avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 785 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu risc maternal, concediu de maternitate, ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu risc maternal, concediu de maternitate, concediu crestere copil

Buna ziua,
sunt insarcinata(sarcina gemelara) in 32 saptamani si ma aflu in concediu de risc maternal din 15.09.2014 (sapt 19 de sarcina) si de la 1.01.2015 voi intra in concediu maternal.
Avand sarcina gemelara, este posibil sa nasc mai repede si sa prind doar cateva zile in prenatal. Mentionez ca intentionez sa stau acasa 2 ani in CCC.Am cotizat la stat in ultimele 12 luni si am contract de munca pe perioada nedeterminata.
Rugamintea mea este sa imi raspundeti la urmatoarele intrebari:
1.Exista posibilitatea sa imi iau toate cele 126 zile de pre si post natal si sa intru in CCC dupa terminarea acestora?
2.Cat de mult ma va afecta financiar faptul ca la calcularea indemnizatiei CCC pe ultimele 12 luni, vor intra in calcul atat concediul de risc de 75% cat si cel de maternitate de 85%?
3.Se iau in calcul la stabilirea indemnizatiei si banii proveniti din hotarari judecatoresti si cei 700 de lei acordati de Guvern pentru dezvoltarea personala in invatamant?

Va rog sa-mi spuneti care ar fi varianta cea mai potrivita pentru situatia mea, astfel incat sa pot sta acasa cat mai mult cu cei mici, dar sa nu pierd foarte mult nici din punct de vedere financiar.
Va mutumesc!
Ultima modificare: Luni, 15 Decembrie 2014
b_adriana2000, utilizator
Cel mai recent răspuns: b_adriana2000 , utilizator 16:55, 15 Decembrie 2014
1. - Veti beneficia de toate cele 126 de zile de concediu de maternitate (sarcina si lauzie = pre si postnatal).
- Imediat dupa aceea puteti solicita concediu crestere copil (CCC) pana la varsta de 2 ani.

2. - Indemnizatia pentru CCC este de 85% din media veniturilor nete pe cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii).
- In aceste venituri intra cele din salarii, din indemnizatia pentru concediu de risc maternal si pentru concediul de maternitate.
- Deoarece ati optat pentru CCC pana la implinirea varstei de 2 ani indemnizatia este de cel putin 600 lei lunar si cel mult 1.200 lei lunar.

3. Cei 700 lei si banii obtinuti prin hotarari judecatoresti se iau in calculul indemnizatiei pentru CCC daca ei sunt impozitati.

4. Varianta cea mai buna pentru dvs. este aceea in care puneti pe primul plan sanatatea dvs. si a copiilor si nu cuantumul indemnizatiei pentru CCC.

5. - Fiind vorba de gemeni veti primi, pe langa indemnizatia pentru CCC, inca 600 lei lunar.
- Cand completati cererea pe care o depuneti la Primarie pentru indemnizatia pentru CCC sa solicitati si acordarea celor 600 lei in plus.
Va multumesc frumos pentru raspuns.
O zi buna!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu maternal Ioana1707 Ioana1707 Buna seara! Ma aflu in urmatoarea situatie: lucrez de 5 luni si sunt insarcinata in 2 luni. As dori sa imi iau concediu maternal cu 2 luni inainte sa ... (vezi toată discuția)
Plata indemnizatie bebe 2 byanca1984ro byanca1984ro Buna ziua. In iunie 2014 am nascut bebe 1, in mai trebuie sa ma intorc la munca din CCC 1 dar atunci voi fi insarcinta in 7 luni, urmand sa nasc in august bebe ... (vezi toată discuția)
Concediu risc maternal si concediu prenatal ELENAGOGONEA ELENAGOGONEA Buna ziua , Va rog sa ma ajutati si sa imi spuneti cum se calculeaza riscul maternal si concediul prenatal? din cate am citit riscul maternal este 75% ... (vezi toată discuția)