Nu exista notiunea de custodie in dreptul roman,acest termen este imprumutat din filmele cu avocati si din alte sisteme de drept,exista notiunile de stabilire a domiciliului minorului la domiciliul unuia dintre parinti si autoritate parinteasca exercitata in comun (regula)si autoritate parinteasca exclusiva(exceptia)
Tatal fetitei nu vrea sa stie nimic despre copil si s-a exprimat foarte clar in aceasta privinta.El nu a contribuit in niciun fel la cresterea si educarea ei.As vrea sa stiu daca am dreptul de a scoate copilul din tara in vacante sau chiar definitiv , dupa ce voi obtine un contract de munca in alta tara.Ar putea sa ne impiedice, binenteles doar de dragul de a se razbuna pe noi?Cu el nu se poate discuta,are un comportament golanesc , este foarte violent verbal, ne pune pe drumuri degeaba si nu are cuvant.Cum as putea asa incat sa fie cel mai bine pentru viitorul copilului?
Răspunsul la întrebarea dvs. este funcţie de anumite condiţii:
1.Dacă tatăl este înscris în certificatul de naştere al copilului
2. Dacă există vreo hotărâre judecătorească privitoare la copil
Dacă tatăl NU este înscris în certificatul de naştere al copilului, sunteţi liberă ca pasărea cerului şi vă puteţi trăi viaţa alături de copilul dvs. unde doriţi şi cum doriţi.
Dacă este înscris, nu puteţi lua copilul cu dvs. peste hotare, nu prea vă puteţi stabili în altă ţară fără acordul notarial al tatălui.
Nu interesează pe nimeni că nu s-a ocupat de copil, că nu vrea să se ocupe de copil, teoretic autoritatea părintească comună este menită tocmai pentru responsabilizarea părinţilor în creşterea şi educaţia copiilor.
Ca să obţineţi autoritatea părintească unică, ar trebui să demonstraţi că domnul e alcoolic, că se droghează, că e bolnav psihic, cu internări la spital pentru aceste cauze sau să aveţi dovezi că a stâlcit copilul în bătaie, cu martori, plângeri la Poliţie şi certificate de la medicina legală.
Dacă Romania intră în spaţiul Schengen, veţi putea merge cu copilul în afara ţării, dar cu stabilirea domiciliului în altă ţară va fi greu, pentru întocmirea asigurărilor sociale în ţara de rezidenţă se cere aprobarea tatălui, dacă tata nu vrea, copilul nu e asigurat.
Dacă până la ora asta nu aveţi o hotărâre judecătorească privind domiciliul copilului, tatăl poate veni oricând să ia copilul de la dvs., nici o autoritate a statului nu va interveni, tata cu mama au drepturi egale, indiferent de cine şi cum s-a ocupat(sau nu) de copil.
Tatal nu este trecut in certificat, dar am inceput un proces de paternitate.De aceea am avut rezerve, m-am gandit si iar m-am razgandit.Singura mea temere este ca ne-ar pune multe bete in roate si , daca am vrea sa plecam, ne-ar santaja.Banii sunt foarte importanti pentru el si familia lui.Nu stiu cum sa procedez ca sa fie cel mai bine pentru copil.Pe de o parte as vrea sa fie recunoscut si sa stie ca are un tata, pe de alta parte, faptul ca va avea asa un tata care nu l-ar lasa sa aiba o viata mai buna .Pot obtine acest drept in instanta,cel de a scoate copilul din tara in vacante?
Am incercat o mediere cand fetita avea 1 an, dar familia lui a reusit sa ne pacaleasca si nu si-au respectat angajamentul fata de copil .Medierea a fost verbala si m-a ajutat un avocat cunoscut , cu multa experienta.Din pacate, s-a imbolnavit foarte tare si nu s-a mai putut ocupa de acest caz si nici eu n-am mai vrut sa aud de aceasta familie "onorabila"(asa cum isi spun ei in mod repetat).Cum sa fac sa fie cel mai bine pentru copil?NU vreau sa-i ingradesc drepturile.