avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 939 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensia alimentara dupa ce copilul este major
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensia alimentara dupa ce copilul este major

Buna ziua ! Ma numesc Radu V. din Brasov si as avea cateva nedumeriri vis-a-vis de subiectul mentionat. Am divortat in anul 2007 , in urma casatoriei a rezultat un copil care in luna iunie 2013 a implinit 18 ani. In tot acest timp am platit in favoarea acestuia o pensie de intretinere in cuantum de 312 lei lunar (desii salariul mi-a fost taiat cu mai mult de 25% in 2009-2010 , ca intre timp m-am recasatorit si am inca doi copii minori , 3 respectiv 1 an , am o rata la banca de 1000 de lei pe luna (bani care i-am dat tot fostei) , ca inflatia , preturile , ...viata din Romania ..... Cu toate astea am hotarat sa nu ai diminuez pensia copilului . A fost si este in continuare ingrozitor de greu. Acum , in sentinta civila scrie foarte clar ca ,, ...pana la majorat , ori noi dispozitii ale instantei'' ! Se pare ca a trecut iunie , si iulie , si august , iar mie mi-a fost retinuta din salariu exact aceasi suma 312 lei. Oare nu trebuia sa se intample ceva ...? O noua dispozitie a instantei , sa primesc ceva vreo hartie de la judecatorie ... Apropos copilul este inca la liceu (a avut atata grija mamasa de el ca a ramas repetent un an iar acum este iarasi in pericol) . Cu toate aste nu trebuia sa se intample totusi ceva ? Eu imi iubesc copilul si nu ai contest dreptul de a primii pensie de la mine , dar ceilalti doi cam fac foamea si nu prea mai imi convine. P.s Copilul major locuieste cu bunicii (din partea mamei) inca de la divort , ei l-au crescut , ei l-au hranit .... Mama copilului s-a recasatorit mai are un copil si sta cu sotul ei ...... pensia o ridica ea si tot ea o ,,administreaza''. Concluzia: Eu sunt de acord sa ai platesc in continuare pensie copilului pana la terminarea studiilor , dar vreu sa m-i se recalculeze. Contaza ca mai am doi copii ? De ce mi-au oprit in continuare aceasi suma daca copilul a facut 18 ani ?Fosta sotie poate sa faca orice legat de asta fara sa ma intrbe si pe mine ? Pana la urma sunt banii munciti de mine ! Ce trebuie sa fac ! Unde sa ma adresez ? Va multumesc anticipat !!!
Cel mai recent răspuns: radu1972 , utilizator 18:46, 28 August 2013
Va trebui sa formulati in instanta o cerere de micsorare a cuantumului pensiei de intretinere.

Codul civil:

Art. 531 Modificarea si incetarea pensiei de intretinere
(1) Daca se iveste o schimbare in ceea ce priveste mijloacele celui care presteaza intretinerea si nevoia celui care o primeste, instanta de tutela, potrivit imprejurarilor, poate mari sau micsora pensia de intretinere sau poate hotari incetarea platii ei.
(2) Pensia de intretinere stabilita intr-o suma fixa se indexeaza de drept, trimestrial, in functie de rata inflatiei.

Art. 529 Cuantumul intretinerii
(1) Intretinerea este datorata potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui care urmeaza a o plati.
(2) Cand intretinerea este datorata de parinte, ea se stabileste pana la o patrime din venitul sau lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii si o jumatate pentru 3 sau mai multi copii.
(3) Cuantumul intretinerii datorate copiilor, impreuna cu intretinerea datorata altor persoane, potrivit legii, nu poate depasi jumatate din venitul net lunar al celui obligat.
Domnule draga, doi parinti ati lasat copilul crescut de niste bunici... bravos! Ambii raspundeti pentru cresterea copilului vostru. Prin urmare, repetentia se datoreaza atat dv. cat si mamei. Nu doar unuia.

Pensia aceasta i-ati datorat-o pana la majorat, asa incat mergeti la serviciu la dv. la resurse umane, la contabilitate, la cine raspunde de retinerea sumei si spuneti-i ca daca mai retina inca o luna i-o cereti din salariu!! Sa-si puna remindere sa nu mai trimita pensie peste ce scrie la hotarare.

Orice pensie mai platiti de-acum, platiti-o direct copilului; in cont, in mana, nu conteaza, dar copilului. Va intelegeti pe-o suma si aia e. Altfel va poate da in judecata. Are drept la maxim 1/6 din venitul dv. Maxim.
Nu inteleg comoditatea asta de a-i trimite fostei bani sa va plateasca rata la banca... e rata dv. pana la urma sau e comuna?
Va multumesc ! Deocamdata judecatoria Zarnesti este in vacanta pana la 1 Septembrie !
Multumesc ! Am fost la servici si bine-nteles ca gagicile de la financiar habar nu aveau ca minorul este de fapt major ! Si-au cerut scuze si au operat greseala ! Mai departe , am discutat cu fiul meu , care este de acord sa-i dau pensia pana termina liceul intr-un cont al lui si nu are nimic inpotriva sa se recalculeze tinand cont si de ceilalti ,,fratiori'' ai lui . Banuiesc ca trebuie sa scoata o adeverinta de la Scoala , dupa care am sa merg cu el la judecatorie si probabil o sa initieze el o actiune in instanta ..... sau cum ? Va multumesc inca o data !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionar platitor sau nu de pensie de intretinere ralu_2008 ralu_2008 in situatia in care cel care datoreaza pensie de intretinere se pensioneaza, mai este obligat sa plateasca pensie de intretinere copilului sau major care isi ... (vezi toată discuția)
Pensie intretinere claniros7 claniros7 Buna seara, Va rog sa-mi spuneti cum sa procedez... Am o sentinta pentru stabilire pensile intretinere ....instanta mentioneaza ca veniturile din orele ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara Mihaela blonda Mihaela blonda Buna ziua,sunt divortata si am un baietel de 6 ani iar el sta la tatal lui iar eu platesc pensie alimentara de 170 lei iar eu acuma stau cu altcineva si ... (vezi toată discuția)