinta de a mea a cumparat in anul 2012 un ... (vezi toată discuția)
Expropiere sau spoliere ? neamtu 2 neamtu 2 În anul 2009 mi-a fost aprobat de autoritățile române și de Comisia Europeană un proiect cu fonduri europene . Fiind vorba de o pensiune în Delta ... (vezi toată discuția)
Inselaciune in contract? statul trebuie să răspundă penal? neamtu 2 neamtu 2 In anul 2009 am semnat un proiect cu fondurii europene prin programul PNDR ! În acest contract contract Guvernul României cât și Comisia Europeană s-au ... (vezi toată discuția)