avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 473 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara

Buna ziua, ma aflu in urmatoarea situatie: am divortat cu mai multi ani in urma, exista un copil in intretinerea fostei sotii, am fost obligat la plata unei pensii alimentare stabilita la o anumita suma(maximul permis de lege), precizandu-se in functie de venit, la momentul respectiv. Am platit multi ani acea suma care a fost virata direct de la compania angajatoare catre fosta sotie. La un moment dat contractul de munca a incetat si nu am mai avut venit, o perioada de timp. Acum am un nou contract de munca. Mentionez ca odata cu noul contract de munca care a survenit dupa cateva luni de la incetarea celui vechi, nu am mai contribuit financiar la pensia alimentara, atat din motive pe care le consider personale, cat si din motivul ca nu a fost facuta nici o sesizare catre vreo instanta care sa ceara o recalculare a sumei respective avandu-se in vedere schimbarea conditiilor de obtinere a venitului, adica noul contract de munca. Ca o paranteze as adauga faptul ca situatia financiara a fostei sotii pare sa fie mult mai buna decat a mea, cel putin ea are o locuinta personala in timp ce eu am locuit si locuiesc cu chirie. In plus, mai exista si indoiala ca ar exista bani pusi deoparte ca economii facute pt copil si nu cheltuiti pe chestii de lux. As dori va rog sa stiu daca in aceasta situatie sunt in vreun fel vulnerabil sau atacabil in aceasta problema, ce masuri as putea lua ca sa fiu la adapost de eventuale neplaceri. Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: edyB , utilizator 16:42, 13 Decembrie 2014
Cine trebuia sa ceara recalculare ? Dvs trebuia cand ati ramas fara un loc de munca. Nu ati cerut inseamna ca va permiteati s-o platiti.
Ce motive personale puteti avea pt a nu plati pensie cat e vb de intretinerea propriului copil ?
La ce neplaceri va referiti ?
In momentul asta platiti sau nu pensie ca nu prea se intelege din mesaj?
Va poate executa silit pt pensia restanta si cere reclacularea pensiei functie de veniturile dvs actuale. Va poate face si plangere penala pt abandon.




Nu intereseaza niciun pic situatia materiala a fostei sotii si daca aceasta isi permite sau nu sa intretina singura copilul.

Dvs sunteti obligat - atat prin lege cat si moral - sa contribuiti la cresterea si educarea copilul cel putin pana la majorat.

Daca doriti sa achitati o pensie mai mica raportat la actualele venituri faceti cerere in instanta de reducere.

Daca nu faceti o astfel de actiune, inseamna ca puteti fi executat silit - pe bunuri si venituri - in baza primei sentinte.

Neplata cu rea- credinta (adica realizati venituri si nu va achitati obligatiile legale) a pensiei constituie infractiunea de abandon de familie si se pedepseste conform legii.
Va multumesc pentru sfaturi, inteleg asadar ca eu ar trebui sa sesizez instanta cu privire la noile conditii si sa cer recalculare. OK...imi puteti spune va rog, daca fac acest lucru, asta ar insemna sa platesc din urma sumele datorate conform venitului obtinut incepand cu noul contract de munca ? ..ce se intampla insa cu lunile in care nu am avut venit (nu am avut contract de munca sau alte venituri) ? ...pot fi obligat sa platesc si pentru acele luni ? Si inca o intrebare: actiunea in instanta pentru recalculare unde se face, la ce instanta ? cea care a dat hotararea de divort ?...sau se poate si in alta locatie ?(mentionez ca sunt in alta localitate decat cea in care s-a dat hotararea cu mult timp in urma) .multumesc
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Decembrie 2014
edyB, utilizator
Pentru trecut, platiti asa cum zicea la vechea hotarare.
Pentru viitor, platiti recalculat DE LA DATA LA CARE DV. SESIZATI INSTANTA.
Daca e interesul dv. si stati in nemiscare, nu va face nimeni treaba si nu va apara nimeni interesul in locul dv... prin urmare, cu cat mai repede va puneti in miscare, cu atat mai bine.

Cat despre daca puteti fi obligat sa platiti si pe ntru acele luni... sunteti obligat sa platiti pensie sa aiba copilul minor sa manance si trebuie platita cat timp ii poate fi foame copilului. Daca si azi sau si luna aceasta ii poate fi foame, atunci si in luna asta datorati pensie.

Modalitatea de cheltuire a pensiei de intretinere o puteti influienta atata timp cat va implicat zilnic, activ in viata copilului. Puteti incerca o plata in natura sau puteti verifica pe ce chestiuni de lux se cheltuie ea si sa va exercitati drepturile parintesti in privinta asta.
Parintii lipsa din viata copiilor nu au parghiile necesare influientarii copiilor lor si nici control asupra modalitatii in acre se economiseste pentru copil sau nu. Oricum, rolul pensiei de intretinere nu e sa se faca economii, ci sa asigure intretinerea zilnica a copilului. Daca se pot face economii din pensie, inseamna ca ea se poate micsora.
In continuare va multumesc pt ajutor...ok, inteleg ca tb sa actionez cat mai repede...inteleg conditiile legii totusi nu e o chestiune de foame acolo, fosta sotie are o situatie sa zicem destul de buna, oricum mai buna ca a mea, material vorbind. Sumele care s-au virat au fost sume importante virate ani de zile, pentru care alti oameni muncesc din greu prin fabrici....in fine, va multumesc inca o data pt sfaturi

Alte discuții în legătură

Întrebări pensie de întreținere bijou8 bijou8 Buna ziua, Am urmatoarele intrebari legate de plata pensiei alimentare: 1.Daca tatal nu are serviciu este obligat la plata unei pensii de 1/4 din salariul ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensie alimentara! vasilache-florinache vasilache-florinache Buna ziua! Cu mai mult de sapte ani in urma, in urma divortului am obtinut custodia copiilor...o fata si un baiat. S-a stabilit prin hotararea judecatoreasca ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara dupa ce copilul este major radu1972 radu1972 Buna ziua ! Ma numesc Radu V. din Brasov si as avea cateva nedumeriri vis-a-vis de subiectul mentionat. Am divortat in anul 2007 , in urma casatoriei a ... (vezi toată discuția)