avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 714 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025. Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general indemnizatia de crestere copil
Discuție deschisă în Contabilitate în general

indemnizatia de crestere copil

Buna ziua
Va rog respectos sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare:care va fi valoarea indemnizatiei pt crestere copil la un salariu brut de 1150 lei brut si o medie de 1050 lei net pe luna ? Se calculeaza la net sau la brut?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: LUST EXPERT , Consultant fiscal 13:57, 24 Iunie 2010
Se calculeaza la media venitului brut /ult.12 luni
Baza de calcul a indemnizatiei pentru cresterea copilului se determina ca suma totala a veniturilor realizate in ultimele 12 luni anterior datei nasterii copilului si impartita la 12.
Cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului se calculeaza prin aplicarea cotei de 85% asupra bazei de calcul.
Pentru luna in care s-a nascut copilul se ia in calcul venitul realizat in luna anterioara celei in care s-a nascut copilul.
Ordinul nr. 68/februarie 2009, prin care au aprobat instructiunile de aplicare a unor prevederi din Normele metodologice de aplicare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 148 din 2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului. Conform instructiunilor aprobate prin acest ordin, iata care sunt veniturile care se iau in calcul in vederea stabilirii indemnizatiei pentru cresterea copilului:

- a) pentru veniturile din salarii:
- la locul unde se afla functia de baza : suma incasata de persoana indreptatita, rezultata dupa aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul a impozitului determinata ca diferenta intre venitul net din salarii, calculat prin deducerea din venitul brut a contributiilor obligatorii aferente unei luni si deducerea personala acordata pentru luna respectiva; contributiile la fondurile de pensii facultative; cotizatia sindicala platita in luna respectiva.
- pentru veniturile obtinute in celelalte cazuri: suma incasata de persoana indreptatita, rezultata dupa aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul determinate ca diferenta intre venitul brut si contributiile obligatorii pe fiecare loc de realizare a acestora

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil Niculina Orzan Niculina Orzan Prin instructiunile de aplicare a Normelor metodologice a OG 148/2005, , art.2 alin.1 , lit. a , se fac precizari cu privire la baza de calcul a indemnizatiei ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie pentru cresterea copilului ancutic ancutic vreau sa stiu daca pe langa contractul de munca mai am un contract de management incheiat cu o societate supus impozitului pe venit(16%), fara sa mai platesc ... (vezi toată discuția)
Calculul indemnizatiei pentru crestere copil carmen79 carmen79 Buna ziua! Am depus un dosar pentru indemnizatie crestere copil si mi s-a raspuns ca nu mi se iau in calcul veniturile dintr-o conventie civila de prestari ... (vezi toată discuția)