avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 406 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Adeverinta pentru Indemnizatie Crestere Copil (2 ani)
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Adeverinta pentru Indemnizatie Crestere Copil (2 ani)

Buna ziua,

Sunt in situatia de a completa o adeverinta pentru un concediu de ingrijire copil pana la varsta de 2 ani. Aceasta adeverinta, solicita, printre altele, veniturile nete aferente a 12 luni anterioare datei nasterii copilului. Adeverinta este tipizata si este solicitata de primarie pentru acordarea indemnizatiei de crestere a copilului pana la varsta de 2 ani.

"Modificarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului prevede ca incepand cu data de 1 ianuarie 2008, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, a_*u realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit*_ potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 600 de lei (RON) sau optional in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni".

Pana aici toate ok, dar avand in vedere ca majoritatea femeilor care nasc beneficiaza inainte de nastere de concediu prenatal, concediu medical care NU ESTE SUPUS IMPOZITULUI PE VENIT, ma intereseaza care este prima luna, anterioara datei nesterii copilului, pe care o trec in adeverinta ???
Exemplu: salariata a nascut pe 24.05.2009 iar din 01.04.2009 beneficiaza de concediu prenatal ( fara plata impozitului pe venit).

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:28, 2 Iulie 2010
Extrapolati interpretarea legii. Nu are legatura - in concediu prenatal angajata este asigurata iar contractul ii este suspendat de drept cf certificatului de concediu medical.
Ati vazut ca in adeverinta se incepe de la luna in care s-a nascut copilul. Dvs treceti exact luna respectiva (mai) si veniturile nete obtinute in luna respectiva, apoi luna anterioara aprilie, martie, februarie, etc pana se fac 12 luni anteror datei nasterii copilului.
In cazul in care completam adeverinta asa cum a aparut in ultima varianta atunci veniturile nu sunt anterioare datei nasterii copilului.De ex coiplul s-a nascut pe 23.06.2009, am concediu medical pentru toata luna iunie , in adeverinta trec venitul pe toata lunai iunie nu? Apoi eu primesc de la primarie modelul vechi de adeverinta + o alta adeverinta in care tb sa specific 12 luni cu nr de zile lucratoare din luna + nr de zile lucratoare care intra in baza de calcul+ nr de zile lucratoare care nu intra in baza de calcul.De ojumate de zi stau langa cele 2 adeverinte si nu stiu cum sa le completez De ex la stagiu de cotizare avut in vedere la stabilirea indemnizatiei trec ultimele 12 luni de la data nasterii copilului respectiv 23.06.2009- 23.06.2008 sau trec 01.06.2008-01.06.2009 pt ca undeva in norme respectiv la art 19.1 alin 4 spune ca pt luna in care s-a nascut copilul se ia in calcul venitul realizat in luna anterioara celei in care s-a nascut copilul.daca veniturile se iau din luna anterioara nasterii copilului atunci nu la fel se stabileste si stagiul de cotizare?mi se pare ca adeverinta nu respecta cea ce se spune in norme( in adeverinta anexa 4 la instructiuni prima luna este luna nasterii copilului si nu luna anterioara cum se spune la alin 4 art19.1 din norme) sunt complet in ceata
Au stagiul de cotizare de la CAS. Normal nu ar mai trebui nicio adeverinta. Dar asta este. Daca ceva nu e in regula sa revina si o refaci, am vazut ca mereu se schimba cate ceva.
Normal sunt luate in calcul veniturile anterioare nasterii copilului care trebuie sa fie 12 luni in care sunt incluse evident, concediile prenatale.
Inainte nu-mi dadea stagiul de cotizare numai dupa ce treceau 42 zile de la nasterea copilului, acum este necesar doar ca nasterea copilui sa fie inclusa in ultima declaratie si este bine. Se poate elibera stagiul de cotizare
Ultima modificare: Miercuri, 2 Iunie 2010
teleptean, utilizator
De ex la stagiu de cotizare avut in vedere la stabilirea indemnizatiei trec ultimele 12 luni de la data nasterii copilului respectiv 23.06.2009- 23.06.2008 sau trec 01.06.2008-01.06.2009

Daca copilul s-a nascut in 23.06.2009 este asa:
stagiul avut in vedere la stabilirea indeminisatiei 23.06.2008 - 23.06 .2009, deoarece se au in vedere in mod expres cele 12 luni, chiar daca angajatul are contract de munca dintr- o perioada mai veche.
Am si eu nevoie de ajutor:
Mi s-a spus ca pe adeverinta, pentru luna nasterii copilului, trebuie trecut salariul din luna anterioara, ca cei de la primarie "vor luni intregi".
Ceea ce inseamna ca daca, de exemplu, copilul s-a nascut pe 12.02.2010 pe adeverinta la februarie 2010 si ianuarie 2010 se trece aceeasi suma, respectiv salariul net realizat in ianuarie 2010.

Stiti vreo reglementara legala in acest sens? Eu am cautat si n-am gasit, deci va cer ajutorul :D

Alte discuții în legătură

Adeverinta concediu crestere copil LAZAROVICI ALINA LAZAROVICI ALINA Buna ziua, am si eu cateva nelamuriri, am de completat la o angajata o adeverinta pt calcul indemnizatiei de crestere copil. Copilul s-a nascut in data de ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil gyani gyani Am fost angajata pe 1 iunie 2016, am nascut pe 26 aprilie 2017 , am platit din mână stagiul de cotizare ptr.Aprilie si Mai 2016 ptr. a completa stagiul de ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza indemnizatia pt. cresterea copilului, daca am avut si alte venituri decat salariale ContSters74711 ContSters74711 Buna, Sunt o mamica care in cele 12 luni anterioare nasterii copilului am avut atat venituri din salarii cat si din asigurari, mi-am depus dosarul pt ... (vezi toată discuția)