avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 776 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Disponibilizari,Somaj,Disponibilizatul este si PFA
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Disponibilizari,Somaj,Disponibilizatul este si PFA

1-Persoana ce urmeaza a fi disponibilizata, indeplineste conditii de pensionare (varsta si stagiul de cotizare), dar are si un PFA ce aduce un venit impozabil de circa 6000 lei pe an (500 lei pe luna).
- Daca,angajat fiind este concediat, beneficiaza de indemnizatie de somaj, dar si de venit lunar de completare?
- Chiar daca castigul din PFA este mic, e de preferat sa renunte la PFA pt a primi ajutor somaj si venit completare?
- Pentru ca se asteapta la compensatii banesti, e de preferat sa astepte disponibilizarea si apoi sa se opensioneze? (datorita gr.I de munca, beneficiaza de reducerea varstei de pensionare cu 5 ani)
Ultima modificare: Vineri, 19 Decembrie 2014
Petru Andrusca, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:32, 19 Decembrie 2014
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 34.
(1) Somerii prevãzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiazã de indemnizaţie de şomaj dacã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergãtoare datei înregistrãrii cererii;
b) nu realizeazã venituri sau realizeazã, din activitãţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţã, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã în a cãror razã teritorialã îşi au domiciliul sau, dupã caz, reşedinţa, dacã au avut ultimul loc de muncã ori au realizat venituri în acea localitate.
...

2. - Asadar daca indeplineste conditiile de pensionare pentru limita de varsta nu poate beneficia de indemnizatie de somaj.
- Poate cumula pensia cu veniturile din activitatea de PFA.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj administrator firma crissa82 crissa82 Un administrator unic care are si contract individual de munca la alt angajator, iar acesta vrea sa-l disponibilizeze poate beneficia de indemnizatie de ... (vezi toată discuția)
Detin pamant, am dreptul sa beneficiez de somaj? Ginulici Ginulici Sotul meu a mostenit de curand 2 ha de pamant (de la parinti). Daca este disponibilizat va avea drept la ajutor somaj ? (vezi toată discuția)
Mai am dreptul sa imi reiau somajul anterior angajarii? daridannah daridannah multumesc pt.raspuns,dar tot nu mi-ati dat un raspuns clar la situatia mea (vezi toată discuția)