avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1717 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Cum sa numar anii pentru obtinerea cetateniei romane?
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Cum sa numar anii pentru obtinerea cetateniei romane?

Buna ziua la toata lumea,ma intreb daca ma puteti ajuta sa fac matematica pentru anii care imi trebuie ca sa obtin cetatenia romana.M-am casatorit in afara Romaniei mai exact in Siria in luna august 2010 (mentionez ca sotia mea este romanca) .
Am venit in Romania pe data de 30 iunie 2011 si am transcris certificatul de casatorie pe data de 6 septembrie 2011 si am obtinut primul meu permis de sedere in Romania pe data de 27 septembrie 2011 =D>
Am locuit permanent in RO pana in luna mai 2014 si de atunci sunt in afara Romaniei.
Am citit legea si am vazut ca legea catateniei spune ca daca stau minimum 6 luni pe an in RO se numara anul respectiv.
Acum intrebarea mea este cand au inceput sa numere anii in situatia mea?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 08:57, 16 Decembrie 2014

Legea 21/1991
ART. 8
(1) Cetăţenia română se poate acorda, la cerere, persoanei fără cetăţenie sau cetăţeanului străin, dacă îndeplineşte următoarele condiţii:
a) s-a născut şi domiciliază, la data cererii, pe teritoriul României sau, deşi nu s-a născut pe acest teritoriu, domiciliază în condiţiile legii pe teritoriul statului român de cel puţin 8 ani sau, în cazul în care este căsătorit şi convieţuieşte cu un cetăţean român, de cel puţin 5 ani de la data căsătoriei;
Eu cred ca din 27.09.2011 numarati 5 ani, mai exact in 27.09.2016. Parerea mea.
Multumesc pentru raspunsul prompt.Din moment ce sunt in afara tarii de 6 luni acest an nu se considera in cei 5 nu-i asa?
Anul in care depasiti 6 luni de sedere in afara Romaniei nu se ia in calcul.
Art. 8 (3) Daca cetateanul strain sau persoana fara cetatenie care a solicitat sa i se acorde cetatenia romana se afla in afara teritoriului statului roman o perioada mai mare de 6 luni in cursul unui an, anul respectiv nu se ia in calcul la stabilirea perioadei prevazute la alin. (1) lit. a).
Deci daca 2 ani sunt 24 luni si am stat in Romania din luna 1 pana in luna 6 si am plecat din Romania din luna 7 pana in luna 18 si m-am intors din luna 19 pana in luna 24 o sa se numere acesti 2 ani? Multumesc
In opinia mea, nu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cetatenia romana Diavolita Diavolita Am si eu o intrebare....ma poate ajuta cineva??Va rog.:):) Sotul meu este cetatean turc,si suntem casatoriti de 12 ani de zile si as vrea sa stiu daca sotul ... (vezi toată discuția)
Cetatean italian casatorit romanca cum obtin cetatenia romana? miha_yt miha_yt Sunt cetatean italian casatorit cu romanca din 1998, stabilit in romania din 2008, adica am domiciliul stabil aici doar de 3 ani. Daca divortez de sotia mea ... (vezi toată discuția)
Obtinere cetatenie romana florian_m21 florian_m21 Buna ziua, O colega vrea sa obtina cetatenia romana - e cetatean bulgar; - sta si lucreaza de 5 ani in Romania; - urmeaza peste o luna sa se casatoreasca ... (vezi toată discuția)