avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... lntrebare la proba interviu pt ocupare post la resurse ...
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

lntrebare la proba interviu pt ocupare post la resurse umane

intr- o institutie publica este transferat fiul directorului adjunct pe o functie de executie? ce trebuie sa faca consilierul etic?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 21:22, 17 Decembrie 2014
Daca este transferat in interes de serviciu functionarului i se da o dispozitie si o fisa a postului.
Legea nr 7/2004 privind Codul de conduită a funcţionarilor publici, astfel cum aceasta a fost
modificată şi completată prin Legea nr 50/2007 prin art 21 alin (2) al Legii sunt stabilite următoarele atribuţii ale
consilierilor de etică:
a) acordarea de consultanţă şi asistenţă funcţionarilor publici
cu privire la respectarea normelor de conduită;
b) monitorizarea aplicării prevederilor Codului de conduită;
c) întocmirea de rapoarte trimestriale privind respectarea
normelor de conduită de către funcţionarii publici.
Pentru informatii puteti gasi ghidul consilierului etic pe linkul de mai jos.
[ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 16 Decembrie 2014
Justitiarul711, utilizator
Legea nr.161/2003:
Art. 95

(1) Nu sunt permise raporturile ierarhice directe în cazul în care funcţionarii publici respectivi sunt soţi sau rude de gradul I.
....
(3) Persoanele care se află în una dintre situaţiile prevăzute la alin. (1) sau (2) vor opta, în termen de 60 de zile, pentru încetarea raporturilor ierarhice directe sau renunţarea la calitatea de demnitar.

(4) Orice persoană poate sesiza existenţa situaţiilor prevăzute la alin. (1) sau (2).

(5) Situaţiile prevăzute la alin. (1) şi neîndeplinirea obligaţiei prevăzute la alin. (3) se constată de către şeful ierarhic superior al funcţionarilor publici respectivi, care dispune încetarea raporturilor ierarhice directe dintre funcţionarii publici soţi sau rude de gradul I.
......
ok, og 7 face referire la acest "consiliaza" , insa persoana care ar trebui consiliata ii este sef, director adjunct. Cu mult respect consilierul ii aduce aminte directorului adjunct ce spune legea , dar acesta contraargumenteaza: nu ii sunt sef direct fiului meu , el se afla in directa subordonare a unui alt sef de serviciu ! Acelasi lucru sustine si directorul general al institutiei - directorul adjunct nu se afla nici in incompatibilitate, nici in conflict de interese.In felul acesta consilierul de etica constata ca , pe cale ierarhica, mecanismul de avertizare s-a blocat. Mai poate face ceva inainte de a deveni avertizor ?
Nu este vorba despre raporturi ierarhice directe. Domnul care este consilier de etică nu are motive să facă o avertizare în interes public (presupun că v-ați referiți la Legea nr. 571/2004 atunci când ați scris despre avertizor).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incompatibilitati provincia provincia Am calitatea de functionar public . Sunt in stare de incompatibilitate in cf. cu art. 95 din legea 161/2003 daca fiul meu este primar /viceprimar? Care este ... (vezi toată discuția)
Incompatibilitate mary96 mary96 Buna seara,ma intereseaza daca secretarul unei primarii poate avea tatal consilier in consiliul local. (vezi toată discuția)
Incompatibilitati functionari publici lora64 lora64 Imi puteti spune va rog daca in cazul in care in subordonarea directa unui sef serviciu (numit temporar pe o functie publica de conducere, 6 luni) se afla ... (vezi toată discuția)