avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 782 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Lamurire baza de calcul indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Lamurire baza de calcul indemnizatie crestere copil

Buna ziua.
Numele meu este Carp Mihaela si sunt mamica unui baietel de 3 luni si 2 saptamani. As avea nevoie de cateva lamuriri legate de modul de determinare a bazei de calcul pentru indemnizatia de crestere a copilului, deoarece in Ordinul nr. 68 din 04.februarie.2009 pentru aprobarea Instructiunilor de aplicare a unor prevederi din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, la articolul 2 alineatul 1 (a) nu se intelege foarte clar care venit se in considerare. Va scriu deoarece astazi am fost la servici pentru a-mi se completa adeverinta cu veniturile realizate si am avut surpriza sa aflu ca adeverinta in cauza mi-a fost completata cu venitul net lunar minus deducerea personala. Pentru a-mi intelege nelamurirea va atasez mai jos extrasul din ordin:

ART. 2
(1) In sensul prevederilor art. 5 din Normele metodologice, veniturile care se iau in considerare pentru stabilirea cuantumului indemnizatiei pentru cresterea copilului reprezinta, dupa caz:
a) suma incasata din veniturile din salarii, care se stabileste astfel:
- la locul unde se afla functia de baza: suma incasata de persoana indreptatita, rezultata dupa aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul a impozitului, determinata ca diferenta intre venitul net din salarii, calculat prin deducerea din venitul brut a contributiilor obligatorii aferente unei luni si a deducerii personale acordate pentru luna respectiva, si contributiile la fondurile de pensii facultative, precum si cotizatia sindicala platita in luna respectiva.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: crimson , utilizator 16:50, 8 Aprilie 2009
Nu mi se pare corect calculul facut de angajatorul dvs.
Deducerea este acea suma de bani asupra careia nu se aplica impozitul insa se aduna la suma rezultata dupa impozitaret, rezultand salariul net - sau suma incasata, cum este specificat si in citatul din lege dat de dvs.
In plus, pe adeverinta, la rubrica cu venitul pe ultimele 12 luni anterior datei nasterii copilului scris "Venit realizat - salariul net, indemnizatie concediu, etc).

Asta am incercat si eu sa explic in zadar.... Se tin cu dintii de ce spune ordinul respectiv.
Ideea e ca nu stiu ce pot face de aici inainte si cui ma pot adresa pentru a solutiona problema.
Hm,
Dar este destul de clar. Nu-mi dau seama ce nu pricepe angajatorul dvs. :O

"Conform instructiunilor aprobate prin Ordinul nr. 68/2009, in sensul prevederilor din normele metodologice de aplicare a OUG nr. 148/2005, veniturile care se iau in considerare la stabilirea cuantumului indemnizatiei pentru cresterea copilului reprezinta, dupa caz:
a) suma incasata din veniturile din salarii, care se stabileste astfel:
- la locul unde se afla functia de baza: suma incasata de persoana indreptatita,rezultata dupa ................... etc"

Ce urmeaza dupa virgula este explicatia a cum se calculeaza dintr-un venit brut venitul net - sau suma de bani incasata lunar de un angajat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie pentru cresterea copilului ancutic ancutic vreau sa stiu daca pe langa contractul de munca mai am un contract de management incheiat cu o societate supus impozitului pe venit(16%), fara sa mai platesc ... (vezi toată discuția)
Calculul indemnizatiei pentru crestere copil carmen79 carmen79 Buna ziua! Am depus un dosar pentru indemnizatie crestere copil si mi s-a raspuns ca nu mi se iau in calcul veniturile dintr-o conventie civila de prestari ... (vezi toată discuția)
Ordinul nr. 68 din 04 februarie 2009 mihaela_carp mihaela_carp Buna ziua. Numele meu este Carp Mihaela si sunt mamica unui baietel de 3 luni si 2 saptamani. As avea nevoie de cateva lamuriri legate de modul de determinare ... (vezi toată discuția)