avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 799 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... incompatibilitati functionari publici
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

incompatibilitati functionari publici

Imi puteti spune va rog daca in cazul in care in subordonarea directa unui sef serviciu (numit temporar pe o functie publica de conducere, 6 luni) se afla sotia acestuia care este detasata din anul 2006 in cadrul institutiei noastre (functionar public cu statut special) se aplica prevederile art. 95 din Legea nr. 161 din 19 aprilie 2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 15:58, 21 Septembrie 2009
Eu cred ca, atata vreme cat textul de lege nu excepteaza incompatibilitatea temporara...

ART. 95
(1) Nu sunt permise raporturile ierarhice directe in cazul in care functionarii publici respectivi sunt soti sau rude de gradul I.
(2) Prevederile alin. (1) se aplica si in cazul in care seful ierarhic direct are calitatea de demnitar.
(3) Persoanele care se afla in una dintre situatiile prevazute la alin. (1) sau (2) vor opta, in termen de 60 de zile, pentru incetarea raporturilor ierarhice directe sau renuntarea la calitatea de demnitar.
(4) Orice persoana poate sesiza existenta situatiilor prevazute la alin. (1) sau (2).
(5) Situatiile prevazute la alin. (1) si neindeplinirea obligatiei prevazute la alin. (3) se constata de catre seful ierarhic superior al functionarilor publici respectivi, care dispune incetarea raporturilor ierarhice directe dintre functionarii publici soti sau rude de gradul I.

Nu ramane decat ca seful ierarhic superior al ambilor sa se autosesizeze sau sa fie sesizat de persoanele interesate...
Ultima modificare: Luni, 21 Septembrie 2009
godspeed, utilizator
Asa am considerat si eu ca este legal. Am comunicat conducerii institutiei acest fapt dar mi s-a spus ca acest articol nu se aplica in acest caz deoarece unul din soti este functionar public iar celalalt este functionar public cu statut special. Ma puteti ajuta?
Spuneti-le celor care v-au dat acest raspuns ca art. 95 din Legea nr. 161/2003 nu distinge intre categoriile de functionari publici, or, acolo unde legea nu distinge, nici interpretul sau nu poate si nu are voie sa distinga.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tata primar, fiul functionar public. incompatibilitate? brandon99 brandon99 Sunt functionar public (impozite si taxe), numit in functia publica in anul 2017. Daca tatal meu va iesi primar in anul 2020, exista vreo incompatibilitate ... (vezi toată discuția)
Incompatibilitati provincia provincia Am calitatea de functionar public . Sunt in stare de incompatibilitate in cf. cu art. 95 din legea 161/2003 daca fiul meu este primar /viceprimar? Care este ... (vezi toată discuția)
Rude in institutii publice camelia iosif camelia iosif Intr-o institutie publica locala din cadrul Ministerului Muncii sunt doi angajati-acelasi loc de munca- Acestia sunt rude de gradul 1. Este legal , avand in ... (vezi toată discuția)