Va rog sa ma ajutati cu niste raspunsuri privind urmatoarele subiecte:
1. Am solicitat la firma la care lucrez un program de lucru individualizat :8 h pe zi in intervalul 7.30-16.30 intrucat firma este situata in afara Bucurestiului, am un copil care trebuie dus la gradinita etc diverse motive ajung + sau minus 15 min. Directorul economic nu vrea sa imi aprobe acest lucru din motive doar de el stiute si incearca pe diverse cai sa ma terorizeze psihic. Mentionez ca sunt zile in care vin mai devreme sau raman peste program aceste lucruri nu sunt luate in calcul. Este corect acest aspect din punct de vedere legal?
2. In urma celor prezentate mai sus , ma trezesc ziua trecuta la poarta institutiei cu o hartie in care era precizat clar faptul ca nu pot iesi din curtea firmei , dupa 1.5 h de stat peste program (17.45) decat cu bilet de voie, intrucat asa a hotarat dumneai si ca paznicul firmei nu imi da voie sa ies pe poarta firmei
Drept urmare va rog sa imi raspundeti daca este corect acest aspect din punct de vedere legal , si cum imi pot determina angajatorul sa imi accepte cererea de program individualizat (+-15 minute cu coditia sa fac cele 8 ore pe zi)
Art. 118 C.mun.
(1) Angajatorul poate stabili programe individualizate de munca, cu acordul sau la solicitarea salariatului in cauza.
(2) Programele individualizate de munca presupun un mod de organizare flexibil a timpului de munca.
(3) Durata zilnica a timpului de munca este impartita in doua perioade: o perioada fixa in care personalul se afla simultan la locul de munca si o perioada variabila, mobila, in care salariatul isi alege orele de sosire si de plecare, cu respectarea timpului de munca zilnic.
(4) Programul individualizat de munca poate functiona numai cu respectarea dispozitiilor art. 112 si 114.
Asadar, exista posibilitatea si nu obligativitatea de a stabili un program individualizat.
Intrebare
dascalumihaita64
prin program variabil se intelege chemarea mea la munca la orice ora din zi si din noapte?! pe motiv ca nu-mi \"ies\" orele?!.....trebuie sa asteptam ... (vezi toată discuția)