avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 376 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna ziua - nereguli in firma
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna ziua - nereguli in firma

cui ar trebui sa ma adresez daca in firma la care lucrez eu nu de dau concedii de odihna nu se platesc medicale,nu primim fluturasi de salar,muncim cu minim pe economie in acte si in mana primim cate 2000de ron mai avem si persoane care sunt in pensie si vin si la munca si mai si se mai si incaseaza sume de bani pentru care nu se emite nici un fel de hartie.Vreau sa stiu daca am vreo sansa in afara de instanta sa imi recuperez banii.Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:06, 14 Decembrie 2014
Formulati o sesizare catre ITM, detaliati faptele pe care angajatorul le-a savarsit si au dus la incalcarea legislatiei muncii (ex. retinerea din salariu in mod abuziv , munca la negru,etc). Sesizarea catre ITM se poate face fie online, fie prin depunere la registratura institutiei sau trimisa prin posta cu confirmare de primire.
Neplata concediilor medicale nu intra in competenta ITM-ului.

OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 36 - (1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:
a) angajator, cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;


Art. 47
...
(2) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte, sãvârşite prin încãlcarea obligaţiilor prevãzute la art. 36 alin.(3):
a) refuzul nejustificat de platã a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronatã a indemnizaţiilor;
...

Art. 48 - (1) Contravenţiile prevãzute la art. 47 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele prevãzute la alin. (1) şi (2), cu amendã de la 2.500 lei la 5.000 lei;
...

Art. 49. - Constatarea contravenţiilor prevãzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzãtoare se fac de cãtre organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurãri de sãnãtate.


Prin urmare, pentru neplata concediilor medicale sesizati, in scris, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sesizare itm atalinna atalinna Angajatorul nu mi-a platit concediul prenatal si postnatal.Cum se procedeaza cu sesizarea ce urmeaza sa o fac la ITM?Ce documentatie trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Angajatorul refuza sa plateasca concediul medical sirena1 sirena1 mi-am prezentat odata situatia aici http://www.avocatnet.ro/content/forum|displayTopicPage/topicID_264533/lipsa-inventarretinere-salar.html in continuare am ... (vezi toată discuția)
Certificat medical Gabi95 Gabi95 Bună ziua, băiatul meu a avut mâna ruptă, şi bineţeles că a avut medical . Când a întrebat la servici când i se plăteşte i s-a spus că o să-i ... (vezi toată discuția)