avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 633 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Detalii solutie
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Detalii solutie

Tipul documentului de soluționare: Încheiere de şedinţă
Soluție: Încheiere
Detalii soluţie: Dispune comunicarea raportului.
Va rog sa imi explicati ce inseamna ,,Dispune comunicarea raportului''
Aceasta este o solutie data de ICCJ intr-un recurs de catre o persoana care a pierdut procesul la curtea de apel in prima instanta.
Va multumesc!!!
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 11:59, 13 Decembrie 2014
Instanta a dispus ca raportul de expertiza sa fie comunicat partilor (recurent, intimat) in vederea studierii lui si a formularii, daca este cazul, a unor obiectiuni.
iar aceasata este in favoarea ANI sau a celui ce a facut recursul.
Multumesc!
În recurs nu se administrează proba cu expertiză, deci nu acesta este motivul amânării. În recurs poate fi administrată numai proba cu înscrisuri și probabil că despre asta este vorba.

Una dintre părți a depus un înscris la dosar iar instanța a dispus comunicarea lui celeilalte părți. Dacă dvs. sunteți recurentul și nu ați depus nimic la dosar, înseamnă că intimata (ANI) este cea care a depus acest raport. Instanța a dispus comunicarea lui și dvs.
Dar ICCJ de ce nu a pus nici un termen de judecata?
Ar fi fost foarte bine dacă ați fi dat de la început mai multe amănunte despre stadiul procesului.

Dacă termenul pe care l-ați văzut pe site-ul instanței este primul, atunci este vorba despre raportul prin care instanța decide dacă recursul este admisibil sau nu. Aceasta este procedura de filtrare a recursului și este prealabilă examinării fondului cererii de recurs. Raportul vă va fi comunicat și veți putea trimite instanței un punct de vedere în zece zile de la comunicare.

După aceea instanța va stabili dacă recursul este admisibil sau nu. Dacă instanța decide faptul că recursul este admisibil, va fixa termen de judecată pentru a se pronunța pe fondul recursului sau se va pronunța asupra fondului recursului fără citarea părților. Aveți mai jos și prevederea legală din Codul de procedură civilă.
Articolul 493
Procedura de filtrare a recursurilor

(1) Când recursul este de competenţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, preşedintele instanţei sau preşedintele de secţie ori, după caz, persoana desemnată de aceştia, primind dosarul de la instanţa a cărei hotărâre se atacă, va lua, prin rezoluţie, măsuri pentru stabilirea aleatorie a unui complet format din 3 judecători, care va decide asupra admisibilităţii în principiu a recursului. Dispoziţiile art. 475 alin. (3) sunt aplicabile.
(2) Pe baza recursului, întâmpinării, a răspunsului la întâmpinare şi a înscrisurilor noi, preşedintele completului va întocmi un raport asupra admisibilităţii în principiu a recursului sau va desemna un alt membru al completului ori magistratul-asistent în acest scop. Raportul trebuie întocmit în cel mult 30 de zile de la repartizarea dosarului. Raportorul nu devine incompatibil.
(3) Raportul va verifica dacă recursul îndeplineşte cerinţele de formă prevăzute sub sancţiunea nulităţii, dacă motivele invocate se încadrează în cele prevăzute la art. 488, dacă există motive de ordine publică ce pot fi invocate în condiţiile art. 489 alin. (3) ori dacă este vădit nefondat. De asemenea, va arăta, dacă este cazul, jurisprudenţa Curţii Constituţionale, a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, a Curţii Europene a Drepturilor Omului şi a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, precum şi poziţia doctrinei în problemele de drept vizând dezlegarea dată prin hotărârea atacată.
(4) După analiza raportului în completul de filtru, acesta se comunică de îndată părţilor, care pot formula în scris un punct de vedere asupra raportului, în termen de 10 zile de la comunicare. În lipsa dovezii de comunicare a raportului şi înainte de expirarea unui termen de 30 de zile de la comunicare, completul nu va putea trece la examinarea recursului, potrivit alin. (5) şi (6).
(5) În cazul în care completul este în unanimitate de acord că recursul nu îndeplineşte cerinţele de formă, că motivele de casare invocate şi dezvoltarea lor nu se încadrează în cele prevăzute la art. 488 sau că recursul este vădit nefondat, anulează sau, după caz, respinge recursul printr-o decizie motivată, pronunţată, fără citarea părţilor, care nu este supusă niciunei căi de atac. Decizia se comunică părţilor.
(6) Dacă raportul apreciază că recursul este admisibil şi toţi membrii sunt de acord, iar problema de drept care se pune în recurs nu este controversată sau face obiectul unei jurisprudenţe constante a Înaltei Curţi de Casare şi Justiţie, completul se poate pronunţa asupra fondului recursului, fără citarea părţilor, printr-o decizie definitivă, care se comunică părţilor. În soluţionarea recursului instanţa va ţine seama de punctele de vedere ale părţilor formulate potrivit alin. (4).
(7) În cazul în care recursul nu poate fi soluţionat potrivit alin. (5) sau (6), completul va pronunţa, fără citarea părţilor, o încheiere de admitere în principiu a recursului şi va fixa termenul de judecată pe fond a recursului, cu citarea părţilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dupa asta urmeaza pronuntarea? GRECUELA GRECUELA Daca ni s-a cerut un PUNCT DE VEDERE, inseamna ca urmeaza PRONUNTAREA, sau dupa SOLUTIE nu mai urmeaza nimic? Atunci de ce a mai fost cerut PUNCTUL DE ... (vezi toată discuția)
Cine a castigat acest proces? GabiM26 GabiM26 Cine a castigat acest proces: reclamantul sau recurentul? \\\\"Tip solutie: Recurs (alte soluţii) Solutia pe scurt: În rejudecare, după admiterea ... (vezi toată discuția)
Nedepunere intampinare ramy84 ramy84 Instanta de fond a respins contestatia la executare formulata de catre contestator, iar acesta a formulat recurs, mentionand ca va depune motivele de fapt si ... (vezi toată discuția)