avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 649 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Temeinicia calculului penalitatilor
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Temeinicia calculului penalitatilor

Bun seara! am si eu o intrebare in legatura cu calcularea penalitatilor procentuale de 0,2%.....la o suma de 180 ron,este posibil sa se calculeze o penalizare de 112ron dupa doa 30 zile? Care este formula de calcul?#-o......ca nu am reusit sa o descopar!!!!!
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 09:24, 8 Februarie 2015
sincer asemenea aberatii nu am mai intilnit
probabil ca penalitatile respective le-a calculat femeia de serviciu de la asociatia respectiva
intrebarea mea este-adunarea generala a aprobat calcularea de penalitati de catre asociatie in procent de 0,2%pe zi?
in cazul in care adunarea generala nu a aprobat atunci respectivul administrator are obligatia de a repartiza penalitatile impuse de furnizorii de servicii
la mine la asociatie de 12 ani de cind sunt presedinte se repartizeaza penalitatile impuse de frunizorii de servicii(apa rece,termoficare,salubritate)pentru ca si asa e greu de platit si de recuperat de la oameni si in plus ar mai trebui sa impuna si asociatia penalitati de 0,2%pe zi
Legea 230/2007 Articolul 49
(1)Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata . Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-au aplicat.
(2)Termenul de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, afisate pe lista lunara de plata, este de maximum 20 de zile calendaristice.

(3)Sumele rezultate din aplicarea penalitatilor de intarziere vor face obiectul fondului de penalitati al asociatiei de proprietari si se vor utiliza numai pentru plata penalizarilor impuse asociatiei de proprietari de catre terti si pentru cheltuieli cu reparatiile asupra proprietatii comune sau alte cheltuieli de natura administrativa.


Trebuie sa faceti contestatie adresata presedintelui asociatiei, in termen de 10 zile de la data afisarii listei.
Atentie sporita cu termenul de aplicare penalitati,deoarece dispozitia in vigoare prevede concret aplicarea acestora
dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-au aplicat.
(2)Termenul de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, afisate pe lista lunara de plata, este de maximum 20 de zile calendaristice.

Intrati pe prima pagina a acestui forum in "Documente -utile-Documentatie specifica Asociatiilor de Proprietari" unde exista model de stabilire a penalizarilor

www.avocatnet.ro/con
In asociatiile de proprietari care si-au votat un sistem de penalizare acesta se aplica in felul urmator:
- cota intretinerii trebuie achitata pana la scadenta inscrisa pe lista;
- se acorda inca o perioada de gratie de 30 zile fata de data scadenta cand locatarul o poate plati fara a fi penalizat;
- daca insa nu a platit nici in aceasta perioada de gratie de 30 zile, atunci penalizarea se calculeaza incepand cu a doua zi dupa scadenta. Deci la calculul penalizarii nu se mai ia incalcul perioada de gratie.

La intrebarea dv.:
- suma de 180 lei penalizata cu 0.2% / zi de intarzire pentru 30 zile

180 lei * 0.2% * 30 zile = 10.8 lei
Multumesc mult,pentru raspuns! Dar am o problema mai grava,..nu avem comitet,iar presedinta este unica persoana angajata in comitet(nu vrea sa faca comitet,cum este normal)si toate hotararile le ia singura(ea hotaraste ,ea aproba)
Cel mai grav este ca nimeni nu realizeaza ce se intampla.
Cred ca le-a spalat creierul la toti.
Se alerteaza doar cand raman fara apa, fara utilitati....dar stunci e prea tarziu.....
CE SA FAC?????????? SA LE DESCHID OCHIII???/////?

MULTUMESC MULT,pentru raspuns! Dar la noi Presedinta taie si spanzura,deoarece e singura din comitet (adica nu vrea sa faca comitet).....si nimeni din bloc nu realizeaza ce se intampla.....se comporta mai rau decat un proprietar (STAPAN)de bloc....NU MAI STIU CE SA FAC SA LE ARAT LOCATARILOR(PROPRIETARILOR) REALITATEA.
EA comanda si Administratorul EXECUTA........cel mai grav este ca ea ii cere toti banii care sant incasati din intretinere si...plateste ea ce vrea din ei (utilitatile) altele ramanand neplatite.
Fosta administratora a DELAPIDAT130.000 RON si ea (presedinta actuala)ii plateste esalonarea de la Radet din banii incasati.
CE SA FAAAAC????CUM SA LE DESCHID OCHIII??

Pentru penalitatile calculate se pot trimite in judecata,proprietarii respectivi? AU INTRETINEREA PLATITA LA ZI...dar au contestat penalitatile si nu le-au platit(deoarece ele au venit la suma totala restanta de la furnizori(frauda fostei administratore)iar administratorul le-a impartit doar la restantieri,,,nu si fostei administratore,care locuieste tot la noi in bloc.
Multumesc anticipat pentru raspuns!

(EDITAT - Va rog sa mu mai folositi abuziv scrierea cu litere mari si sa nu mai postati mesaje consecutive.)
Ultima modificare: Duminică, 8 Februarie 2015
Adriantot, moderator

Alte discuții în legătură

Penalitati intretinere Nea-Costica Nea-Costica Care este regimul penalitatilor ? Cand se aplica, dupa cate luni ca restantier, cand se poate actiona in judecata, cine o poate face, sunt mai multe feluri de ... (vezi toată discuția)
Cum se repartizeaza penalizarile aplicate de furnizor intr-o factura la proprietar apartament restantier Constanta Loga Constanta Loga Cum se repartizeaza penalizarile aplicate de furnizor pe factura pentru un proprietar de apartament restantier?Penalizarile sunt incluse in factura curenta.Se ... (vezi toată discuția)
Cine hotaraste prcentul de penalizari la asociatiile de proprietari : comitetul executiv sau adunarea generala? ludwuk20 ludwuk20 Puteti sa ma lamuriti si pe mine cine stabileste procentul penalizarilor : Adunarea Generala sau Comitetul Executiv si daca o asemenea hotarare a Adunarii ... (vezi toată discuția)