avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 725 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Despre plata online
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Despre plata online

Buna ziua
Intentionez sa creez un site web prin care sa ofer niste servicii exclusiv clientilor straini (majoritari SUA, dar nu numai). Plata se va face prin sistemul paypal, iar banii ii voi incasa intr-un cont deschis la o banca din Romania, pe care inca nu am ales-o. Acum vine intrebarea. E necesar sa imi creez o SC, sa emit facturi etc, sau pot activa pur si simplu? Nu voi fi intrebat de unde primesc acei bani in cont? Va trebui sa declar veniturile respective si sa platesc impozit? E cumva limitata actiunea si in functie de sumele pe care le primesc?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: ai.ciprian , utilizator 17:58, 12 Iulie 2008
ve recomand totusi sa luati legatura cu un cosultant fiscal si cu un avocat pt a va lamuri mai bine despre toate detaliile operatiunilor si mai ale despre regimul transfrontalier al acestora.
Intreb si io ca nestiutoru`: poate oricine sa faca astfel de operatiuni?
Nu e nevoie de oaresce garantii?
Din cate stiu eu, operatiuni financiare nu se pot face chiar asa... ca si cum ai vinde ceva pe strada...
Cred ca inainte de va implica intr-o astfel de afacere ar fi bine sa consulatit pe cineva care cunaoste bine legislatia in domeniu... inclusiv eventualele reglementari la nivelul UE
Am prestat si eu acelasi tip de servicii (servicii publicitare online), atat unor clienti din UE, cat si din spatiul extra-comunitar. Daca clientii vor facturi, va trebui sa te inregistrezi ca PFA sau SC. Daca serviciile sunt stardardizate, poti sa nu folosesti contract pentru fiecare client, ci doar sa ai o pagina gen termeni si conditii pe care clientul trebuie sa le accepte inainte de a putea face comanda. Factura o emiti, asa cum a mai sugerat cineva, dupa ce ai confirmarea platii. Plata se va face pe baza proformei si poti avea o factura cu campuri bilingve (in romana si in engleza) si cu sumele in lei si dolari (sau euro). Pentru contabilitatea ta se vor lua in calcul informatiile in romana, pentru clienti vor conta informatiile din engleza. Daca afacerea e mai de anvergura, ar fi bine sa fii SC, nu PFA, pentru a-ti putea deconta mai multe tipuri de cheltuieli. Referitor la legislatie, citeste Codul Fiscal pentru a vedea in ce cazuri nu esti obligat sa facturezi TVA.

Daca plata o faci prin PayPal, cred se complica putin lucrurile la partea de contabilitate. Adica clientul va face plata catre PayPal, nu catre tine, iar tie banii iti vor aparea din partea PayPal si nu a fiecarui client; in plus vei avea de inregistrat si un comision de intermediere pe care il retine PayPal. E drept ca nu stiu cum face PayPal inregistrarile si ce tip de acte justificative iti emite.
intr-adevar, plata se va face prin contul PayPal, iar de acolo voi descarca in contul meu bancar sumele pe care le incasez, bineinteles dupa ce se retin comisioanele. Deci, practic, in contul meu bancar vor intra sume dintr-un singur loc, respectiv contul PayPal, care este tot al meu. Din cauza asta sunt nedumerit in legatura cu fiscalitatea. In ceea ce priveste relatia cu beneficiarii serviciilor, voi avea o pagina cu termeni si conditii pe care acestia vor fi obligati sa le cunoasca si sa le accepte. Astfel, ma gandesc ca un accept de acest fel este suficient pentru ei.

Inca nu stiu care va fi anvergura proiectului. Eu imi propun ceva mare, dar asta voi vedea pe parcurs, in functie de receptivitatea celor carora ma adresez. As prefera totusi sa fac un test, iar daca lucrurile vor decurge asa cum imi propun, sa trec la nivelul urmator si sa infiintez societatea.
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Iulie 2008
ai.ciprian, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratia 201? VasileMoldovan VasileMoldovan Buna seara, De cateva luni caut raspuns la o intrebare, si nimeni nu ma poate ajuta. Am intrebat contabili, experti dar toti mi-au dat un raspuns mia ... (vezi toată discuția)
Facturare pe srl pentru servicii prestate ca freelancer victor2015 victor2015 Am inceput activitatea ca freelancer pe site-urile de genul Elance / oDesk si altele similare. Activitatea a fost inceputa acum un an si am inceput usor, ... (vezi toată discuția)
Contabilitate upwork - platforma freelance online icatalin94 icatalin94 Salutare! Detin un PFA sistem real si ocazional prestez servicii de dezvoltare software pe o platforma online denumita Upwork. Platforma faciliteaza ... (vezi toată discuția)