avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1806 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ce inseamna a fi in posesie?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ce inseamna a fi in posesie?

Nu imi este foarte clar ce inseamna posesie a unui imobil. Eu am cumparat o garsoniera si o alta persoana a capatat drept de uzufruct viager.
Prima intrebare: Din momentul cumpararii se considera ca am intrat in posesia imobilului?
Eu nu am locuit acolo, ci numai acea persoana.
Cat timp traieste persoana cu uzufruct viager sunt si eu considerat a fi in posesia imobilului? Trebuie neaparat sa locuiesc acolo?

Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 12:19, 5 Iunie 2009
D-voastra aveti dreptul de proprietate absoluta, dar trebuie sa -i permiteti si celeilalte persoane cu uzufruct viager sa locuiasca acolo; puteti locui in comun.
Tot nu m-am lamurit in legatura cu acest termen "posesie".
Daca nu locuiesc acolo inseamna ca nu sunt in posesia garsonierei?
Date suplimentare: persoana respectiva a locuit acolo, dar acum a decedat. altcineva a ocupat garsoniera fara acordul meu. Pentru a-l acuza de tulburare de posesie, vreau sa inteleg daca eu am avut posesia inainte de decesul persoanei care a locuit acolo.
m-am uitat pe internet si nu imi este clar ce inseamna a fi in posesia unui imobil. Trebuie neaparat sa locuiesti acolo?
Nu ar fi obligatoriu sa locuiti acolo pentru a poseda, dar in cazul dvs nu cred ca ar fi vorba de o posesie in sensul cerut de legea penala.
Dvs daca am inteles bine nu aveti dreptul de a locui acolo.
Poate sa faca plangere penala persoana care locuieste.
In ce a constat in concret fapta de care vreti sa va plangeti?

avocat Claudiu Lascoschi
Eu am cumparat garsoniera in care socrul meu a avut drept de sedere viagera. eu am domiciliul la alta adresa. Dupa moartea socrului meu fiul lui, care in ultima perioada cand era bolnav statea pe la el, dar fara acordul meu (nici nu prea aveam cum sa ma opun), el mi-a comunicat ca nu pleaca din garsoniera si a schimbat incuietorile. L-am notificat ca trebuie sa paraseasaca locuinta deoarece nu are vreun drept asupra garsonierei, el avand domiciliul in alta localitate si eu nu am incheiat vreun act cu el, iar el refuza sa paraseasca locuinta.
Problema mea este ca, fiind proprietar, nu am niciun control asupra proprietatii mele si nu stiu cum se aplica articolul cu tulburarea de posesie si daca eu pot sa-l incadrez in vreun articol din codul p
De la data decesului uzufructuarului ( a socrului dvs) ati devenit proprietar deplin ( deci aveti si posesia) apartamenului. Ca atare puteti obtine o hotarire de evacuare a persoanei care ocupa fara nici un drept, si fara un titlu locuinta.

Alte discuții în legătură

Uzufructul viager drpopescu drpopescu Buna ziua. Ma vad nevoita sa va cer ajutorul intr-o problema care imi tulbura viata. Intr-un contract de vanzare - cumparare cu uzufruct viager eu si sora mea ... (vezi toată discuția)
Drepturile conferite de domiciliu si nuda proprietate gmihai8909 gmihai8909 Fiul detine nuda proprietate asupra imobilui iar tatal are drept de uzufruct viager, conform unui contract incheiat intre un tert si fiu in anul 2006. ... (vezi toată discuția)
Uzufruct viager liviu25 liviu25 ce inseamna exact contract vanzare-cumparare cu UZUFRUCT VIAGER,k m am dus la politie sa mi skimb buletinu,si trebuia sa ii aduc pe ai mei,sa dea declaratia de ... (vezi toată discuția)