avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1190 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Accident rutier cu 6 victime
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Accident rutier cu 6 victime

Buna ziua!
Ma numesc C Nicolae si va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema:
In luna februarie 2009 ma deplasam impreuna cu familia (sotia, 2 copii minori si soacra) cu autoturismul proprietate personala cind un autoturism de pe contrasens a patruns brusc pe directia mea de mers iar coliziunea nu a putut fi evitata. In urma cercetarii organelor de politie s-a stabilit ca vina ii apartine in totalitate celuilalt sofer D.A. care avea in acel moment o alcoolemie de 0,9 mg/ltr.
Urmarile accidentului: eu- fractura cominutiva de cap femural, plus diferite politraumatisme
-sotia- politraumatisme, plaga taiata, contuzii
-baiatul in virsta de 5 ani- contuzie intrabdominala, fractura femur fiind si acum in aparat ghipsat
-fata 11 ani- politraumatism cranian
-soacra fractura deschisa gamba picior, fractura mina dreapta
-masina complet avariata.
Soferul vinovat a decedat la o luna de la accident conform organelor de politie.
Politistul insarcinat cu cercetarea cazului mi-a spus ca nu se v-a deschide un proces penal intru-cit vinovatia este clara iar vinovatul a decedat.
Mi s-a dat o copie a asigurarii RCA a vinovatului pe care am depus-o la societatea de asigurare.
Ce trebuie sa fac pentru a-mi rezolva problemele juridice legate de acest caz si cele legate de despagubiri.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 00:40, 14 Iunie 2009
Nu este o problema ca reactionati.
Am spus ca daunele morale pot fi obtinute doar in instanta ,nu am spus ca legea nu ofera cadru.
De asemenea,cunostintele fiecaruia dintre noi pot fi limitate la un moment dat.
Am spus ca asa stiu eu,fara intentia de a induce pe cineva in eroare.Pana la urma aici exista si un schimb de pareri.
Spuneti ca vreme de 5 ani ati solutionat 20 000 dosare de dauna.Pe mine cifra m-a socat.
Oricum ar fi,aceasta inseamna experienta,o puteti impartasi si altora si avem doar de castigat.
De reactionat,reactionam fiecare cum credem de cuviinta.
Toate cele bune.
nu trebuie sa va impresioneze nr de dosare. Eo cifra normala atunci cand colaborezi cu societati mari de asigurare. Societatile de asigurare aflate in top 10, in orase mari ale tarii instrumenteaza aprox.4000-5000 dosare de dauna/an.si cum deobicei intr-o sucursala exista un singur consilier juridic sau avocat colaborator e firesc sa se ajunga la astfel de cifre.
Pe de alta parte volumul de munca prestat nu este intotdeauna direct proportional cu nivelul cunostintelor intr-un anumit domeniu
Numarul m-a socat.Nu stiu cum aveti timp pentru o activitate atat de vasta,sunteti de apreciat.
Despre nivelul cunostintelor,ce sa zic,fara practica...ramane doar teoria.
Statistici din asigurari nu detin dar va cred pe cuvant.
:rtfm:
HEDESIU DAN a scris:

.
Atentie: singurele prejudicii care conform legislatiei actuale din domeniul asigurarilor pot fi obtinute doar prin hotarare judecatoreasca sant prevazute de art 45 din Ordinul 20/2008

concluzie: NU INDUCETI OAMENII IN EROARE

Concluzia este buna =D> mai ales daca:
1.Vinovatul este disponibil moral si material sa compenseze un rau facut din culpa unui nevinovat.In acest caz nu exista motive ca victima sa mai emita pretentii.
2.Art. 45 invocat, cuprinde mai multe situatii care trimit la hotararea unei instante, mai putin pentru cazul 1.:
Art. 46. - In cazul in care accidentul de vehicul face obiectul unui proces
penal, despagubirile pot fi stabilite, daca:
(1) . potrivit legii, actiunea penala a fost stinsa prin impacarea partilor;
3. Dar ce ne facem cu:
(3). nu se pot trage concluzii cu privire la persoana raspunzatoare de producerea
prejudiciului, la cauzele si imprejurarile producerii accidentului, precum si la
cuantumul prejudiciilor produse (intotdeauna victimele ar dori foarte/cat mai mult iar vinovatul putin-catre nimic!)
sau:
Art. 48. - (1) In cazul in care cuantumul despagubirilor ca urmare a avarierii
ori a distrugerii bunurilor apartinand mai multor persoane in unul si acelasi
accident de vehicul depaseste, la data producerii accidentului, limita de
despagubire stabilita prin polita de asigurare RCA, exclusiv cheltuielile facute
in procesul civil, indiferent de numarul persoanelor pagubite si de numarul
persoanelor raspunzatoare de producerea pagubei, despagubirile se acorda, in
limita acestei sume, fiecarei persoane pagubite, proportional cu raportul dintre
limita de despagubire prevazuta in polita de asigurare si totalul cuantumului
despagubirilor..
(cine poate stabili mai bine proprtiile si/sau indestularea celor 6 victime?avocatul carei parti?)
si mai avem si:
Art. 49. - La stabilirea despagubirilor in cazul vatamarii corporale sau al
decesului unor persoane, se au in vedere urmatoarele:
1. in caz de vatamare corporala:
....d) daunele morale: in conformitate cu legislatia si jurisprudenta din Romania.
Cam la ce birou de asigurare se poate aplica in mod corect jurisprudenta?Are avocatul o lista de daune morale ,acordate de instante in timp (universal valabile/aplicabile), din care partile sa-si aleaga?
Cred ca sunt motive suficiente ca sa inchei tot cu concluziaB-)
Ultima modificare: Joi, 11 Iunie 2009
nucu$, utilizator
HEDESIU DAN a scris:

daca o sa intrebati o societate de asigurare daca se acorda despagubiri morale pe cale amiabila fireste ca va vor Atata timp cat eu obtin pentru clientii mei pe cale amiabila despagubiri morale e clar ca se poate. Doar nu imi fac mie asiguratorii un favor.
concluzie: NU INDUCETI OAMENII IN EROARE

Pentru randamentul Dvs. sunteti de invidiat.
20000 dosare rezolvate in 5 ani adica 4000 dosare pe an, adica 80 dosare pe saptamana (anul l-am socotit ca avand 50 saptamani, 2 fiind de concediu), adica 16 dosare pe zi, adica 2 dosare pe ora.
Prea frumos ca sa fie adevarat.
Mie imi miroase a publicitate.
Numai bine si randament din ce in ce mai bun

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Daune morale in caz de accident cu vatamare corporala din culpa. ovidiusimion ovidiusimion Buna ziua, Apelez la dumneavoastra in speranta de a ma ajuta cu cateva informatii si sfaturi in cazul unui accident soldat cu vatamare corporala din cupla. In ... (vezi toată discuția)
Victima accident rutier, cheltuieli de spitalizare foarte mari maria_3008 maria_3008 Buna seara, Sunt victima unui accident auto, produs pe timp de noapte prin tamponarea unui autovehicul cu o caruta nesemnalizata corespunzator, eu fiind ... (vezi toată discuția)
Plateste asiguratorul? wiktor_i wiktor_i In urma unui accident cu vatamari corporale am fost condamnat la inchisoare cu suspendare si la plata unor despagubiri materiale si morale substantiale.In ... (vezi toată discuția)