avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 495 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cum se calculeaza diurna externa la institutiile ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cum se calculeaza diurna externa la institutiile publice?

Am urmatoarea speta:
Am fost plecat in delegatie in Austria in urmatoarele conditii:
- am iesit din tara pe data de 30.11.2014 la ora 10.00
- am intrat inapoi in tara pe 06.12.2014 la ora 15.00

Eu am socotit asa: pentru ziua de plecare, am stat in afara tarii peste 12 ore, diurna ar trebui sa se plateasca 100%. 5zile am stat integral in austria, deci inca 5 zile de plata a diurnei 100%. In ziua 7 am stat din nou mai mult de 12 ore in afara tarii, deci diurna ar trebui platita tot in proportie de 100%.

Interpretarea compartimentului financiar este asa: ai iesit la ora 10 pe 30.11 si ai intrat inapoi in tara pe 6 la ora 15, deci intre cele 2 intervale se stabilesc fractiuni de cate 24 de ore si rezulta ceva de genul 6 zile si 7 ore, deci se platesc 6 zile de diurna integrala si 1 zi cu 50%. Doar mie mi se pare ca e anormal? Ca doar daca as pleca in 7 delegatii si as sta in fiecare 12 ore si 1 minut in afara tarii as primi 7 zile de diurna 100%.. Corect?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:48, 19 Decembrie 2014
HG 518/1995:
art. 7
(1) Diurna în valută se diferenţiază pe două categorii şi se acordă la nivelul prevăzut pentru fiecare ţară în care are loc deplasarea, potrivit anexei.

(2) Perioada pentru care se acordă diurna în valută se determină în funcţie de mijlocul de transport folosit, avându-se în vedere:
a) momentul decolării avionului, la plecarea în străintate, şi momentul aterizării avionului, la sosirea în ţară, de şi pe aeroporturile care constituie puncte de trecere a frontierei de stat a României;

b) momentul trecerii cu trenul sau cu mijloacele auto prin punctele de trecere a frontierei de stat a României, atât la plecarea în străinătate, cât şi la înapoierea în ţară.

(3) Pentru fracţiunile de timp care nu însumează 24 de ore, diurna se acordă astfel: 50% până la 12 ore şi 100% pentru perioada care depăşeşte 12 ore.

(4) Conducerea ministerelor şi a celorlalte unităţi trimiţătoare este obligată să ia măsurile necesare ca deplasarea personalului să aibă loc, pe cât posibil, fără întreruperea călătoriei.

(5) În cazul întreruperii călătoriei, determinată de programul de zbor al avioanelor, drepturile de diurnă şi cazare ale personalului se acordă, în continuare, la nivelul prevăzut pentru ţara de destinaţie, numai dacă sejurul pe perioada respectivă nu este asigurat de către companiile care efectuează transportul.

In speta, se platesc 6 zile de diurna integrala si 1 zi cu 50%.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Diurna externa in ultima zi pt 8 ore si mai putin SoftProEuro srl SoftProEuro srl Buna ziua tuturor, De curand am \"aflat\" ca pentru ultima zi la deplasari in strainatate se acorda diurna doar de la 8 ore in sus. Exista si o ... (vezi toată discuția)
Calcul perioada de acordare diurna deplasari interne crinadum crinadum Buna ziua tuturor, As avea nevoie de ajutor in ceea ce priveste calculul diurnei pentru deplasari interne cand acestea se fac cu avionul. Departamentul ... (vezi toată discuția)
Cate zile de diurna externa am? siro siro Buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca in perioada 24.09.2014 ora 11( iesit din tara) - 28.09.2014 ora 23,30(intrat in tara) sunt 5 zile de diurna externa, sau 4 ... (vezi toată discuția)