Buna,
Sunt o mamica care in cele 12 luni anterioare nasterii copilului am avut atat venituri din salarii cat si din asigurari, mi-am depus dosarul pt recalculare si
am primit decizia insa nu stiu daca mi s-a calculat corect.La dosar am depus atat adeverintele de venituri si din salarii si din asig , cat si decizia de impunere.
Am mers la Directia muncii pt lamuriri si mi s-a explicat ca pt. venitul din asig.mi se ia in calcul suma din decizia de impunere si nu din adeverinta. Aici apare o problema si nu stiu cum e corect sa mi se calculeze, pt ca daca mi se ia in calcul decizia atunci venitul din decizie ( care este pe un an intreg)se imparte la 12 luni pt a a determina media pe luna, cum eu am nascut pe 31.03.2008, mi s-ar parea corect sa se ia in calcul venitul din ultimele 12 luni adica martie 2007-febr.2008, venit care in adev este specificat pe fiecare luna este venit efectiv realizat si nu estimat.Nu vad de ce se leaga de decizie atata timp cat pe adev este deja scris f clar venitul pe fiecare luna din ultimele 12.Ideea e ca daca nu mi-au luat in calcul adev . sunt dezavantajata deoarece veniturile cele mai mari le-am avut exact in acea perioada de 12 luni anterior nasterii.
Apoi inca o problema , se pare ca daca am avut venituri in perioada in care am beneficiat de concediul prenatal, acestea nu se iau in calcul pt indemnizatie?
Cum e corect cf legii?
Va multumesc anticipat.
Bine pusa intrebarea "cum e corect cf legii ?" =D>
E nevoie de instrucţiuni pentru aplicarea unor norme metodologice - care nu sunt altceva decât tot un fel de instrucţiuni. Urmează precizari la instrucţiuni? #-o
Conform legii , ORDIN nr. 68 din 4 februarie 2009 pentru aprobarea Instrucţiunilor de aplicare a unor prevederi din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.025/2006
Articol 2
(2)Pentru persoanele care realizează venituri profesionale din salarii, venitul brut reprezintă salariul de bază, indemnizaţii, sporuri, prime, orice alte sume sau avantaje de natură salarială ori asimilate salariilor acordate de angajator potrivit legii.
(3)În cazul în care o persoană realizează concomitent venituri profesionale din mai multe surse, se vor lua în calcul toate veniturile lunare încasate de aceasta, stabilite potrivit alin. (1).
Art. 4
(1)În aplicarea prevederilor art. 302 alin. (2) din Normele metodologice şi ale art. 24 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 7/2007, cu modificările ulterioare, pentru recalcularea indemnizaţiei pentru creşterea copilului, în cuantum de 85%, baza de calcul a indemnizaţiei se determină ca suma totală a veniturilor realizate în ultimele 10 luni anterioare datei naşterii copilului împărţită la 10
:O Ca o incununare - Anexa 2 din norme si instructiuni ( adeverinta completata de angajator cu veniturile nete lunare) . La punctul II , referitor la veniturile realizate în ultimele 12 luni anterior datei naşterii copilului , in norme adeverinta incepe cu venitul net realizat in luna anterior nasterii copilului iar in instructiuni cu venitul net realizat in luna nasterii copilului .
Final :
- indemnizatia se calculeaza in baza adeverintelor de venituri profesionale supuse impozitului pe venit realizate in ultimele 12 luni incepand cu luna nasterii copilului , eliberate de angajator ( in cazul dumneavoastra adeverinta de venit net salarial si adeverinta de venit net din asigurari ) .
- conform instructiunilor se ia in calcul si perioada de concediu prenatal
Va multumesc mult pt raspuns.Imi doresc sa fie asa cum spuneti.
Sper ca cel putin a doua oara sa mi se calculeze corect , deoarece am facut contestatie iar acum astept decizia, diferenta e destul de mare , calculat din adev as avea 4000, iar dupa ei 2390, ma gandesc in cazul in care nu voi primi un raspuns favorabil chiar sa-i dau in judecata, doar ca mai intai vreau sa ma conving ca am dreptate.
Ref. la modelul de adev , am sesizat si eu acest lucru insa nu stiu cum vor proceda ei in cazul meu deoarece de la societatea de asig am dus adev cu veniturile din ultimele 12 luni anterior nasterii adica inclusiv luna februarie , iar pt veniturile din salarii am completat modelul de la ei care include luna nasterii copilului adica martie.