avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 971 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Decontarea cheltuielilor aferente unei spatiu in ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Decontarea cheltuielilor aferente unei spatiu in inchiriat

Buna ziua
Am urmatoarea situatie.
O societate comerciala are ca obiect de activitate inchirierea spatiilor comerciale.
Spatiile comerciale pe care le inchiriaza sunt in proprietatea personala a asociatului unic al firmei.Intre cei doi s-a incheiat un contract de comodat.
Pe parcursul unui an , societatea a facut reparatii si investitii in cladire , renovand-o.
Intrebarea este care este baza legala in decontarea acestor cheltuieli efectuate asupra cladirii din proprietatea unei persoane fizice si care ar fi contul contabil care le evidentiaza.
Mnetionez ca sediul firmei nu este in cladirea in cauza.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: cameliaemil , utilizator 12:27, 4 Iunie 2009
Cheltuielile efectuate in legatura cu imobilizarile corporale utilizate in baza unui contract de inchiriere se evidentiaza in contabilitatea entitatii care le-a efectuat.
Aceste cheltuieli se inregistreaza astfel:
fie la imobilizari corporale, atunci cand aceste cheltuieli au ca efect imbunatatirea parametrilor tehnici initiali ai imobilizarilor corporale si conduc la obtinerea de beneficii economice viitoare, suplimentare fata de cele estimate initial;
fie drept cheltuieli in perioada in care au fost efectuate atunci cand aceste cheltuieli au ca scop asigurarea utilizarii continue a imobilizarilor corporale.
Asadar, in contabilitate, investitiile efectuate la imobilizarile corporale inchiriate se inregistreaza in functie de beneficiile economice aferente, similar cheltuielilor efectuate in legatura cu imobilizarile corporale proprii.

Obtinerea de beneficii se poate realiza astfel:

fie direct prin cresterea veniturilor;
fie indirect prin reducerea cheltuielilor de intretinere si functionare.
Investitiile efectuate la imobilizarile corporale luate cu chirie se supun amortizarii, pe durata contractului de inchiriere. Aceste cheltuieli de modernizare sunt recuperate din punct de vedere fiscal, prin deducerea amortizarii lor, daca sunt utilizate in scopul realizarii de venituri impozabile.

Asadar, amortizarea cheltuielilor cu investitiile si modernizarile efectuate la mijloacele fixe inchiriate este in sarcina agentului economic care a efectuat investitia.

Va multumesc...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de locatiune STOICA MADALINA STOICA MADALINA Buna ziua. Am inchiriat 3 masini pe baza unui contract de locatiune. La sfarsitul perioadei mi s-a emis o factura cu o suma x. Ce inregistrez in registrul ... (vezi toată discuția)
Renovare sediu miricadana miricadana pentru renovare sediu (gresie, usi, parchet, vopsit, mobila, frigider, cuptor, hota) cum se inregistreaza pe contul 6028, 604 sau toata valoarea pe 611. Si ... (vezi toată discuția)
Amortizare mijloace fixe mandrax mandrax Buna ziua Ajutor! La ultima modificare din Codul Fiscal, la art.24 - Amortizarea, dupa alin.(15) s-au introdus doua noi alin. care se refera la inloruirea de ... (vezi toată discuția)