avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 306 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... este posibil tata dar fara drepturi?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

este posibil tata dar fara drepturi?

Problema mea este una complicata,sa zicem asa.Dupa o saptamana de cand m-am despartit de fostul iubit,am aflat ca sunt insarcinata in 13/14 saptamani.el a zis ca nu e a lui,apoi la nasterea fiicei noastre a zis ca vrea test de paternitate.parintii mei nu au fost deacord si nu sunt nici acum,doar ca acum situatia a scapat de sub control si simt ca am sa innebunesc.peste tot spune si posteaza injurii la adresa mea si a fetitei mele.vreau sa fac testul de paternitate dar vreau totodata un ordin de restricite pentru el si fam lui(care nici ea nu a fost interesata de fetita mea)dar prin proces.este posibil ca fetita mea sa nu ia acum dupa 3 luni de la nastere numele tatalui dar sa dovedesc ca este a lui si sa i-se puna ordin de restrictie?adica sa nu o vada,ca de,daca nu a vrut-o nu are de ce sa se bucure de ea! Va multumesc anticipat

Cel mai recent răspuns: petricadracea , utilizator 00:08, 30 Ianuarie 2013
Nu inteleg de ce sa faceti un test de paternitate si sa-l si platiti daca nu doriti. Actiune in stabilirea paternitatii initiaza cel interesat.
Daca ii va deveni tata in acte, va avea si drept de vizita, va exercita si el autoritatea parinteasca intocmai ca si dvs, va plati pensie daca are din ce, iar fetita il va mosteni candva daca va avea ce.
Numele tatalui nu-l va lua daca dvs nu sunteti de acord.

Ordin de restrictie nu obtineti decat daca e violent cu copilul, iar acest ordin e provizoriu.

Pt actiunile lui functie de ce fel sunt, ce face exact, va adresati politiei cu plangere sau instantei pt a cere daune.
Stimata doamna ganditi-va bine ce doriti! Nu e nicio graba in a va hotari. Odata stabilita paternitatea vor incepe drepturile tatalui! Program de vizitare, exact cum v-a explicat moderatoarea, nu iesiti din tara decat cu acordul lui, daca va schimbati domiciliul trebuie sa-l instiintati si sa nu-i deranjati programul de vizita, cand inscrieti fetita la gradinita/scoala aveti iar nevoie de acordul lui, eventual parintii lui va pot chema si ei in judecata pentru drept de vizitare, va ia copilul in weekend, de sarbatori, in vacante etc. Beneficii: copilul se va chema "Popescu" in loc de "Ionescu" si eventual veti primi o mizerie de pensie alimentara. Lasati in colo postarile, rautile, barfele, va asigur ca sunt mai usor de suportat decat ce ar urma. Putei si peste ani sa stabiliti paternitatea, nu va lasati influentata/speriata/amenintata ca va avea copilul liniuta in certif de nastere, ca ce v-a spune lume etc. Ce va spune, va spune, macar sa fiti dvs si fetita linistite! Multa bafta si ganduri bune, hai fruntea sus!
Geraldina draga, eu, in locul tau, i-as spune raspicat ca nu e copilul lui.
Daca tii la sanatatea ta, a fetitei si a parintilor tai, nici nu aminti de testul de paternitate.
Injuriile actuale se vor rari, daca faci cum ai fost sfatuita; daca nu, vor dura ani de zile, cu pretul sanatatii intregii tale familii.
Liniuta in dreptul tatalui, azi este un avantaj nepretuit....
Multumesc mult pentru sfaturi!acelasi lucru mi-au spus si parintii mei si se pare ca au avut dreptate.atata timp cat micuta e fericita nu ne intereseaza sa-l avem pe "tatic",daca se poate numi asa.
Cititi cu atentie mai jos:
m_ella2005 a scris:

Data post: Joi, 20 Decembrie 2012, 09:35

"Precizez ca in urma unei relatii cu ex iubitul meu am ramas insarcinata ,ex-ul nu a fost de acord cu aceasta si prin urmare nu mi-a recunoscut fetita legal.Fetita are acum 10 luni si doresc sa il dau in judecata pt obtinerea numelui si a pensiei alimentare ,ideea este ca situatia mea financiara este precara si nu imi permit un avocat."



Poate ca va este greu din punct de vedere financiar in acest moment, copilul are dreptul la nume si sustinere financiara din partea ambilor parinit, dar ar trebui sa fiti pragmatica si sa analizati la rece situatie.

Pentru stabilirea paternitatii copilului aveti doua variante:
1. asteptati ca tatal sa recunoasca de buna voie copilul
2. il dati in judecata

Daca il dati in judecata, va trebui sa platiti testul de paternitate, iar daca el este tatal, veti avea un proces castigat, va fi obligat la plata cheltuielilor de judecata, daca le veti cere si daca paratul nu va fi de acord cu actiunea dv. Exista varianta ca tatal sa fie de acord cu actiunea dumneavoastra, situatie in care nu veti mai putea recupera cheltuielile de judecata.

Ce va aduce un astfel de proces castigat - un nume in certificatul de nastere si pensie alimentara. Numai ca, pe langa aceste doua ''castiguri'' vin implicit si autoritate parinteasca comuna, dreptul tatalui de a vizita / lua copilul la el, nu veti mai putea lua nico decizie referitoare la copil fara acordul tatalui.

Iar pensia alimentara, ar trebui sa analizati acest aspect din prisma a doua variante:
1. tatal are loc de munca.
2. nu are loc de munca
Varianta 1 - are loc de munca de munca stabil, pensia va fi stabilita in funcite de venituri si numarul de copii pe care acesta ii mai are, suma nu va putea depasi 1/3 din venituri pentru doi copii, 1/2 pentru trei sau mai multi. Daca aveti norocul ca fiica dv sa fie singurul sau copil, veti primi o suma sau procent de pana la 25 % din venitul sau. Veti putea cere poprirea veniturilor, angajatorul va fi obligat sa retina si sa va vireze suma.
Varianta nr 2 - nu are loc de munca - pensia va fi raportata la venitul minim pe economie si in functie de numarul de copii. Daca fata este singurul copil, pensia va fi undeva in jurul a maxim 175 lei (daca instanta se va raporta la salariul minim brut pe economie) sau maxim 132 (daca instanta se va raporta la salariul minim net). Si acum aveti doua variante: 1.plateste de buna voie,
2. nu plateste situatie in care, daca are bunuri pe numele sau, va trebui sa il executati silit pentru acesti bani sau ii puteti face plangere penala pentru neplata. Numai ca, daca se va constata ca intentia sa este de a plati, dar nu are de unde, neavand loc de munca, ba va mai da acolo, din cand in cand, cateva zeci de lei din suta aia datorata, nu va fi rea credinta din partea lui in achitarea obligatiilor fata de copil si nu va pati nimic.

Iar in ipoteza ca tatal are loc de munca, dar este angajat cu salariul minim pe economie, suma la care va fi obligat la plata va fi aceeasi ca si cand nu ar avea loc de munca. Singurul avantaj ar fi ca ii puteti popri veniturile.

Toate aceste demersuri necesita timp, stres, nervi de otel si drepturile tatalui.

In acest moment, lipsa recunoasterii copilului din partea tatalui si numele acestuia din certificatul de nastere, nu va creeaza niciun impediment, sunteti unicul reprezentant al copilului, puteti lua orice hotarare in ceea ce priveste copilul. Poate ar fi mai indicat sa asteptati ca tatal sa recunoasca de buna voie copilul. Macar pana atunci veti avea liniste.


Raporteaza abuz Raspunde Citeaza




Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...
Follow us: Avocatnetro on Facebook
Ultima modificare: Luni, 21 Ianuarie 2013
Martonze, utilizator

Alte discuții în legătură

As dori sa aflu despre recunoastere de paternitate ginapd2000 ginapd2000 am o fetita de 9 ani impliniti februarie 2012 ....pina in noiembrie 2011 copilu a avut in certificatul de nastere doar mama ....tatal nu a a vrut sa isi ... (vezi toată discuția)
Tagada paternitate Gabrielalu Gabrielalu Buna ziua.Am avut o relatie cu X pana la inceputul anului 2009.Dupa cateva luni l-am cunoscut pe Y cu care am plecat din tara in februarie 2010. In 2010 am ... (vezi toată discuția)
Copilul meu are 7 anisori si in locul numelui tatalui inca are liniuta :( claudzik86 claudzik86 Sunt Claudia,25ani din Iasi,mama unei fetite de aproape 7 anisori.un copil minunat care imi face zilele frumoase.de cand a aparut pe lume am fost ajutate de ... (vezi toată discuția)