Buna seara,va rog sa ma lamuriti si pe mine in urmatoarea speta:Am lucrat pana acum doua zile intr-un punct de lucru al unei companii cu sediul in alt oras (din alt judet),in CCM aveam prevazut ca se efectueaza ore suplimentare doar in caz de forta majora si recuperarea acestora se face asa cum spune si legiuitorul. De la punctul de lucru nu am primit nicio convocare prin care sa fim solicitati la a presta ore suplimentare dar activitatea normala presupunea depasirea aproape zilnica a programului( de opt ore*cinci zile/saptamana ; timp de sase luni acesta a fost programu cu cate 30 40 de ore suplimentare ) ,la sfarsitul fiecarei luni orele suplimentare nu apareau evidentiate nicaieri pe fluturasul de salariu , aparea o rubrica"regularizari/prime brute",insa acele sume nu echivalau cu cuantumul orar plus un spor (minim 75% asa cum prevedea CCM).
Cand ni se inmanau fluturasii,aveam cateva minute timp sa-i consultam iar apoi trebuia sa dam O.K.-ul, bineinteles ca nu confirmam dar salariul se vira la aceeasi valoare cum aparea pe flluturas. Cand verificam daca de la punctul de lucru plecau pontajele cu toate orele si bineanteles ca cele suplimentare nu corespundeau (ale caror evidenta o tineam fiecare si care evidenta ni se cerea pentru confruntarea cu inregistrea GPS-urilor de pe masini,a foilor de parcurs si intocmirea pontajului lunar de catre seful de punct de lucru),primeam acelasi raspuns ca o sa mai verifice inca o data......... Acum ca am terminat cu ei,fara ca sa-mi iau un minut liber ca recuperare si urmeaza ca in ianuarie sa mi se faca plata pe luna decembrie,ce sanse mai sunt ca sa-mi recuperez banii care mi se cuveneau? Si pot fi facuti raspunzatori pentru evidenta voit-defectoasa a fiselor de pontaj colectiv ?
1. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
2. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul financiar - contabil poate fi sesizata ANAF - Directia Antifrauda sau Politiei - Serviciul de Investigare a Fraudelor.
3. De asemenea, neplata unor drepturi salariale poate face obiectul unei Ș
- sesizari la ITM
- actiuni in instanta
- proceduri de mediere.
Bun ,am inteles ca legislatia trebuie aplicata si respectata,dar cum pot sa fac eu dovada acestor incalcari , cata vreme am doar fluturasii de salariu si aceia scosi la imprimanta dupa un e-mail de catre seful punctului de lucru. Sunt obligati sa arate foile de parcurs sau inregistrarile GPS-urilor montate pe masini? Pot sa spuna ca nu le mai au.Nu aveau obligatia sa treaca pe fluturasul de salariu si faptul ca in luna respectiva au fost si ore suplimentare??Asta nu este o incalcare a legilor financiar=contabile?
Art.119 C.mun. - Angajatorul are obligaţia de a ţine evidenţa orelor de muncă prestate de fiecare salariat şi de a supune controlului inspecţiei muncii această evidenţă ori de câte ori este solicitat.
Dvs nu aveti nicio dovada ca ati muncit peste orele de program?
In primul rand programul normal de lucru este 8.00/ 17.15 si ziceau ei ca la o luna de 160 de ore vor plati 175, adica 8 ore si75% zilnic timp de lucru restul fiind considerat timp pierdut cu pregatireainaite si dupa programul cu clientii.Asta inseamna ca cele 45 minute zilnic,care sunt luate in calcul ca le platesc , nu se platesc cu nici un spor, cum ar fi fost prevazut CCM. Dovada ,pe care o pot eu aduce , este evidenta orelor de intoarcere din traseu,evidenta regasita si pe foile de parcurs,stampilate la fiecare dintre clienti ,in plus alaturi de facturile pentru marfa livrata aveam si o nota de livrare cu ora la care a fost facturata si de aici se poate vedea ca un traseu care sa includa toti clientii facturati intr-o zi ,tinand cont de ora facturarii,ar implica automat si depasirea programului. Pot eu in ,virtutea Art.119 C.mun, sa cer o copie a evidentei orelor de munca?Sunt obligati sa-mi faca dovada evidentei lor?
Cu ce se schimba (legislativ vorbind) situatia acum cand nu mai sunt angajatul lor?