avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 425 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Fondul de garantare
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Fondul de garantare

Am o mare nedumerire..eu lucrez intr-o institutie publica . mai exacte ajutoare sociale ...am citit lg.200/2006 actualizata..si nu-mi spune nimic concret...si vreau sa stiu mai platesc fondul de garantare...:stunned:
Cel mai recent răspuns: Samoila Georgeta P.F.A. , Consultant resurse umane 18:47, 8 Iunie 2009
Fondul de garantare este o contributie pe care o plateste unitatea in procent de 0.25% la fondul brut de salarii. Nu este o contributie care se retine angajatului.
Garantarea platii rapide a salariilor in cazul falimentului unei societati comerciale este o cerinta a Uniunii Europene.
Din resursele fondului de garantare se vor suporta urmatoarele categorii de creante salariale: salariile restante, compensatiile banesti, datorate de angajatori pentru concediul de odihna neefectuat de salariati, dar numai petru durata minima prevazuta de Codul Muncii, platile compensatorii restante, in cuantumul stabilit in contractul colectiv de munca sau contractul individual de munca, in cazul incetarii raporturilor de munca;compensatiile restante pe care angajatorii au obligatia de a le plati, potrivit contractului colectiv de munca sau contractului individual de munca. Dar nu am vazut cum este in fapt cand un angajator declara faliment. Poate un lichidator poate spune corect care este procedura ?
Ms mult pentru raspuns....ma refeream la angajator ..nu la angajat...deci angajatorul dintr-o institutie publica va mai plati fondul de garantare?
daniela85 a scris:

Ms mult pentru raspuns....ma refeream la angajator ..nu la angajat...deci angajatorul dintr-o institutie publica va mai plati fondul de garantare?

ART. 4
În sensul prevederilor prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos au următoarele
semnificatii:
a) angajator - persoana fizică sau persoana juridică, cu exceptia institutiilor publice definite
conform Legii nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificările ulterioare, ce poate să
angajeze fortă de muncă pe bază de contract individual de muncă, în conditiile prevăzute de
Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificările si completările ulterioare;
b) angajator transnational - angajatorul persoană fizică sau juridică ce desfăsoară activităÑi
pe teritoriul României si cel puÑin pe al unui alt stat membru al Uniunii Europene sau al
Spatiului Economic European;
c) salariat - persoana fizică ce prestează muncă pentru si sub autoritatea unui angajator, în
temeiul unui contract individual de muncă încheiat pentru normă întreagă sau cu timp parÑial
ori al unui contract de muncă la domiciliu, contract de muncă temporară sau de ucenicie la
locul de muncă, indiferent de durata acestora;
d) creante salariale - drepturile salariale si alte drepturi bănesti datorate si neplătite
salariatului, care au fost stabilite în contractul individual de muncă si/sau în contractul
colectiv de muncă.

Scuze, nu am fost atenta, exceptie " institutiilor publice definite conform Legii nr. 500/2002 privind finantele publice cu modificările ulterioare"

Eu nu am dat acelasi raspuns ? Exceptie !!!
Ultima modificare: Luni, 8 Iunie 2009
Samoila Georgeta P.F.A., Consultant resurse umane
daniela85 a scris:

Am o mare nedumerire..eu lucrez intr-o institutie publica . mai exacte ajutoare sociale ...am citit lg.200/2006 actualizata..si nu-mi spune nimic concret...si vreau sa stiu mai platesc fondul de garantare...:stunned:

ART. 4
În sensul prevederilor prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos au următoarele
semnificatii:
a) angajator - persoana fizică sau persoana juridică, cu exceptia institutiilor publice definite
conform Legii nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificările ulterioare, ce poate să
angajeze fortă de muncă pe bază de contract individual de muncă, în conditiile prevăzute de
Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificările si completările ulterioare;

Raspunsul este NU

Alte discuții în legătură

Salar merit bugetari nicolina01 nicolina01 buna ziua, va rog sa ma lamuriti in urmatoarea problema: formula de calcul pentru salarul de baza in situatia in care persoana are salar de merit si ... (vezi toată discuția)
Sos urgent d112 fd.garantare+ contrib. 0.85 cenzor Silvia Dumitru Silvia Dumitru Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca la cenzori de plateste fd.garantare si contrib. conc. si indemnizatii. Multumesc. (vezi toată discuția)
Contributii obligatorii la indemnizatia de administrator ContSters158191 ContSters158191 Referitor la somaj: Codul fiscal: Art. 2965 Baza de calcul al contribuţiilor sociale datorate de angajatori, entităţi asimilate angajatorului şi orice ... (vezi toată discuția)