Cititi cu atentie mai jos:
m_ella2005 a scris:
Data post: Joi, 20 Decembrie 2012, 09:35
"Precizez ca in urma unei relatii cu ex iubitul meu am ramas insarcinata ,ex-ul nu a fost de acord cu aceasta si prin urmare nu mi-a recunoscut fetita legal.Fetita are acum 10 luni si doresc sa il dau in judecata pt obtinerea numelui si a pensiei alimentare ,ideea este ca situatia mea financiara este precara si nu imi permit un avocat."
Poate ca va este greu din punct de vedere financiar in acest moment, copilul are dreptul la nume si sustinere financiara din partea ambilor parinit, dar ar trebui sa fiti pragmatica si sa analizati la rece situatie.
Pentru stabilirea paternitatii copilului aveti doua variante:
1. asteptati ca tatal sa recunoasca de buna voie copilul
2. il dati in judecata
Daca il dati in judecata, va trebui sa platiti testul de paternitate, iar daca el este tatal, veti avea un proces castigat, va fi obligat la plata cheltuielilor de judecata, daca le veti cere si daca paratul nu va fi de acord cu actiunea dv. Exista varianta ca tatal sa fie de acord cu actiunea dumneavoastra, situatie in care nu veti mai putea recupera cheltuielile de judecata.
Ce va aduce un astfel de proces castigat - un nume in certificatul de nastere si pensie alimentara. Numai ca, pe langa aceste doua ''castiguri'' vin implicit si autoritate parinteasca comuna, dreptul tatalui de a vizita / lua copilul la el, nu veti mai putea lua nico decizie referitoare la copil fara acordul tatalui.
Iar pensia alimentara, ar trebui sa analizati acest aspect din prisma a doua variante:
1. tatal are loc de munca.
2. nu are loc de munca
Varianta 1 - are loc de munca de munca stabil, pensia va fi stabilita in funcite de venituri si numarul de copii pe care acesta ii mai are, suma nu va putea depasi 1/3 din venituri pentru doi copii, 1/2 pentru trei sau mai multi. Daca aveti norocul ca fiica dv sa fie singurul sau copil, veti primi o suma sau procent de pana la 25 % din venitul sau. Veti putea cere poprirea veniturilor, angajatorul va fi obligat sa retina si sa va vireze suma.
Varianta nr 2 - nu are loc de munca - pensia va fi raportata la venitul minim pe economie si in functie de numarul de copii. Daca fata este singurul copil, pensia va fi undeva in jurul a maxim 175 lei (daca instanta se va raporta la salariul minim brut pe economie) sau maxim 132 (daca instanta se va raporta la salariul minim net). Si acum aveti doua variante: 1.plateste de buna voie,
2. nu plateste situatie in care, daca are bunuri pe numele sau, va trebui sa il executati silit pentru acesti bani sau ii puteti face plangere penala pentru neplata. Numai ca, daca se va constata ca intentia sa este de a plati, dar nu are de unde, neavand loc de munca, ba va mai da acolo, din cand in cand, cateva zeci de lei din suta aia datorata, nu va fi rea credinta din partea lui in achitarea obligatiilor fata de copil si nu va pati nimic.
Iar in ipoteza ca tatal are loc de munca, dar este angajat cu salariul minim pe economie, suma la care va fi obligat la plata va fi aceeasi ca si cand nu ar avea loc de munca. Singurul avantaj ar fi ca ii puteti popri veniturile.
Toate aceste demersuri necesita timp, stres, nervi de otel si drepturile tatalui.
In acest moment, lipsa recunoasterii copilului din partea tatalui si numele acestuia din certificatul de nastere, nu va creeaza niciun impediment, sunteti unicul reprezentant al copilului, puteti lua orice hotarare in ceea ce priveste copilul. Poate ar fi mai indicat sa asteptati ca tatal sa recunoasca de buna voie copilul. Macar pana atunci veti avea liniste.
Raporteaza abuz Raspunde Citeaza
Citeste mai mult:
www.avocatnet.ro/content/for...
Follow us: Avocatnetro on Facebook