avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 223 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Recalculare pensie alimentara!
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Recalculare pensie alimentara!

Buna ziua!
Cu mai mult de sapte ani in urma, in urma divortului am obtinut custodia copiilor...o fata si un baiat. S-a stabilit prin hotararea judecatoreasca o pensie alimentara de 350 lei pt ambii copii. Intre timp fata este majora (implineste 20 ani anul acesta), lucreaza si face liceul la seral si nu mai locuieste cu mine (dar nici cu mama ei). Baiatul este in clasa a 10-a si inca nu implinit 17 ani. Pensia alimentara este virata de angajatorul fostei sotii intr-un cont de-al meu (la solicitarea mea). Din anumite surse am aflat ca salariul fostei sotii este mult mai mare fata de acum 7 ani si as dori o recalculare a pensiei alimentare.
Rugamintea mea este sa-mi spuneti ce demersuri trebuie sa urmez, de ce date / acte am nevoie si daca am nevoie de un avocat pt acest lucru.
Va multumesc anticipat! Cu respect!
Ultima modificare: Luni, 13 Mai 2013
vasilache-florinache, utilizator
Trebuie sa formulati o actiune pentru majorare pensie intretinere.
Trebuie sa aveti in vedere ca suma de 35o lei reprezenta intretinerea datorata pentru doi minori
Acuma cu un singur minor, pensia se va putea stabili in suma fixa (cu un cuantum posibil mai redus)sau pana la 1/4 din venitul lunar net.
Aveti obligatia dovedirii veniturilor .Este necesar sa indicati locul de munca , de unde sa se comunice instntei adeverinta de venituri


-Pot formula singur o actiune pentru majorarea pensiei?
-Trebuie sa depun si o adeverinta de venit pt mine?
-Puteti sa-mi spuneti de ce acte am nevoie pentru a formula o actiune de recalculare a pensiei de intretinere (alimentara....sau cum ii spune!)?

Va multumesc frumos!
Ultima modificare: Marți, 14 Mai 2013
gi-jane2, moderator
Veti putea promova actiune pt majorarea pensiei de intretinere dvs in numele copilului minor. Veti indica locul de munca al debitorului obligatiei de intretinere pt ca instanta sa faca o adresa si sa afle veniturile pe ultimele 6 luni.

In principiu, ar trebui sa va puteti descurca singur, fara avocat. Gasiti pe net destule modele pt acest tip de actiune, sa va asigurati insa ca articolele de drept indicate sunt din noul cod civil si din noul cod de procedura civila, sau puteti achita onorariul unui avocat doar pt redactarea actiunii.
Ultima modificare: Marți, 14 Mai 2013
AV. GABRIELA GERBER, Avocat

Ca sa concluzionez:
-cerere de majorare pensie in 3 exemplare depusa la Judecatorie in a carei circumscriptie domiciliaza creditorul reclamant, (adica copilul).
-hot div, copie
-certificat nastere minor copie.
-adev. de venituri (daca exista la momentul formularii actiunii ) a sotiei , nu a dv.

Actiunea este scutita d e plata taxei de timbru



Va multumesc tuturor pt amabilitate si pt raspunsuri! Va doresc numai bine!
Cu respect!

Alte discuții în legătură

Pronuntare divort si custodie dragomirmihai87 dragomirmihai87 Buna ziua, Tocmai ce am citit pe portalul judecatoriei pronuntarea divortului si stabilirea domiciliului minor la mama si pensia alimentara. Divortul este ... (vezi toată discuția)
Consultare balcania balcania In urma sentintei de divort minorul a fost incredintat mamei urmand sa platesc pensie de intretinere stabilita prin hotarare judecatoreasca. La locul de munca ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara retroactiv nadinne nadinne Prin sentinta de divort am fost obligat sa platesc pensia alimentara pentru cei doi copii minori. Eu am trimis banii direct copiilor(eu fiind in strainatate), ... (vezi toată discuția)