avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 373 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Declarare venituri suplimentare
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Declarare venituri suplimentare

Sunt cetatean roman, domiciliat in Romania si de curand mi s-a ivit ocazia sa ajut cateva persoane straine din SUA. Acestia nu vor sa semneze nimic cu mine si imi trimit banii prin paypal ca prieten nu ca servicii, apoi ii retrag pe card in cont bancar din Romania.

Voi avea insa in curand si o alta slujba cu carte de munca in Romania, pe un post pana in 10 milioane. Iar in timpul liber voi lucra pentru americani sa ii ajut (nu am nici o calificare anume, ci doar ca un fel de ajutor online), iar acestia, probabil ca imi vor da o suma mai mare decat ce voi castiga eu in Romania.

Nu doresc sa imi infiintez firma sau pfa, si nici nu ma intereseaza sa platesc taxa aceea pentru pensie, ca nu se stie daca mai ajung...

Am cateva intrebari daca ma poti lamuri:
1. Am inteles ca veniturile in plus fata de serviciul normal din Romania se pot declara si ca simpla persoana, la sfarsitul anului fiscal?
2. Cat voi avea de plata? Trebuie sa platesc doar cei 16%? Si sanatate? Cat despre pensii, daca imi plateste angajatorul din Romania, nu trebuie sa mai platesc si eu?
3. Daca tot sunt obligat sa platesc pensie, pot declara un venit in plus mai mic fara nici o consecinta?
4. Ce fisa trebuie sa completez la anaf si cand?
5. Nu vad cum as putea sa am cheltuieli deductibile daca nu am firma? Pot scrie la declaratie aceste cheltuieli? Trebuie sa atasez ceva? Cum?
6. Daca imi da ca prieten/familie pe paypal si persoana este de nationalitate straina, cum pot declara ca veniturile sunt realizate sub forma de munca/servicii? Sau nu trebuie sa declar daca trimite sub forma de prieten?
7. Daca se autosesizeaza anaful si imi trimite scrisoare sa justific, cum pot eu justifica ca mi s-a trimis in calitate de prieten? Dar cum pot ei justifica ca nu e donatie sau altceva?
8. Daca o persoana imi da pe donatie iar alta imi da ca serviciu pe paypal in acelasi cont, trebuie sa declar doar ce am primit ca serviciu?

Va multumesc anticipat

Alte discuții în legătură

Colaborare cu o firma straina - se plateste impozit pe venit? deionara deionara Buna ziua, Colaborez cu o companie straina (practic un site de internet unde m-am inregistrat, ofer servicii de consiliere, iar ei imi trimit banii pe care ... (vezi toată discuția)
O firmã care face plãți paypal poate funcționa legal? stepanadrian stepanadrian O firmă poate face plăți PayPal colaboratorilor urmând ca fiecare în parte să plătească impozitele aferente în momentul în care banii sunt ... (vezi toată discuția)
Despre plata online ai.ciprian ai.ciprian Buna ziua Intentionez sa creez un site web prin care sa ofer niste servicii exclusiv clientilor straini (majoritari SUA, dar nu numai). Plata se va ... (vezi toată discuția)