avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 640 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Despre plata online
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Despre plata online

Buna ziua
Intentionez sa creez un site web prin care sa ofer niste servicii exclusiv clientilor straini (majoritari SUA, dar nu numai). Plata se va face prin sistemul paypal, iar banii ii voi incasa intr-un cont deschis la o banca din Romania, pe care inca nu am ales-o. Acum vine intrebarea. E necesar sa imi creez o SC, sa emit facturi etc, sau pot activa pur si simplu? Nu voi fi intrebat de unde primesc acei bani in cont? Va trebui sa declar veniturile respective si sa platesc impozit? E cumva limitata actiunea si in functie de sumele pe care le primesc?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: ai.ciprian , utilizator 17:58, 12 Iulie 2008
ai.ciprian a scris:
Intentionez sa creez un site web prin care sa ofer niste servicii exclusiv clientilor straini (majoritari SUA, dar nu numai). Plata se va face prin sistemul paypal, iar banii ii voi incasa intr-un cont deschis la o banca din Romania, pe care inca nu am ales-o.


Nu e necesar sa creati o SC , puteti sa va autorizati ca PFA, daca lucrati de unul singur, la Oficiul Registrului Comertului din Judetul in care apartineti (sau ca intreprindere individuala daca doriti sa aveti si angajati pentru prestarea serviciului) .

...E necesar sa imi creez o SC, sa emit facturi etc, sau pot activa pur si simplu?


E necesar sa emiteti facturi (si sa eliberati chitante daca nu lucrati direct prin banca).

Nu voi fi intrebat de unde primesc acei bani in cont?


Nu e sigur ca veti fi intrebat dar e posibil si atunci veti avea ceva probleme cu legea.

Va trebui sa declar veniturile respective si sa platesc impozit?


Da , va trebui sa declarati veniturile si sa platiti impozit.

E cumva limitata actiunea si in functie de sumele pe care le primesc?


Nu e limitata actiunea. Singura problema este ca la depasirea unei anumite sume deveniti platitor de TVA.

Succes in autorizare si in afacere.

si cum va primi beneficiarul serviciilor, care e in afara tarii, factura si chitanta? cum le va semna? ce valabilitate au? eu voi lucra strict pentru clienti externi si voi primi de la ei banii in cont. Din cate stiu, in Romania semnatura electronica nu e valida. Cum se procedeaza?
[

b]ai.ciprian a scris:
si cum va primi beneficiarul serviciilor, care e in afara tarii, factura si chitanta?


Propunere de procedura de lucru:

Nu le dati decat factura proforma intai prin email, ca sa stie cat trebuie sa platesca, asteptati acceptul de plata si le trimiteti prin posta facturile originale semnate ( si eventual stampilate daca chiar vreti sa tineti cont de traditia economica romaneasca ) si vi le returneaza semnate tot prin posta. In contabilitate inscrieti suma in lei la cursul la zi din momentul intrarii in cont a sumei de plata.



Ultima modificare: Miercuri, 2 Iulie 2008
Nicolaie Ciobotaru, Consultant resurse umane
Totusi au vreo acoperire in Statele Unite facturile pe care le trimit eu din Romania? Sunt valabile acolo? Stie americanul ce-i aia factura si chitanta romaneasca? Si apoi, toata activitatea se va desfasura exclusiv online. Serviciile vor fi furnizate tot online (e vorba despre publicitate pe site), plata se va face online. Exista legislatie speciala in domeniul asta? Din cate stiu eu, Romania inca nu are bine definita o asemenea legislatie, legata de tranzactii online desfasurata strict extern. Ma puteti indrupa spre o lege care sa ma oblige sa infiintez o societate si sa platesc taxe in acest caz?
ai.ciprian a scris:
Totusi au vreo acoperire in Statele Unite facturile pe care le trimit eu din Romania?


Dvs, respectati concomitent legile americane ca sa fie in regula partenerii dvs. si legile romanesti ca sa fiti dvs. in regula fata de statul Romana al carui cetatean sunteti.

Sunt valabile acolo?


Nu are importanta daca sunt sau nu valabile acolo. Rugati partenerii de afacere sa respecte cele necesare dvs. ca sa fiti in regula in Romania. Dvs. le respectati pe ale lor, ei le respecta pe ale dvs. si totul e OK sau FB

Stie americanul ce-i aia factura si chitanta romaneasca?


Va trebuie numai factura care o redactati in doua limbi engleza si romana. Transferul prin banca nu are nevoie de chitanta.
Specificati ca factura in limba romana este traducerea facturii din engleza (americana ). Pot verifica afirmatia dvs.. De fapt ii intereseaza in principal suma care o treceti in dolari pe factura care corespunde acordului de plata.

Si apoi, toata activitatea se va desfasura exclusiv online. Serviciile vor fi furnizate tot online (e vorba despre publicitate pe site), plata se va face online. Exista legislatie speciala in domeniul asta?


Eu nu cunosc. Poate alt consultant cunoaste si va da detalii.

Din cate stiu eu, Romania inca nu are bine definita o asemenea legislatie, legata de tranzactii online desfasurata strict extern.


Si eu stiu la fel ca dvs.

Ma puteti indrupa spre o lege care sa ma oblige sa infiintez o societate si sa platesc taxe in acest caz?


In orice stat din lume o activitate aducatoare de venituri este impozitata. Forma de organizare economica determina forma de impozitare. Nu exista o lege speciala cum credeti dvs.. E in uzanta economica sa dai o parte din venituri statului din care faci parte. Cel putin deocamdata. Poate ca in viitor state nu vor exista si randuieleile se vor schimba.
Dar in anul de gratie 2008 exista un stat numit Romania un stat numit SUA care au niste necesitati de plata pentru guvern, parlament, administratie, etc.

:offtopic:

Stiu doar de o exceptie, dar poate ca sunt mai multe. La granita dintre Austria si Elvetia intro localitate rurala foarte saraca, situata la mare altitudine , cu un potential turistic de exceptie, localnicii sunt scutiti de impozit de Guvern pe cazare si masa oferita turistilor doar pentru a iesi din starea de saracie in care se afla.


Alte discuții în legătură

Declaratia 201? VasileMoldovan VasileMoldovan Buna seara, De cateva luni caut raspuns la o intrebare, si nimeni nu ma poate ajuta. Am intrebat contabili, experti dar toti mi-au dat un raspuns mia ... (vezi toată discuția)
Facturare pe srl pentru servicii prestate ca freelancer victor2015 victor2015 Am inceput activitatea ca freelancer pe site-urile de genul Elance / oDesk si altele similare. Activitatea a fost inceputa acum un an si am inceput usor, ... (vezi toată discuția)
Contabilitate upwork - platforma freelance online icatalin94 icatalin94 Salutare! Detin un PFA sistem real si ocazional prestez servicii de dezvoltare software pe o platforma online denumita Upwork. Platforma faciliteaza ... (vezi toată discuția)