avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 292 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Noile modificari ale Codului Muncii sunt ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Noile modificari ale Codului Muncii sunt constitutionale

"COMUNICAT DE PRESĂ 17.12.2014 al Curţii Constituţionale

În ziua de 17 decembrie 2014, Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art.146 lit.a) din Constituţia României şi al art.15 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, s-a întrunit pentru a soluţiona, în cadrul controlului anterior promulgării, următoarele sesizări :

I. Obiecția de neconstituționalitate a unor prevederi ale Legii pentru modificarea și completarea Legii nr.53/2003 - Codul muncii, obiecție formulată de un număr de 76 deputați aparținând Grupurilor Parlamentare ale Partidului Național Liberal și Partidului Democrat Liberal.

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională a decis:
I. Cu unanimitate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate şi a constatat că prevederile dispoziţiilor art.I pct.3 cu referire la art.92 alin.(3) şi (4), art.I pct.4 cu referire la art.145 alin.(2) şi art.I pct.5 cu referire la art.145 alin.(4) din Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr.53/2003 - Codul muncii sunt constituţionale în raport de criticile formulate.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României."

In concret aceste modificari se refera la salariul primit de salariatul temporar pentru fiecare misiune si la faptul ca numarul de zile de CO nu va mai fi diminuat in cazul in care salariatul a fost in concediu medical, de maternitate, risc maternal.

Astfel se stabileşte introducerea la articolul 92 a două noi alineate, (3) şi (4), cu următorul cuprins:
"(3) Salariul primit de salariatul temporar pentru fiecare misiune nu poate fi inferior celui pe care îl primeşte salariatul utilizatorului, care prestează aceeaşi muncă sau una similară cu cea a salariatului temporar.
(4) În măsura în care utilizatorul nu are angajat un astfel de salariat, salariul primit de salariatul temporar va fi stabilit luându-se în considerare salariul unei persoane angajate cu contract individual de muncă şi care prestează aceeaşi muncă sau una similară, astfel cum este stabilit prin contractul colectiv de muncă aplicabil la nivelul utilizatorului".

Modificările de la articolul 145 stabilesc urmatoarele
alin. (2) "durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabileşte în contractul individual de muncă, cu respectarea legii şi a contractelor colective de muncă aplicabile",
alin (4) "la stabilirea duratei concediului de odihnă anual, perioadele de incapacitate temporară de muncă şi cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal şi concediului pentru îngrijirea copilului bolnav se consideră perioade de activitate prestată".


Alte discuții în legătură

Somajul tehnic diminueaza zilele concediului de odihna? ionela_marcu ionela_marcu Buna ziua, daca am avut salariati in somaj tehnic, acestora li se vor diminua numarul de zile de concediu de odihna? In codul muncii mu mai apare aceasta ... (vezi toată discuția)
Concediu legal schiopucatalin schiopucatalin Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un sfat vis-a-vis de situatia in care ma aflu Sunt angajat din 1 martie intr-o institutie de invatamant ca personal ... (vezi toată discuția)
Concediu odihna overburn overburn Buna ziua, In conditiile in care in Codul Muncii nu mai este specificat niciaieri faptul ca CO se acorda in functie de timpul lucrat, se poate retine din ... (vezi toată discuția)