Am fost refuzat de mai multi notari in legatura cu un testament notarial, fiecare invocand diferite probleme legate de persoana care doreste sa faca testamentul sau diferite probleme care ar putea sa apara dupa decesul acesteia. Eu nu vad nici o problema in acest caz, singura problema pe care am intampinat-o a fost refuzul dupa diferite discutii, amanari, din partea notarilor.
Sora bunicii mele, care se afla in grija noastra, doreste ca dupa ce nu va mai fi in viata sa mostenim bunurile dansei.
Nu a avut copii niciodata, nu are mostenitori directi, sotul ei e decedat de aproximativ 40 de ani.
Dansa are 88 de ani, se deplaseaza foarte greu, nu mai vede sa citeasca bine, are probleme de sanatate (diabet, tensiune ridicata etc.), familia noastra fiind singura ei sansa de ingrijire, celelalte rude nedorind sa fie implicate in ingrijirea ei. Este in deplinatatea facultatilor mintale, poate sa semneze, poate sa comunice. Nu pot sa obtin certificat de la medicul psihiatru si daca l-as putea obtine nu are valoare decat 24 de ore, timp in care nu pot rezolva nimic.
In acest moment eu detin dreptul ei de semnatura la Posta Romana, prin procura , pentru ridicarea pensiei si a corespondentei. Am obtinut aceasta procura in urma cu aproximativ 8 luni, moment la care dansa avea aceleasi probleme, dar am avut noroc de un notar intelegator.
Cum as putea sa rezolv aceasta problema?
Nu se intelege nimic din scrisul ei. Am luat in calcul aceasta solutie, nu este posibil sa devi mostenitor pe o mazgaleala. Notarul la care am facut procura este in alt judet, dansa nu mai locuieste in locuinta ei, nu mai e realizabil.
Insistati la notar. Daca refuza, solicitati o incheiere de respingere, pe care o puteti ataca in instanta. Instanta va dispune cu privire la obligarea sau nu a notarului sa autentifice actul.
Faptul ca nu poate citi nu constituie un impediment la autentificare, atata vreme cat noratul poate sa-i citeasca actuln facand aceasta mentiune in incheierea de autrentificare.
Refuzul de a da o incheiere de respingere ar constitui un abuz din partea notarului, o incalcare a obligatiilor sale legale.
Pana la urma, ce s-sr putea intampla daca autentifica actul? Daca testatorul da dovada de discernamant, nimic nu il impiedica pe notar sa ateste ca testatorul a consimtit in fata sa. Ar fi treaba celorlalte rude care ar invoca vocatia succesorala sa demonstreze ca, la data autentificarii actului, testatorul nu avea discernamant. Iar discernamantul este prezumat a exista, fiind o simpla stare de fapt.
Presupun ca, daca ar fi fost vorba despre autentificarea unui act pentru care onorariul ar fi fost de 2000-3000 de lei, retinerea notarului ar fi fost cvasiinexistenta.
Trebuie sa-i intelegeti si pe notari... 88 de ani... mai vede un pic...nu aude prea bine...s.a.m.d. De ce nu va ganditi la varianta in care aduceti la domiciliu medicul si notarul in acelasi timp?! Cat va poate costa ?
Testament olograf
arunarun
Buna ziua,
Iata o situatie: tanti batrana , nevazator grad I, fara rude ,la activ cu vreo 20 de testamente facute si desfacute. In prezent ,ultimul ... (vezi toată discuția)