avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 866 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... iesire din indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

iesire din indiviziune

se poate iesi din indiviziune fortata, cu o hotarare definitiva si irevocabila in care se specifica ca nu se mai poarte imparti in natura si nu se da sau primeste sulta??????#-o.Revin la subiect ,mai pe larg cu problema noastra.Poate ma poate ajuta cinva cu un sfat mai amanuntit .
In urma decesului socrului la data de 06.11.1990,se face un partaj succesoral intre sotia supravietuitoare(soacra) si fiul si fiica mostenitori legitimi.Se depune la dosar o tranzactie intervenita intre acestia care se citeste si se semneaza in instanta.Reclamanta(soacra)prin aparator avind cuvantul solicita a da o hotarare de expedient,care sa confinteasca invoiala intervenita intre acestia.Paratii avind pe rand cuvantul solicita a se da o hotarare in sensul tranzactiei depuse la dosar.
Ca avere a ramas cota de1/2 dintr-un imobil situat in orasul F construit in timpulcasatoriei cu reclamanta si un alt imobil situat in comuna C.Pentru a stinge litigiul intervenit intre ei pentru partaj succesoral,ce formeaza obiectul dosarului nr/1991 al Judecatoriei F,cu termen la ....feb/1991.Inteleg ca in temeiul art.1704c.civ.fiecare sa primeasca bunuriile.
1Reclamanta(subsemnata,soacra) sa primeasca din imobilul din F ,etajul format din 2 camere si un hol avand intrare separata fata de parter,camera de la parter din partea de rasarit avind de asemenea intrare separata.Holul aferent acestei intrari si baia situata la parter vor fi folosite in comun relamanta(soacra) si fiul(pe atunci necasatorit ,minor nereprezentat de care nici un fel de curator al Primariei F sau alt aparator pentru a-i apara interesele),intrucat nu potimpartite in natura,urmand a ramane in Indiviziune Fortata.
2Paratul fiul(soul meu) primeste parterul din imobilul din F,cu exceptia camerei ce revine soacrei si anume 3 camere (care in realitate sunt numai 2 ) si un hol ;holul si baia mentionate la pct.1 sa le foloseasca in comun cu reclamanta (soacra)
De asaemenea au ramas in Indiviziune Fortata terenul in suprafata de 450 mp si urmatoarele anexe gospadaresti;beciul,bucataria -magazia,wc-ul ,cotetul de animale si ciusmeaua.
3)Parata (fiica-cumnata) primeste imobilul din comuna C format din 448mp si o casa de locuit din caramida compusa din 4 camere si anexe gospadaresti in curte.
L a sfarsit se specifica ,Nu intelegem sa mai dam si sa primim sulte. Se semneaza de catre toti 3.HOTARARE DEFINTIVA SI IREVOCABILA SEMNATA DE JUDECATORIA F.
Dupa aceasta hotarare noi dupa ce ne-am casatorit am investit stoata muna noastra timp de 16 ani toul schimbat si modifiact foarte mult in bine ,iar din cauza unei ambitii a soacrei ne da in judecata la aceeasi Judecatorie cere IESIREA DIN INDIVIZIUNE ,Partaj judiciar,se aproba de catre o doamna judecator si acum ne aflam intr-un proces care a inceput din mai 2008 si acum suntem in derulare,am avut expertiza topo,expertiza constructor si nu stim ce sa mai credem ,avem avocat dar cerem cu insistenta si o parere a mai multor persoane juridice .Va multumim la toti pentru rabdarea de a citi problema noastra si asteptam raspuns.Sincer suntem foarte stresati si nu credeam vreodata ca ajungem la aceasta problema.
Ultima modificare: Joi, 4 Iunie 2009
ContSters91960, utilizator
Pai daca nu se imparte nimic in natura si nu se da sau se primeste sulta, mie mi se pare ca o renuntare a unui coindivizar la cota sa in favoarea celuilalt, nu ca o iesire din indiviziune. Poate detaliati putin dispozitivul hotararii...
nu poate exista asa ceva....adica un mostenitor castiga tot si celalat pierde tot si nici bani nu primeste.
consultati live un avocat...ceea ce relatati nu este posibil.
exista situatia in care unul din cei doi mostenitori, renunta la mostenire in favoarea celuilalt fara nici o petentie.


av.m.vasilescu
Mai intai sa ne spuneti ce intelegeti dv. prin indiviziune fortata, in ce baza este ea fortata... apoi mai vorbim...
De putut nu se poate partaja o proprietate comuna fortata, dar stiu eu daca va referiti la asta?
Reveniti cu detalii.
Am revenit mai pe larg cu hotararea in cauza ;mentionez ca acum este in derulare un nou proces ceea ce am specificat in mesajul de sus.O alta problema ar fi cui ma pot adresa ,cere ,sa- i se faca o expertiza medeicala soacrei de 75 ani care vorbeste intr-una singura ,ne provaoaca foarte multe neplaceri si tot dinsa ne deschide proces#-o#-o#-oVa multumesc si astept urgent raspuns!Nicoleta
Ati expus dvs situatia "pe larg", dar eu marturisesc ca nu pricep mai nimic. Fara acte in fata e greu de priceput . Si iata de ce:

danyniky a scris:

la data de 06.11.1990,se face un partaj succesoral intre sotia supravietuitoare(soacra) si fiul si fiica

Se depune la dosar o tranzactie intervenita intre acestia care se citeste si se semneaza in instanta.Reclamanta(soacra)prin aparator avind cuvantul solicita a da o hotarare de expedient,care sa confinteasca invoiala intervenita intre acestia.
HOTARARE DEFINTIVA SI IREVOCABILA SEMNATA DE JUDECATORIA F.

Dupa aceasta hotarare ... soacra ne da in judecata la aceeasi Judecatorie cere IESIREA DIN INDIVIZIUNE ,Partaj judiciar,se aproba de catre o doamna judecator si acum ne aflam intr-un proces care a inceput din mai 2008


Ce vad eu in expunerea asta?
- un partaj finalizat printr-o hotararea definitiva si irevocabila care a consfiintit o tranzactie
- un al doilea partaj "aprobat" (ce anume s-a admis?)
- un al treilea proces inceput in luna mai (in acesta despre ce mai e vorba?)

Nu e asa? Atunci lamuriti-ma pentru ca eu asta citesc din ce-ati scris.

Nu stiu cat de "fortata" este indiviziunea asupra cotetului de animale. Eu de aici, de langa tastatura mea, "vad" ca se poate folosi nivelul unui imobil si fara sa cresc gaini.
Un hol, in schimb, daca este unica modalitate de acces spre 2 proprietati atunci tind sa-l vad in indiviziune fortata. Si banuiesc ca asta vrea sa vada si judecatorul prin acele expertize. Ce se mai poate imparti si ce nu.
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Iunie 2009
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Mostenire/ cumparare avadanialic avadanialic Buna ziua, Sotia mea a mostenit impreuna cu unchiul ei un apartament la casa, cu terenul implicit. S-a facut succesiunea si mostenitenirea si au intrat ... (vezi toată discuția)
Succesiune apartament cristinaiasi cristinaiasi Buna seara. Am ceva nelamuriri referitoare la succesiunea unui apartament cu 3 camere din Iasi, al socrilor mei. Situatia este astfel : apartamentul cu 3 ... (vezi toată discuția)
Mostenire alisia alisia buna ma numesc andrea si av vrea sa ma lamuriti cu ceva lucruri daca se poate.soacra mea ar dori o lamurire .uitati care este problema.mama ei ar vrea sa ... (vezi toată discuția)