avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 719 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Speta concurenta neloiala- angajarea salariatilor unui ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Speta concurenta neloiala- angajarea salariatilor unui comerciant in scopul dezorganizarii activitatii sale.

Buna ziua. Va rog, daca imi puteti raspunde, exista aici posibilitatea ca srl-ul in discutie sa fie acuzat de concurenta neloiala?.
O societate comerciala angajeaza in decurs de un an 4 persoane care fusesera angajati ai unei societati concurente, institut de cercetare. Precizez ca angajatii nu au fost ademeniti in nici un fel, ci au venit din proprie initiativa, deoarece institutul nu mai merge de foarte mult timp, au datorii foarte mari si contracte aproape deloc, salariile nu se iau la timp. Au venit sa-si depuna cv-ul si sa discute cu directorul srl-ului pt ca sperau intr-un salariu mai mare si sigur. Fiind oameni cu experienta au fost angajati.
Cum s-ar defini mai exact in fapt dezorganizarea activitatii ? Cum pot dovedi ca angajarea acelor oameni nu a cauzat dezorganizarea activitatii institutului de unde au plecat?
Ultima modificare: Joi, 4 Iunie 2009
ContSters60018, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters60018 , utilizator 11:13, 4 Iunie 2009
Art. 4 lit h) Legea 11/1991-privind combaterea concurentei neloiale- concedierea sau atragerea unor salariati ai unui comerciant in scopul infiintarii unei societati concurente care sa capteze clientii acelui comerciant sau angajarea salariatilor unui comerciant in scopul dezorganizarii activitatii sale.
Tinand cont de situatia dificila prin care trece unitatea precum si de incalcarea drepturilor salariale, prin neplata la timp a acestora, precum si de faptul cu nu au existat actiuni premeditate al societatii facute in scopul dezorganizarii unitatii respective, parerea mea este ca nu poate fi vorba de un act de concurenta neloiala.
De altfel
Art.3 Codul muncii (1) prevede ca : libertatea muncii este garantată prin Constituţie. Dreptul la muncă nu poate fi îngrădit.
(2) Orice persoană este liberă în alegerea locului de muncă şi a profesiei, meseriei sau activităţii pe care urmează să o presteze.
(3) Nimeni nu poate fi obligat să muncească sau să nu muncească într-un anumit loc de muncă ori într-o anumită profesie, oricare ar fi acestea.
(4) Orice contract de muncă încheiat cu nerespectarea dispoziţiilor alin. (1)-(3) este nul de drept
Da, asa am gandit si eu studiind legislatia in domeniu, dar nu am inteles exact cum poate fi probat faptul ca angajarea acestora nu a fost facuta cu scopul dezorganizarii institutului si ce se va intampla daca se va efectua o reclamatie in acest sens de catre institutul respectiv.
Multumesc mult pentru raspuns.
Libertatile cetatenesti sunt prevazute in constitutie. Orice persoana are dreptul de a alege un loc de munca, restul e ,,apa de ploaie".
Fiecare angajator daca vrea sa-si fidelizeze angajati este liber sa o faca, sunt metode prevazute de codul muncii, printre care si sporul de fidelitate.
Multumesc mult.
Ultima modificare: Joi, 4 Iunie 2009
ContSters60018, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concurenta?? paskl paskl Buna ziua Lucrez la o firma care are obiect de activitate vanzarea marfurilor cu ridicata Nemultumit de salar mi-am deschis si eu o firma cu acelasi obiect ... (vezi toată discuția)
Concurenta neloiala intrebare_buna intrebare_buna Buna ziua! Sunt angajata la o firma unde ma ocup de cautare clienti si in acelasi timp sunt si asociata la o firma care are acelasi activitate. Asta reprezinta ... (vezi toată discuția)
Concurenta neloiala? Considerati un act de concurenta neloiala faptul ca un angajator - firma IT - incearca sa convinga un angajat al unei alte firme IT, propunind salariu mult mai ... (vezi toată discuția)